Norden -min framtid

 

Profil: Frida 20 år

INTERVJU

  1. Vem är du?

Jag heter Frida Sigfrids

och är 20 år gammal. För tillfället studerar jag statsvetenskaper i Åbo men kommer ursprungligen från Borgå.

 

  1. Vad betyder Norden för dig?

För mig är Norden en grupp länder som är väldigt lika varandra. Jag kan åka omkring i dem och ändå bli förstådd på svenska på de allra flesta ställen. Norden är alltså som Finland bara att man är turist i de övriga Nordiska länderna.

  1. I vilka tillfällen har du haft speciellt mycket nytta av svenskan?

Jag anser att jag alltid haft enorm nytta av att kunna svenska. Några exempel på det här är när jag jobbat med kundbetjäning i Borgå där både svenskan och finskan har en stark ställning. Jag har också fått mycket fler möjligheter i och med att jag också pratar svenska. Har också funderat mycket på att sommarjobba utomlands någon sommar och speciellt inom Norden eftersom jag då inte behöver åka långt. Då tror jag också att jag skulle ha stor nytta av att kunna svenska.

  1. Har du haft nytta av att kunna svenska i dina studier?

Redan då jag sökte in för att börja studera anser jag att jag hade nytta av att kunna svenska eftersom jag då har ju möjlighet att söka till både finskspråkiga och svenskspråkiga universitet. I studier läser man idag också litteratur på både finska, svenska och engelska och då är det bra att kunna alla tre.

  1. Tror du att du kommer ha nytta av svenskan i framtiden då du söker jobb?

Det tror jag absolut. Tävlan om jobb är stor bland dem som blivit färdiga från att ha studerar statsvetenskap och då tror jag att mina fördelar gentemot andra sökande kommer vara just språkkunskaper och all erfarenhet från föreningslivet. Många som blir klara kommer också att jobba inom kommuner eller andra statliga ämbeten där kunskaperna i både svenska och finska ses som en merit.

  1. Vad är ditt motto?

”Stå på dig, annars gör någon annan det”

img_2872-2

 

 

P3 Svenska i arbetslivet: intervjua en svenskspråkig

—————————————————–

Studerande skriver om sina tankar kring Norden. Vissa texter är mera eller mindra språkkorrigerade.

Norden -min framtida chans

Finlands bästa kompis är de andra nordiska länderna Sverige, Norge, Island och Danmark. Grannförhållandet är varmt. Vi konkurrerar alltid  mot varandra i eurovision, i ishockey, i skidåkning och i andra grenar. Och alla vet finska, norska och svenska skämt. Därför är det viktigt att göra samarbete. Det nordiska är viktigt för alla, vi är alla likadana människor och vi håller samman. Norden är den bästa platsen i världen att leva på. Många länder är avundsjuka på oss, eftersom vi har pengar och sociala stöd. Vi sätter oss inte någonsin mot varandra i politiken. Vi vill inte starta ett krig och Norden finns till för att förhindra nedbrytning. Vi är starka tillsammans!

Tack, Artjom M.

Södra Sverige är för mig ett mycket lockande alternativ, eftersom där är varmare klimat än i Finland, och det finns en massa människor som bor i området, och ändå är det inte överfullt. Om jag tänker på det geografiska läget i fråga om större städer, tror jag Göteborg, Malmö eller Köpenhamn skulle vara bra alternativ.

Naturligtvis är jag inte säker på de mindre platserna, de kan vara mycket konkurrenskraftiga också, eftersom det finns många idylliska platser i Norden. Om Göteborg har jag hört mycket bra saker, men jag har inte haft möjlighet att besöka den själv. Från entreprenör perspektivet tror jag att Sverige är lättast, Danmark är också okej. Men Norge är ganska svårt på många sätt, eftersom det inte ens är ett EU-land.

Varje nordiskt land har unika styrkor. Danskar är traditionellt mycket starka på marknadsföring och försäljning. Svenska har både traditionell industri och marknadsföring och försäljning. Finnar har traditionella och industrifärdigheter. Norrmän har sin olja och arktiska expertis. Vi har våra olikheter, men vi kan också se dessa olikheter som en tillgång. Jag tror att kombinera dessa kunskaper och komma med nya och innovativa saker är en spännande möjlighet.

Samarbetet mellan alla typer av olika människor kan vara verkligen något unikt. Jag tror att södra Sverige har geografiskt bra läge för just detta: det finns så många olika typer av människor så nära.

Janne P.

God dag alla!

Det andra läsåret går mot sitt slut och sommarjobbet väntar. Även det skulle det vara trevligt att semestra hela sommaren, ser jag fram emot att börja arbeta. Så galet som det låter.

Den här tiden nästa år ska jag vara klar Bachelor of Business Administration. Så nu är det dags att börja planera för framtiden. Vad skulle jag vilja göra? Var skulle jag arbeta? Skulle jag  flytta utomlands kanske? Nu tycker jag att allt är möjligt och jag måste väga alla mina alternativ.

Om jag tänker på min framtid, ser jag fram emot upplevelser av många olika befattningar inom olika företag och förhoppningsvis även utomlands. Jag har alltid gillat mycket Stockholm och Köpenhamn och varit intresserad av dem och jag hoppas att jag någonsin skulle kunna leva till exempel i Stockholm för en stund. Båda verkar som en härlig och trevlig stad att leva i. Lite som Helsingfors, men inte..

Om jag bara studerar det svenska språket tillräckligt, blir det är lättare att söka och arbeta i andra nordiska länder. Jag tycker att goda språkkunskaper, till exempel i svenska, är en rikedom och öppnar många dörrar i Norden. Skandinaviska språken är mycket lika varandra, så det är lätt att kommunicera med varandra även om man kommer från olika länder. Jag hoppas att alla nordiska unga människor skulle bli lika intresserade av att arbeta i andra nordiska länder och jag ser våra likheter som en rikedom och en chans.

Jag tycker att allt är möjligt för mig, även att flytta till Stockholm och börja arbeta där, om jag bara lär mig svenska bättre. Vi får se vad händer efter yrkeshögskolan.

Jag hoppas att ni alla har en trevlig helg och glada vappen! Vi hörs!

-V

Norden –min framtida chans

I framtiden ser jag det som en styrka att de Nordiska ländernas marknad sammanställs, eftersom vi som ett enastående land inte har samma resurser eller samma geografiska läge som till exempel USA och Tyskland. Genom att sammanställa våra existerande resurser och det världskända Nordiska brandet kan vi åstadkomma konkurrens.

Norden

Nu hejar man på Norden! Vi är ett litet samfund i världen, men tillsammans är vi större och starkare. I övriga världen sägs det att de nordiska länderna har en hög levnadsstandard och hög kvalitet på utbildning och jämlikhet. Det är sant! Norden är en bra plats att leva på.

År 1954 blev det fri arbetsmarknad i Norden. Om jag vill jobba, bo eller studera i ett annat nordiskt land, kan jag ta kontakt till exempel med Pohjola-Norden. Genom Pohjola-Nordens utbytesprogram har jag möjlighet att bekanta mig med andra nordbor. Skillnaden mellan Finland och de andra nordiska länderna är ju inte så stor. Vi har liknande klimat, religion och lagar och därför är det lättare att flytta inom Norden.  Det finns också mycket samarbete mellan de nordiska länderna. I Norden klarar man bra på svenska, när du talar svenska kan de flesta nordbor förstå dig. Därför är det bra att vi studerar svenska i Finland.

Heini M.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *