Lohturuokaa 2.0

Termi comfort food, suomennettuna lohturuoka, on ollut käytössä jo nelisenkymmentä vuotta.  Perinteisesti ajateltuna se on ruokaa, johon liittyy muistoja ja se herättää tunteita syöjässään.

lohturuoka_web

Lohturuokaa syödään usein jonkinlaisiin tunteisiin ja sen tarkoitus on rentouttaa sekä ilahduttaa. Perinteisesti lohturuoassa on paljon hiilihydraattia ja kaloreita, mutta lohturuoat vaihtelevat henkilökohtaisten muistojen, mieltymysten ja kulttuurin mukaan.

Kaikilla mailla on omat lohturuokaperinteensä. Suomessa lohturuokiin lukeutuvat muun muassa erilaiset pataruoat ja makaronilaatikko, kun taas esimerkiksi Amerikassa lohtua tuovat juustoiset pastaruoat, hampurilaisateriat ja leivonnaiset.

Lohturuoka on yksinkertaista ja maukasta. Annoksen kalorimäärää ja ravintoarvoja voi helposti säädellä raaka-ainevalinnoilla. Kun esimerkiksi juustoiset kastikkeet ja puhdistetut, vaaleat viljatuotteet vaihtaa tomaattikastikkeeseen ja täysjyväriisiin, lohturuoka muuntuu joka tilanteeseen sopivaksi.

Ohessa on ohje herkulliseen lohturuokavaihtoehtoon, jota voi nauttia huoletta useampanakin päivänä viikossa.

 

 

 

 

Lempeän tuliset bataattiranskalaiset ja naudan sisäfilee

4 annosta,
valmistusaika 40–50 min.

 

Bataattiranskalaiset
2 keskikokoista bataattia (800g)
0,5 dl rypsiöljyä
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 tl cajunmaustetta
1 tl cayennepippuria
1,5 tl merisuolaa


Chiliaioli

1 keltuainen
1,25 dl rypsiöljyä
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
suola ja pippuri
puolikkaan sitruunan mehu
1,5 punainen chili hienonnettuna
1,5 rkl chilikastiketta

4 naudan sisäfilepihviä (á 150g)
suolaa ja pippuria

Lämmitä monitoimiuuni 165 asteeseen, tai kotiuuni 200 asteeseen. Kuori ja pilko bataatit sormen paksuisiksi tangoiksi. Pese bataatit kylmässä vedessä ja kuivaa pyyhkeellä tärkkelys pois.

Lisää ranskalaiset, öljy ja mausteet kulhoon tai pussiin ja mausta tasaisesti. Levitä uunipellille. Paista monitoimiuunin keskitasolla n. 20-30min, kotiuunissa 30-40min tai kunnes ranskalaiset ovat ruskeita ja kypsiä.

Ranskalaisten paistuessa mittaa kaikki aiolin ainekset korkeaan kulhoon. Varmista raaka-aineiden tasalämpöisyys. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi. Anna maustua jääkaapissa kunnes kokoat annoksen. Puhdista liha ja kuumenna pannu. Paista liha molemmin puolin haluamallesi kypsyysasteelle. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kokoa annos ja koristele halutessasi yrteillä. Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.

 

Viinisuositus

Nauti annoksen kanssa lasillinen erittäin täyteläisen mausteista  Chileläistä Cabernet Sauvignota.

Lohturuokaa Aromilehden tyyliin

 

Juttu resepteineen ja kuvineen on tehty Haaga-Helian ruoka ja media -kurssilla. Ideana on ollut tehdä juttu Aromi-lehden tyyliin.
Kirjoittajat Aino Andelin, Katri Vaajamo, Jesse Jäppinen
Valokuvaaja Joanna Moorhouse

Comments are closed.