Avoin koodi pedagogiikassa: Syksy 2013 projektiblogi, osa I

Avoin koodi, tai sen englannin kielinen vastine Open Source, tarkoittaa tuotantomallia jossa jokaisella tuotantomallin avulla tuotetut hyödykkeet turvaavat yhtäläiset oikeudet hyödykkeen käyttöön, jakeluun tai sen jatkojalostukseen. Tietotekniikkaan perustuvissa digitaalisissa hyödykkeissä tämä tarkoittaa käytännössä loppukäyttäjille ohjelmistoja, joita voidaan hankkia ilman ohjelmistoihin liittyviä lisensointikustannuksia. Kehittäjille kustannusvapauden lisäksi avoimen koodin malli tarjoaa arvokkaan tietopankin siitä, miten jokin on tehty. Lisäksi malli tarjoaa vapaat oikeudet ohjelmistojen jatkokehittämiseen ja hyödyntämiseen.

HAAGA-HELIA:n tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa syksyllä 2013 pyörähti sarja uusia avoimen koodin hankkeita pystyyn kurssilla Information System Development Project. Tällä nimenomaisella kurssilla opiskelijat, jotka täyttävät toteutukseen liittyvät vaatimukset, voivat harjoitella ja kehitellä eteenpäin olemassa olevia avoimen koodin projekteja tai halutessaan luoda uuden projektin. Yksi toteutus on jo tehty tämänkaltaisesta opetusmallista, jossa ensimmäiset opiskelijaryhmät pääsivät avoimen koodin hankkeisiin osallistumaan keväällä 2013 HAAGA-HELIA:ssa tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa. Kerätty palaute olikin kerrassaan erinomaista: noin kuutisenkymmentä vastausta, jossa kurssipalautteen keskiarvo oli peräti 4,85 kaikki laskettuna yhteen ja jaettuna annettujen vastausten lukumäärällä.

Tänä syksynä, siis vuoden 2013 hankkeet ovat projekteja, joissa kehitetään teknologiaa ja verkkopohjaisia palveluita. Hankkeissa mukana on ollut yrityksiä, joissa yritysten rooli on ideoida projekteja, joita opiskelijat sitten suunnittelevat ja kehittävät eteenpäin. Avoimen koodin malli palvelee jokaista hankkeeseen osallistuvaa osapuolta. Opiskelijoiden työ ei mene hukkaan, koska oikeudet työnsä tuloksiin jäävät heille. Yritykset saavat tehdä kokeellista tuotekehitystä, ilman pelkoa investoinnin epäonnistumisen kustannusriskeistä ja myös heille jää oikeudet projektin tuotoksiin. Oppilaitokselle tämä on ketterä tapa järjestää opetusta ja tehdä yritysyhteistyötä, koska hankkeisiin liittyvät oikeudet ovat jo valittu sitoutumalla tekemään avoimeen koodiin perustuvia vapaita ohjelmistoja. Koska jokainen tuottamamme hanke noudattelee avoimen koodin periaatteita, niin ne ovat vapaasti kenen tahansa saatavilla dokumentoituna Github -palvelusta.

Yleensä projektit ovat alussa täynnä intoa ja odotusta. On mielenkiintoista nähdä, kuinka opiskelijamme saavuttavat tavoitteet joulukuussa. Jahka hankkeet etenevät ja kypsyvät, niin toivotaan että meillä on tilaisuus nähdä onnistuneita oppimiskokemuksia, alastaan innostuneita  opiskelijoita sekä saavuttaa edelläkävijän mainetta HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulussa, joka järjestää opiskelijoilleen parhaat puitteet tulla huipuksi.

 

Tuomo Ryynänen

The administrator of this blog is Tuomo Ryynänen from HAAGA-HELIA University of Applied Sciences. Tämän blogin ylläpitäjä lehtori Tuomo Ryynänen HAAGA-HELIA:n ammattikorkeakoulusta.

Comments are closed.