Ihmisiä vapaalla: Jenkkifutiksessa pääsevät kaikki pelaamaan kokoon katsomatta

 

Haaga-Helian johdon assistentin Johanna Mutikaisen harrastus amerikkalainen jalkapallo sopii kaikille, mutta vaatii harrastajaltaan hurjapäisyyttä ja pelotonta asennetta.

Joensuu-Hml2

Noin viisi vuotta sitten Haaga-Helian Malmin kampuksella työskentelevä johdon assistentti Johanna Mutikainen lähti kaverinsa houkuttelemana kokeilemaan amerikkalaista jalkapalloa ja jäi sille tielle. Laji veti välittömästi mukaansa, eikä edes vuoden pituinen tauko saanut innostusta laantumaan, päinvastoin.

Pelaajakuva JM– Tauon aikana huomasin, että jotain puuttuu. Vaikka Helsinkiin muutto ja uusi työ tarjosivat monia kivoja asioita, oli jenkkifutiksen poissaololla selvä vaikutus energiatasoon ja fiilikseen, Johanna muistelee.

Alun perin Joensuussa keväällä 2012 alkanut harrastus jatkuu tänä päivänä Helsinki Wolverines Ladies -joukkueessa. Amerikkalainen jalkapallo eli jenkkifutis ei ehkä ole tyypillisin valinta joukkueurheilussa, vaikka lajin suosio onkin kasvanut. Myös Johanna on saanut osakseen hämmästyneitä ilmeitä kertoessaan harrastuksestaan.

– Ihmiset usein yllättyvät, kun kuulevat, että pelaan jenkkifutista. Toiset ottavat askelen taaksepäin ja toiset innostuvat, Johanna kertoo.

 

Pelipaikka löytyy kaikille

Noin 30-henkinen Helsinki Wolverines Ladies on monimuotoinen joukkue, jossa pelaa naisia kokoon ja ikään katsomatta. Joukkueen lyhin pelaaja on noin puolitoistametrinen ja joukkueen nuorin on tällä hetkellä 15-vuotias.

– Jenkkifutis on siitä kiva joukkuelaji, että pelaajat voivat olla todella erilaisia ruumiinrakenteeltaan. Mieleeni ei tule kovinkaan monta joukkuelajia, jossa kokoerot voivat olla tällaiset ja silti pystytään pelaamaan tasaväkisesti, Johanna toteaa.

Joukkue onkin pyrkinyt markkinoimaan jenkkifutista kaikille sopivana lajina. Avoimiin harjoituksiin on jokainen tervetullut, kunhan muistaa ilmoittaa etukäteen saapumisestaan.

– Kaikille löytyy pelipaikka. Tietynlaista hurjapäisyyttä tässä lajissa kuitenkin vaaditaan. Itse en oikeastaan pelkää kontaktia, vaikka joskus voisi vähän pelätäkin, Johanna naurahtaa.

Hyvä suojaus auttaa, mutta mustelmia on siedettävä

Joensuu-Hyvinkää

Lajissa erityisen tärkeä on hyvä suojavarustus, joka kaikilla pelaajilla tulee olla. Myös hyvät valmentajat ja mukava porukka ovat tärkeitä.

– Meillä on tosi kiva valmennusporukka ja pelaamme hyvin joukkueena, Johanna kertoo.

Treenejä on kaksi kertaa viikossa noin tunnin ajan ja siihen päälle vielä lämmittelyt ja palauttelut. Tekniikkaan painottuvien treenikertojen lisäksi oletetaan, että kaikki pitävät omasta yleiskunnostaan huolta.

– Itse en ehkä ole se levollisin sielu, joten usein haluaisin mennä heti vaan täysillä. Pitää kuitenkin muistaa, että hyvä tekniikka on tärkeä monestakin syystä, joista yksi on loukkaantumisten ehkäiseminen, Johanna kertoo.

Fyysisyydestään huolimatta, jenkkifutiksessa on kuitenkin olemassa tarkat säännöt. Niiden tunteminen ja hyvä kunto ovat olennaisia, jotta lajissa pärjää. Pahoja loukkaantumisia ei kuitenkaan tapahdu sen enempää kuin muissakaan nopeissa urheilulajeissa. Jenkkifutis on vienyt Johannan sydämen ja hän kannustaa kaikkia kokeilemaan lajia.

– Jenkkifutiksessa pääsee hapoille, jos haluaa ja joskus vaikka ei haluaisikaan. Joukkueessa pääsee myös tutustumaan uusiin ihmisiin ja mahdollisesti saa myös uusia kavereita, Johanna suitsuttaa.

Vaikka Johanna on melkoinen hurjapää, on myös hänellä rajansa.

– Rugbyyn en lähtisi, Johanna naurahtaa.

 

Lisää joukkueesta: Helsinki Wolverines Ladies

 

Teksti Nina Finell
Kuvat Helsinki Wolverines Ladies

Comments are closed.