Opinnoissa tarvittavat linkit ja palvelut löytyvät Launchpadista

Richard Lewis aloitti tietojenkäsittelyn opinnot HAAGA-HELIAssa elokuussa 2012. Vajaa kolme kuukautta myöhemmin hän julkaisi ensimmäisen kokeiluversion Haaga-Helia Launchpad -verkkopalvelusta.

launchpad_web

Launchpad kokoaa yhteen paikkaan kaikki HAAGA-HELIAn opiskelijalle tärkeät palvelut ja linkit. Launchpadista löytyvät muun muassa lukujärjestykset, ruokalistat, sää, reittiopas sekä linkit Moodleen, sähköpostiin, WinhaWilleen ja MyNetiin.

Tiedot voi valita koskemaan omaa kampusta. Palvelussa ei kuitenkaan ole Haagan ja Vierumäen ruokalistoja eikä niitä lukujärjestyksiä, jotka eivät ole ASIOssa.

Omaan tarpeeseen

Richard Lewis toteutti Launchpadin aluksi itseään varten. Hän huomasi opintojensa alussa, että opiskeluun ja kouluunliittyvää tietoa joutui hakemaan useasta paikasta. Hän päätti helpottaa omaa arkeaan ja löytää tilanteeseen ratkaisun.

RichardLewis_web

– Koodasin Launchpadin omalla ajallani. Kun muutkin halusivat käyttää palvelua, sen kehittäminen muuttui harrastukseksi, Richard sanoo.

Alkuvaiheessa hänen apunaan oli opiskelukaveri Johannes Siipola, joka vastasi ulkoasusta. Johannes suunnitteli teeman ja kuvakkeet sekä osti domainin Launchpadia varten. Tänä vuonna Richard on vastannut yksin kaikesta jatkokehityksestä.

– Teknisen kehityksen lisäksi ylläpidän Launchpadin Facebook-sivua ja huolehdin pienimuotoisesta markkinoinnista sekä käytettävyyskyselystä.

Hyvästä kiitettävään

Arkipäivän aikana Launchpadiin kertyy 500–600 käyntiä. Moni käy useamman kerran päivässä. Helmikuussa avattuun käytettävyyskyselyyn vastasi 130 palvelun käyttäjää. Heistä 90 prosenttia antoi Launchpadille arvosanaksi vähintään nelosen.

Positiivinen palaute motivoi Richardia palvelun kehittämisessä. Hän ottaa mielellään palautetta ja parannusehdotuksia vastaan.

– Koska Launchpad saavuttaa paljon opiskelijoita, sitä voisi käyttää ajankohtaisten tiedotteiden julkaisemiseen. Käyttäjät ovat myös toivoneet linkkejä kampusten lähellä oleviin ruokapaikkoihin, Richard kertoo.

Palkitsevaa ja opettavaista

Vaikka Richard ei saakaan palkkaa Launchpadin kehitystyöstä, on työ itsessään palkitsevaa ja erittäin opettavaista. Launchpadin kehittäminen toi myös opintopisteitä, kun se riitti näytöksi PHP-ohjelmointikielen osaamisesta.

– Ohjelmistokehitys on sekä työ että harrastus, hän toteaa.

Launchpad onkin Richardille arvokas työnäyte. Sen avulla hän on saanut tehtäväkseen erilaisia projekteja. Launchpad taisi myös tehdä vaikutuksen, kun Richard haki nykyiseen työpaikkaansa W3 Group Finland Oy:hyn, jonka kanssa HAAGA-HELIA toteutti uudet www-sivunsa.

Tärkeät tiedot kännykkään

launchpad_ruokalistaSuurin osa Launchpadin käyttäjistä opiskelee Pasilassa, Richardin kotikampuksella. Markkinointi on ollut vähäistä, ja tieto Launchpadista onkin levinnyt lähinnä viidakkorummun välityksellä.

– Kun uudet oppilaat aloittavat syksyllä, Launchpadille tulee lisää käyttäjiä, Richard arvioi.

Journalismia opiskelevat Janiko Kemppi ja Ville Järveläinen kuulivat palvelusta opiskelijakaveriltaan, jolle Richard oli esitellyt työnsä. Janiko ja Ville käyttävät Launchpadia aktiivisesti. Useimmiten he tarkistavat palvelun avulla lukujärjestyksen, ruokalistan ja sähköpostin.

– Linkki koulun sähköpostiin löytyy Launchpadista helpommin kuin koulun sivuilta. Hyvä juttu, että Launchpadista on mobiiliversio, Ville sanoo.

Muutkin käyttäjät ovat pitäneet siitä, että kaiken tarpeellisen tiedon saa kännykkään. Tärkeää on myös se, että lukujärjestys ei näy pelkästään ryhmätunnuksen mukaisena, vaan sen voi rakentaa yksittäisistä kursseista kurssitunnuksilla.

Selkeydestä huolimatta jotkin vieraina pidetyt toiminnot ovat jääneet käyttämättä. Janiko ja Ville arvelevat, etteivät osaa ottaa Launchpadista kaikkea hyötyä irti.

Richard lupaakin käyttöohjeet viimeistään syksyksi, jolloin Launchpadista julkaistaan versio 1.0. Tällä hetkellä käytössä on yhdeksäs kokeiluversio.

– Opiskelijat hyötyisivät, jos linkki Launchpadiin olisi HAAGA-HELIAn kotisivuilla Linkit opiskelijoille -kohdassa, Richard vinkkaa lopuksi.

Launchpad Facebookissa

Teksti Elina Kuismin
Kuvat Elina Kuismin ja Richard Lewisin kotialbumi

Comments are closed.

Comments are closed