Amerikkalaista omenapiirakkaa

Kotiliesi-kuva_webRapea kuori kätkee sisäänsä mehevän omenatäytteen. Leivo perinteisen piirakan sijaan amerikkalainen omenapiirakka.

Amerikkalaiset pitävät omenapiirakkaa kansallisena symbolinaan. Piirakan historia ulottuu keskiajalle, jolloin Englannin kuninkaan Richard II:n mestarikokit kehittivät tunnetun reseptin. Omenapiirakka on tullut tutuksi myös Disneyn Lumikki ja seitsemän kääpiötä -piirretystä, jossa Lumikki leipoo perinteisen Apple Pien.

Amerikkalaisesta omenapiirakasta tulee helposti liian makea, joten on tärkeää valita oikea omenalajike. Lajikkeen on suositeltavaa olla hapan, esimerkiksi Granny Smith. Lisäksi hapokkuutta tuo sitruunamehu, joka samalla estää omenien tummumisen.

 

Resepti

Taikina

4 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g kylmää voita
½ – 1 dl kylmää vettä

Täyte

noin 1 kg omenoita, 6-7 kpl (Granny Smith)
2 rkl sitruunamehua
1 dl hillosokeria
½ dl fariinisokeria
1 ½ tl kanelia
1 maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita nokareina

Vuoan voiteluun voita tai margariinia

Kuoren voiteluun kananmunaa

Lisäksi ripaus sokeria koristeeksi

 

Valmistusohje

  1. Tee ensin taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa voi paloiksi. Lisää voi ja murusta seos sormin tai tehosekoittimessa.
  2. Lisää joukkoon kylmä vesi ja vaivaa nopeasti taikinaksi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.
  3. Tee sitten täyte. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat pieniksi paloiksi.
  4. Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot keskenään. Lisää omenoiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  5. Voitele vuoka voilla. Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä palloiksi. Kasta toinen palloista vehnäjauhoihin ja kaaviloi kahden leivinpaperin välissä kaksi ohutta pyöreää levyä. Painele toinen levy vuokaan. Pohjataikinan tulee peittää pyöreä vuoka (halkaisija 23-24 cm) sekä mennä yli reunojen.
  6. Nosta omenapalat vuoan keskelle keoksi ja vuole päälle voi. Voitele reunat vedellä, nosta taikinan toinen osa leivinpaperia tai kaulinta apuna käyttäen omenoiden päälle ja nipistele reunat kiinni pohjataikinaan.
  7. Voitele pinta kananmunalla ja ripottele päälle hieman sokeria. Pistele haarukalla. Voit myös etukäteen leikata kannen pintaan koristeellisia höyryaukkoja.
  8. Laita piirakka 200-asteisen uunin alatasolle 15 minuutiksi. Laske lämpöä 175 asteeseen ja kypsennä vielä noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ainakin tunti ennen tarjoilua.

Vinkkejä

  • Tee pohjataikinasta niin iso, että voit kääntää sen reunat sisään omenoiden päälle.
  • Jos teet kanteen reikiä haarukalla, piirakka pysyy mehevänä ja päälle muodostuu kunnon kuori. Jos teet veitsellä koristeaukkoja, täyte saattaa kuivua sisältä.
  • Anna piirakan jäähtyä ainakin tunti ennen leikkaamista, jotta piirakka pysyy koossa.
  • Kruunaa piirakka vaniljaisella kermavaahdolla tai jäätelöllä.

 

Juttu on tehty HAAGA-HELIAn Ruoka ja media -kurssilla.
Teksti Nea Kivinen, Ove Korsbäck, Noora Martinkauppi ja Sara Saarikko.
Kuva Juha Reunanen.

 

Comments are closed.