Hoppetgruppen – ett viktigt nätverk för svensklärare vid yrkeshögskolor (professionella högskolor) i Finland

 

Hoppet är en ganska osynlig men uppskattad grupp bland lärare i svenska. Sju stycken representanter från olika yrkeshögskolor i Finland jobbar för svenskan genom att bl.a. årligen ordna en sk. Vårträff för lärarna någonstans i Norden, planerar projekt som lärarpraktikantutbyte från Sverige till Finland samt ordnar workshopar på konferenser. Syftet är att erbjuda lärare möjligheter att bekanta sig med nya platser, knyta kontakter (t.ex. till experter, arbetslivsrepresentanter och varandra!) och kunna förkovra sina kunskaper i språket, samhällen och inlärningsmetoderna.

Hoppetgruppen har lyckats engagera en trogen skara lärare som deltar i evenemangen men många nya ansikten är också med årligen. Medlemmarna i Hoppegruppen är helt vanliga lärare som har en kallelse för att göra något nyttigt och som inte är rädda för att ta itu med saker. Att känna ett behov att göra något för andra är inte helt vanligt nuförtiden.

Under de sju åren som Hoppet har funnits, har det samlats värdefulla kontakter. Med en del arbetar man tätt tillsammans med och med några mer sporadiskt. Hoppet utvecklas kontinuerligt tack vare det att medlemmarna byts ut efter varje fjärde år. Dessutom får alla som jobbat i gruppen i sitt bagage värdefulla kunskaper som de har nytta av på fältet som lärare.

Vill du veta mera eller ta kontakt, besök gärna Hoppets hemsida https://hoppetgruppen.wordpress.com/ eller facebook grupp https://www.facebook.com/HoppetSuomenAmKruotsinopettajat/info?tab=page_info

rovaniemi11

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *