Sähköinen Tenttis tuo joustavuutta opintoihin

HAAGA-HELIA otti sähköisen tenttijärjestelmän Tenttiksen koekäyttöön syksyllä 2012. Ensimmäisessä pilotissa tenttijöitä oli 39 ja viime vuonna 167. Käyttö lisääntyy koko ajan.

tenttiskuvaweb

Tenttiksen  käyttöönoton taustalla on opiskelijoidemme opintojen tukeminen. Joustavat tenttimismuodot nopeuttavat opintoja ja auttavat opiskelijoita saavuttamaan 55 opintopisteen tavoitteen. Tänä vuonna tenttijöitä on ollut jo 300.

Tenttis-tilat ovat Pasilassa, Haagassa (kuvissa), Malmilla, Vallilassa ja Porvoossa. Sähköinen Tenttis on auki kirjaston aukiolojen mukaisesti ja tilat ovat kirjastojen yhteydessä. Porvoossa tila on kirjaston lukusalissa.

Opiskelijoilta hyvää palautetta

tenttiskirjautuminenOpiskelijalle Tenttiksestä on paljon hyötyä. Opintoihin tulee joustavuutta, kun tenttiajan ja -paikan voi valita itse: Porvoon opiskelija voi käydä tenttimässä Pasilassa tai Malmin opiskelija Vallilassa.

-Erilainen tenttimismuoto voi etukäteen jännittää, mutta opiskelijoilta on tullut hyvää palautetta. Tietysti voi käydä niin, että jokin kone ei toimikaan ja sitten opiskelijan on peruttava tentti ja varattava uusi. Teknisiä ongelmia on kuitenkin ollut hyvin vähän, kertoo Tenttiksen koordinaattori Päivi Rajaorko.

Tenttistä käyttäneiden opettajien mielestä koneella kirjoitettuja tenttejä on helpompi ja nopeampi lukea ja tenttien arvioiminen on siksi nopeampaa.

Tenttiksessä on Moodlen etätenttijärjestelmään verrattuna myös se etu, että Tenttistä valvotaan: tallentava kameravalvonta tallentaa kuvaa ja ääntä.

Erilaista verrattuna perinteiseen tenttimiseen on, että opettaja ei etukäteen tiedä, kuka opiskelija menee tenttiin ja milloin. Opettaja saa tietää tenttijöistä vasta, kun tentit on tehty. Etuna on se, että kun tentit jakaantuvat eri ajanjaksoille, ei tule tenttisumaa.

Tenttiksen on kehittänyt Tampereen yliopisto ja se on käytössä Hankenilla ja Tampereen, Turun ja Lapin yliopistolla. Kesällä 2014 Tenttiksessä voi tehdä esimerkiksi journalismin koulutusohjelman kirjatenttejä.

 

Miten Tenttis toimii?

tenttis-031Tenttis on rakennettu Moodlen tenttityökalun päälle. Ne, jotka ovat käyttäneet Moodlen tenttityökalua, oppivat siis käytön helposti. Opettaja tilaa tentin Päivi Rajaorkolta. Tentit voivat olla auki määritellyn ajan: päiviä, viikkoja ja esimerkiksi kypsyysnäytteet jopa vuoden.

Opiskelija varaa tenttiajan Tenttiksestä ja tentin voi suorittaa valitsemassaan paikassa. Ilmoittautuessa saa myös tiedon, millä koneella tentti tapahtuu.

 

 

Korkeakouluille on tulossa uusi yhteinen tenttijärjestelmä Exam. CSC -Tieteen tietotekniikan keskus kehittää kymmenen korkeakoulun ryhmässä kaikille korkeakouluille uutta yhteistä sähköistä tenttijärjestelmää. HAAGA-HELIA on tällä hetkellä ainoa hankkeessa mukana oleva ammattikorkeakoulu. Tulevaisuuden toiveena on, että tenttejä voitaisiin suorittaa myös yli korkeakoulurajojen.

tenttistaulu

Oletko käyttänyt Tenttistä? Kerro kokemuksiasi kommenttilaatikossa!

Tenttis henkilöstöintrassa (Työkalut)

Tenttis opiskelijoiden MyNetissä (Pikalinkit)

 

Teksti ja kuvat Sanna Leporanta

Comments are closed.

Comments are closed