Levytila on halpaa vai onko

Vaikka tiedontallennustila ei sinällään olisikaan kovin kallista, niin kannattaisiko ehkä hieman miettiä miten tietoa käsittelee. Olemme tottuneet käyttämään Wordia tekstinkäsittelyssä ja siitä syystä onkin helppoa laittaa Word-tiedosto sähköpostin liitteeksi vaikka sen saman asian olisi voinut kirjoittaa parilla lauseella suoraan sähköpostiin. Lukeminenkin olisi helpompaa ja nopeampaa. Sama asia on niiden lukuisten PowerPointien kanssa, joita postiin tupasahtaa. Voisikohan ne olla jossain levyn kulmalla ja postissa olisikin vain linkki?

Entä oletko ajatellut tiedostojen kokoja? Kun laitat powerpointeihisi kirjapainoresoluutiolla julistekokoisen kuvan, niin muuta iloa esityksen katsojalle ei ole kuin se, että tiedosto aukeaa hitaasti tai sähköposti täytyy. Tuskin mikään aikakauslehtikään huomaa kuvaasi tätä kautta. Kuvassa riittää resoluutio 72 dpi eli kuvapistettä tuumalle. Eikä kuvan mittojenkaan (leveys ja korkeus) tarvitse olla suuremmat kuin esityksessäsi tarvitset. Kuvan voi näpäkästi pienentää vaikka Gimpillä, joka on kaikissa koulun koneissa, ja voihan siihen käyttää SumoPaintiakin ja toki myös Photoshopia. Jos ruudun kuva on saatava esitykseen, kannattaa käyttää Snipping Toolia ja tallentaa kuva vaikkapa PNG-tiedostoksi ja sitten lisätä kuva tiedostona powerpointiisi tai wordiisi. RTF-tiedostoja on myös hyvä välttää. Ne eivät ensinnäkään aukea kaikissa ympäristöissä ja toiseksi tiedostot ovat reippaasti suurempia kuin vastaavat word-tiedostot.

Moodlesta pyydetään silloin tällöin poistamaan vanhoja kursseja ja kerrotaan, että levytila täyttyy. Eikä ihmekään. Jos kurssisi koko kaikkine hienoine powerpointeineen, isoine upotettuine kuvineen ja RTF-tiedostoineen on 1.5 GT, niin pienellä laskutoimituksella saat selville miten paljon levytilaa vie kaikki kurssisi ja kurssitoteutuksesi. Varmistukset kestävät kauemmin ja valmistuvat hädin tuskin aamuksi, kuten tässä vanhassa Moodlessa nyt on.

Entä sähköposti sitten. Jos lähetän yhden megan tiedoston, niin eihän se paljoa ole. Postipalvelimelle on. Verkkoliikenteelle myös. Jos liitetiedostoviestisi menee kolmellekymmenelle opiskelijallesi tai koko henkilökunnalle, niin siinä on sähköpostinkantajalla vino pino paketteja toimitettavana ja sillä aikaa muut ihmettelevät mikä verkossa hidastaa.

Näin älypuhelimien ja pilvipalvelujen aikana kannattaisi päivittää toimintatavat ja unohtaa parisenkymmentävuotta hyvin toimineet käytänteet. Nyt on hyvä tilaisuus uuden Moodlen myötä miettiä miten tehtävät ja aineistot laitetaan kursseille.

This entry was posted in kehittäminen, media, oivallus, oppiminen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *