Miten ruokaa ja viiniä yhdistetään: Tunnista rypäleet

Aiemmissa osissa on käyty läpi viinin ja ruuan yhdistämisen perusteita, joissa on puhuttu paljon hapokkaista ja hedelmäisistä viineistä. Näiden viinin luonteenpiirteiden hahmottaminen helpottuu tunnistamalla muutaman yleisen rypälelajikkeen.

rypaleet

Viileiden alueiden viinissä on yleensä enemmän hapokkuutta kuin lämpimien alueiden viineissä.

 

Rypälelajikkeet voidaan jakaa hyvin karkeasti hedelmäisiä ja hapokkaita viinejä tuottaviin. Toisaalta on hyvä muistaa, että viileiden alueiden viinissä on yleensä enemmän hapokkuutta kuin lämpimien alueiden viineissä. Sama lajike saattaa siis tuottaa hyvinkin erilaista viiniä kasvupaikasta riippuen.

Alla  muutama hyvin yleisesti tavattava rypälelajike ja niiden ominaisuudet:

 

Valkoiset lajikkeet

Riesling: tuotetaan lähinnä viileillä alueilla, jolloin hyvin hapokas. Keskitäyteläinen

Sauvignon Blanc: terävän hapokas, tuotetaan lähinnä viileillä alueilla. Melko kevyt.

Pinot Gris: melko hedelmäinen, viileillä alueilla myös hapokas. Kevyt-keskitäyteläinen.

Chardonnay: viileillä alueilla melko hapokas, lämpimillä alueilla hyvin hedelmäinen. Keskitäyteläinen – täyteläinen.

 

Punaiset lajikkeet

Pinot Noir: hyvin hapokas, lämpimillä alueilla myös hieman hedelmäisyyttä. Kevyt – keskitäyteläinen.

Cabernet Sauvignon: viileillä alueilla hapokas, lämpimillä melko hedelmäinen. Usein tanniininen. Keskitäyteläinen –täyteläinen.

Merlot: hedelmäinen, lämpimillä alueilla jopa hillomainen. Keskitäyteläinen – täyteläinen.

Syrah/ Shiraz: runsaan hedelmäinen, viileillä alueilla myös hieman hapokas. Keskitäyteläinen – täyteläinen.

 

Lataa ilmaiseksi Matchart – viininvalintasovellus, niin pääset yhdistämisessä vielä helpommalla http://www.matchart.fi/.  Matchart on HAAGA-HELIAn, Hartwallin ja Trimalkio Oy:n yhteistyössä kehittämä sovellus.

 

Teksti Risto Karmavuo
Kuva Shutterstock

 

Comments are closed.

Comments are closed