Miten ruokaa ja viiniä yhdistetään: Viinin maun haastajat

Viinin ja ruuan liitossa on muutamia ruoka-aineita, jotka jostakin syystä muuttavat viinin maun aivan omituiseksi. Niiden tunnistaminen auttaa välttämään ikäviä tilanteita illallispöydässä.

chili_web

 

Ensimmäisen vihollisleiman saakoon niinkin yleinen ruoka-aine kuin kananmuna, joka tekee viinistä metallisen makuisen. Asiaa korjaa suola, joten munat kannattaa suolata kevyesti tai vaihtoehtoisesti katsoa, että muissa annoksen ainesosissa, esimerkiksi salaatinkastikkeessa, on suolaisuutta. Viinin ominaisuuksista kannattaa kiinnittää huomio hapokkuuteen, joka myös korjaa tilannetta.

Erilaiset itämaiset maustesekoitukset (kuten curryt, masalat) sekä erityisesti chili, korostavat viinissä karvaita makuja kuten tanniineja sekä hapokkuutta. Niinpä viinivalinnan tulisi olla hyvin hedelmäinen ja jopa hieman makea. Tanniineja ei viinissä saa tulisten mausteiden kanssa olla oikeastaan yhtään.

Kolmannen haastajan roolin saakoon etikka, joka sekin on lautasella hyvin yleinen, esimerkiksi salaatinkastikkeissa. Etikasta selviää kuitenkin suhteellisen helposti, sillä kyseessähän on happo, joka lannistuu viinin hapokkuudella.

 

Kevätkauden sesonkiherkku parsa latistaa helposti viinin ja tappaa sen aromikkuuden. Sen seuraan sopiikin melko hapokas ja mineraalinen viini.

 

Edellä esiteltyjen ruoka-aineiden lisäksi ainakin runsas valkosipuli on vaikea pala viinille. Siinä missä lempeä valkosipulisuus sopii viinin seuraan mainiosti, tuo runsas valkosipulin, erityisesti raa’an, käyttö ruokaan karvautta, joka talttuu viinin hapokkuudella.

 

Teksti Risto Karmavuo
Kuva Shutterstock

Comments are closed.

Comments are closed