Nordiskt samarbete

Studerande skriver om sina tankar kring nordiskt samarbete. Vissa texter  är mera eller mindre korrigerade.

Hur jag kan öva nordiskt samarbete som tradenom studerande?

Det finns många sätt att göra skandinaviskt samarbete och tradenom studenter har flera möjligheter. Genom att vara djärv och gå till nya och spännande situationer kan du få en hel del erfarenhet av arbete med andra nordiska personer.

Först kommer jag att tänka på studentbyte till ett annat nordiskt land. Lär dig sedan ett främmande språk och tvinga dig till ett arbete med ett nära samarbete med de övriga nordiska länderna. Till exempel tänker jag att Sverige är ett bra land att åka till studentbyte, eftersom det är bekant för finländarna, och det finns en stor möjlighet att förbättra svenskan du har lärt i skolan.

Att arbeta i ett annat nordiskt land är verkligen inte ett dåligt alternativ om du vill öva ett nordiskt samarbete. Arbetet kan vara arbetsrelaterad praktikperiod eller ett normalt jobb. I en sådan situation får du se det utländska arbetslivet och kulturen samt att utveckla det.

Genom skolan kan du göra många olika projekt och i dem kan du samarbeta med olika nordiska partners. Ibland kan ett projekt ha samband med en liten kommunikation mellan utländska och nordiska personer eller det kan vara att hela projektet genomförs i samarbete med dem.

Vem som helst kan också prova att skapa relationer till kolleger och vänskap med andra nordbor för att förstå hurdana de är och hur ni kan arbeta tillsammans.

Sami M.

 

Norden betraktas som kvalitetsstämpel världen över.

Tradenomerna i Finland är skyldiga att arbeta i framtiden. Finlands höga utbildningsnivå i Finland producerar fler utbildade Tradenomer till egen efterfrågan. Utrikeshandeln ökar, jobben kommer att öka med expertisen.  Vi kommer att ha en god chans för sysselsättningen i de nordiska länderna, fortsätter samarbetet mellan länderna fortsätter vår ekonomi att växa. Språkkunskaper i vårt tvåspråkiga Finland är verkligen inte den avgörande frågan, utan rätt information och att hitta arbete.

I de nordiska länderna kommer i praktiken också att skapa möjligheter för din framtid och kanske öppna många nya dörrar. Under utbildningen, tror jag att ansöka om en praktikplats i de nordliga länderna, stöder redan denna plan för framtiden, då vi bildar ett nordiskt team :-).

 Minttu H.

 

Tradenom kan jobba, studera eller söka praktikplats i Norden. Också, kan du kontakta någon nordbo när du behöver information om något, till exempel ett projekt med anknytning till de nordiska länderna. Vi alla länder som Finland, Sverige och Norge, är mycket beroende av export och import så vi tradenomer kan ta reda på att hur är andra nordiska länders export och import med Finland och göra till exempel projekten från det.

Om du är intresserad av att studera i Norden, generellt högre utbildning studentorganisationer har ofta bostäder att hyra i respektive universitetsstuderande. Alternativen är Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Färöarna och Åland. I http://www.norden.org/fi/sinun-pohjolasi/koulutus-pohjoismaissa sidan, har information att vad som bör beaktas, vad rättigheterna är för dig och vilka myndigheter ska du kontakta om du studerar i Norden. Om du vill ha sommarjobbet i Norden, Nordjobb är bra alternativ.

De nordiska länderna arbetar tillsammans för att få till området begåvade studenter och forskare kan stärka Norden med den snabbt växande kunskapsbaserade ekonomin. Jag tycker att det kan vara mycket intressant att arbeta i Norden, men jag åker hellre till exempel till en praktikplats i ett varmt land.

Katariina M.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *