Kansainvälinen opiskelijaliikkuvuus – HAAGA-HELIA ykkösenä

HAAGA-HELIA oli viime vuonna Suomen korkeakoulujen kärjessä kansainvälisessä opiskelijaliikkuvuudessa.

kvtiimi

Kuvassa HAAGA-HELIAn kansainvälisten palveluiden henkilöstö, jonka yhteystiedot löydät intrasta.

Kansainvälisyys on nykyään läsnä kaikkialla, osittain YouTuben, Facebookin ja Twitterin ansiosta. Työnantajat tarvitsevat kansainvälisiä osaajia muuttuvassa globaalissa maailmassa. Liikkuvuus on yhä yksi keskeinen asia kansainvälistymisen tiellä.

sirpaholmstromHAAGA-HELIA on onnistunut hienosti kansainvälisen liikkuvuuden toteuttamisessa. HAAGA-HELIAn kansainvälisten asioiden päällikkö Sirpa Holmström kertoo, että tavoitteena on kannustaa kaikkia opiskelijoita hankkimaan kansainvälistä kokemusta. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi opiskelijavaihto tai harjoittelu ulkomailla. Pitkäjänteistä työtä yhteistyökumppanuuksien solmimiseksi on tehty 1990-luvulta asti. Nykyään HAAGA-HELIAn kanssa yhteistyössä olevia korkeakouluja on jo noin 200. HAAGA-HELIAn kansainväliset palvelut -yksikössä työskentelee Sirpan lisäksi seitsemän kansainvälisten asioiden koordinaattoria. Eri koulutusohjelmille nimettyjä koordinaattoreita on kaikilla kampuksilla.

– Opetussuunnitelmat mahdollistavat sen, että ulkomailla suoritetut opinnot hyväksytään osaksi HAAGA-HELIAn tutkintoa. Opiskelijalle on siis houkuttelevaa lähteä, koska opinnot ulkomailla eivät vie ylimääräistä aikaa, Sirpa kertoo.

Sirpan työhön sisältyy tiiviistä yhteistyötä ulkomaisten kumppanikorkeakoulujen kanssa, hallintotehtäviä, rahoitusten hakemista ja koordinaattoreiden tukemista. Jos byrokratia joskus väsyttää, hän palauttaa mieleensä syyn, miksi työtä tehdään: opiskelijat saavat mahdollisuuden hankkia kansainvälistä kokemusta mikä auttaa heitä työllistymisessä. Sirpan myönteinen kokemus hänen opiskelu- ja työvuosistaan Saksassa, Sveitsissä ja Itävallassa kannustaa häntä myös tekemään tätä työtä. Ulkomaille lähtö oli Sirpan mielestä yksi hänen elämänsä parhaita päätöksiä.

Opiskelijoilta on tullut palautetta, että he haluavat vaihtoon myös Euroopan ulkopuolelle. KV-palvelut ovat vahvistaneet verkostojaan kaukomailla. Yhteistyökumppanuudet vaativat neuvotteluja ja molempien osapuolten kiinnostuksen. Uusia kohteita on viimeisen kolmen vuoden aikana saatu Japaniin, Chileen, Australiaan, Hong Kongiin, Manner-Kiinaan, Kanadaan ja Meksikoon.

Vaihto-opiskelijoita Etelä-Koreassa

rennyBusiness Information Technology (BITe) -linjalla Pasilassa opiskeleva Renny Lindberg pääsi opiskelijavaihtoon Itävaltaan. Paikan vahvistumisen jälkeen asiat saivat kuitenkin yllättävän käänteen. Rennyn opettaja, Amir Dirin BITe-linjalta kertoi, että Etelä-Koreassa on tarvetta suomalaiselle opiskelijalle Androidin kehittämisprojektissa. Dirin oli ollut yhteistyössä Korean Ajoussa olevan suomalaisen professorin kanssa, joka oli kertonut projektista. Renny kiinnostui tarjouksesta. KV-tiimi auttoi, jotta suunnitelman muutokset saatiin tehtyä Rennyn Etelä-Koreaan lähtöä varten.

– Oma vaihtoni on ollut poikkeavaa, koska työskentelen Android projektin parissa, ja voin tehdä siitä myös opinnäytetyöni. Aikataulu on ollut tiivis, ja haasteita on riittänyt. On hieno mahdollisuus olla osana mielenkiintoista projektia, Renny kertoo.

lottaToinenkin opiskelija, Lotta Oren HAAGA-HELIAn liiketalouden linjalta on parhaillaan Etelä-Koreassa opiskelijavaihdossa. Lotta on opiskellut viimeiset kolme kuukautta Hanyangin yliopistossa Soulissa.

