Digitaalinen HAAGA-HELIA

rehtori_webTavoitteemme on, että HAAGA-HELIA on monikanavainen, avoin, vuorovaikutteinen ja turvallinen yhteistoiminta-, oppimis- ja kehittämisympäristö.

Digitaalisuus tulee arkeemme kiihtyvällä vauhdilla. Laskujen maksu verkkopankissa on jo opittu arkea, mutta nyt myös pankkien asiakasneuvottelut hoidetaan verkon yli. Matkat ja hotellit olemme varanneet verkosta jo pitkään. E-kauppa on iskenyt rajusti läpi kyseenalaisten koko kaupan alan ansainta – ja toimintamallit. Veroilmoituskin tehdään verkossa. Sama ilmiö on tuttua myös koulutuksen puolella. Virtuaalikursseista on menty Mooceihin ja verkkokorkeakouluihin sekä peruskoulujen pilvimateriaaleihin.

Digitaalisuus tuo monikanavaisuutta. Se merkitsee opiskelijalle vaihtoehtoisia toteutustapoja, joista opiskelija voi valita itselleen parhaiten sopivimman. Olemme tehneet työtä verkko- ja digitaalisten palveluiden ja toimintamallien kehittämiseksi. HAAGA-HELIAn palveluiden kehittämishanke PALKE on hyvin linjannut etenemistämme sähköisten palveluiden kehittämisessä ja toteutuksessa. Opetuksessa verkkokurssit ja tenttiakvaario ovat jo arkea, mutta syksyllä meillä on koossa kokonainen verkkotutkinto.

Digitaalisuus luo avoimuutta. Tieto on kaikkien saatavilla. Ongelmaksi nousee se, että tietoa on liian kanssa. Kukaan ei ehdi lukea ja seurata kaikkea. Miten hallita ja hyväksikäyttää tätä big dataa, on tämän päivän iso kysymys.

Digitaalisuus tuo uudenlaista vuorovaikutteisuutta. Työvälineet ovat kehittyneet ja mahdollistavat monimuotoisen yhteydenpidon. Älypuhelin oli yksi askel, kuten kannettavat ja IPadit ja näiden sisällä skypet ja lyncit, puhumattakaan somesta.

Digitaalisen maailman monimuotoisuus tuo myös haasteet turvallisuudelle. Se ei ole haaste vain IT-ympäristöjen rakentajille, vaan meille kaikille. Onnettomuuksienkin takana on harvemmin tekniikka, useimmin sieltä löytyy tekniikan käyttäjä. Verkkoon tietoja laittaessamme ja kirjoittaessamme on hyvä muistaa, että kaikki kirjoittamamme voi päätyä useiden silmien luettavaksi.

Digitaalisuus laajenee. Se on mahtava apuväline hyvin käytettynä. Kehittämistyötä on tarpeen jatkaa, jotta saamme hyödynnettyä kaiken, mitä se mahdollistaa. Digitaalisuus edellyttää myös jatkuvaa osaamisen päivittämistä.

Kaikille oikein aurinkoista ja rentouttavaa kesää luonnon helmassa – ihan oikeasti, eikä vaan digitaalisesti

toivottaa
Ritva Laakso-Manninen, rehtori

Comments are closed.