– Etukäteishuoli pärjäämisestä oli aivan turhaa, sillä kaikki on mennyt hyvin. Korea on Suomen lailla pieni ja kehittynyt, teknologiapainoitteinen maa.

Uusi erilainen ympäristö, kiehtova kulttuuri ja todella ystävälliset korealaiset yllättivät Lotan positiivisesti. Yliopiston ulkopuolella korealaisten englanninkielentaidon puute tuottaa toisinaan vaikeuksia.

Kansainvälisen koordinaattorin työ

Katri_SalmiwebKansainvälisten asioiden koordinaattori Katri Salmi työskentelee Haagan yksikössä. Katri kertoo, että hän pitää työssään päivittäin yhteyttä yhteistyökumppaneihin ympäri maailmaa. Myös lähtevä ja saapuva opiskelijavaihto työllistää häntä paljon. Tulevan lukuvuoden aikana Haagasta on lähdössä vaihtoon 85 uutta opiskelijaa.

– Toisin kuin monessa muussa korkeakoulussa, vastaamme lähtevän opiskelijavaihdon koko prosessista. Järjestämme haut, valitsemme uudet lähtijät opintomenestyksen, kielitaidon ja muiden kriteerien perusteella, tarkistamme opintosuunnitelmat, ja toimimme opinto-ohjaajina. Kaikki vaihtoon lähtevän opiskelijan palvelut ovat siis saatavilla samalta henkilöltä, Katri kertoo.

Vuosittain järjestettäviin Kansainvälisiin EAIE (European Association for International Education) konferensseihin lähtee aina muutama KV-koordinaattori mukaan. HAAGA-HELIA järjestää konferenssissa myös oman vastaanoton, missä yhteistyökumppanit voivat tavata toisiaan. HAAGA-HELIAn vastaanotto on saavuttanut suurta suosiota yhteistyökorkeakoulujen keskuudessa.

Katrin mielestä olisi hienoa kehittää työtä vielä entistä asiakaslähtöisempään suuntaan. Kehittämisideoita on paljon, mutta perusliikkuvuuden ylläpito vie paljon aikaa. Pohdinnan alla on esimerkiksi monikulttuurinen kurssi lähteville opiskelijoille opastaen integraatiossa uuteen maahan, ja vastaava paluun sopeuttamisessa.

– Palveluja pitää kuitenkin kehittää resurssit huomioiden. Lisätyövoimaa todella tarvittaisiin, Katri miettii.

Teksti Nora Savolainen
Kuvat Nora Savolainen ja haastateltujen kotialbumit

Vuonna 2013

-Lähteviä ja saapuvia vaihto-opiskelijoita oli yhteensä 864 (yli 3 kuukauden vaihtojaksot). Tämä tekee HAAGA-HELIAsta ammattikorkeakoulujen ykkösen kansainvälisessä opiskelijaliikkuvuudessa.

– Ulkomaille vaihtoon lähti 387 opiskelijaa

– Harjoitteluun ulkomaille lähti 167 opiskelijaa

– HAAGA-HELIAssa opiskeli 310 ulkomaista vaihto-opiskelijaa

HAAGA-HELIAN MENESTYKSEN AVAIMIA:

-Vahva opiskelijaliikkuvuus ulkomaille (vähintään 30 % opiskelijoista ulkomailla opintojen aikana opiskelijavaihdossa tai harjoittelussa):
HAAGA-HELIAn kansainvälisyysstrategiassa oleva tavoite, johon haagahelialaiset ovat sitoutuneet.
– Laadukkaat opiskelijavaihto-ohjelmat yhteistyökorkeakoulujemme kanssa: Yhteistyötä on rakennettu pitkäjänteisesti
– Erinomaiset palvelut opiskelijavaihtoa suunnitteleville opiskelijoille  ja saapuville vaihto-opiskelijoille: Vaihtoon lähteminen ja saapuminen on helppoa
– Ulkomailla suoritetut opinnot ovat osa tutkintoa. Joustavat opintosuunnitelmat ja hyväksiluku ovat tärkeitä opiskelijoille.
– Opiskelijavaihto on mahdollinen jokaiselle tutkinto-opiskelijalle, myös aikuisopiskelijoille, ja kaikkia kannustetaan hyödyntämään HAAGA-HELIAn tarjoama mahdollisuus vaihtoon.

Comments are closed.

Comments are closed