Tilamuutokset: Mitä Porvoo ensin, sitä Pasila perässä

Vuonna 2011 porvoolaiset muuttivat kolmen katon alta yhden katon alle. Uudet tilat ovat täysin erilaiset kuin ne, joihin oli totuttu. Nyt tilamuutoksia suunnitellaan myös Pasilaan. Mitä Porvoossa on opittu? Pelkääkö pasilalainen työhuoneensa menettämistä turhaan?

porvoolaiset_web

Sirpa Lassila (vasemmalla), Jarmo Ritalahti ja Anette Kairikko ovat Porvoon campukseen tyytyväisiä. Uudet tilat ovat mahdollistaneet uudenlaisen tiimityön.

Porvoossa on ehditty muutaman vuoden ajan totutella uusiin, kauniiksi ja muunneltaviksi kehuttuihin tiloihin. Matkailun yliopettaja Jarmo Ritalahti kertoo porvoolaisten suunnitelleen työskentelytilansa itse. Prosessiin osallistuivat niin opiskelijat kuin henkilökuntakin.

– Loimme aluksi yhdessä sidosryhmiemme kanssa Porvoo Campuksesta vision, joka oli Living Lab for Creativity, Learning and Innovations. Koska visio oli näin vaativa, totesimme, ettemme tavoita sitä ilman toimintatapojemme muutosta ja uudenlaista oppimisympäristöä. Muutimme rakennukseen, jossa keskiössä oli oppiminen, ei niinkään enää opettaminen ja opiskelu, Ritalahti selittää.

Käytännössä muutos tarkoitti muun muassa omista työhuoneista luopumista. Nykymallissa omia tavaroita varten on jokaiselle varattu kaappi. Aamulla itse kukin valitsee, missä tahtoo työskennellä. Värikkäiden tilojen joukosta löytyy monitoimi- ja ryhmätyötiloja, hiljaisia tiloja, henkilöstötila sekä ruokailutila, jonka opiskelijat ja henkilökunta jakavat keskenään.

Ritalahti toteaa, että muutos pelottaa aina, mutta vähitellen pelot väistyivät.

– Tietysti osa meistä oli odottanut omia huoneita, koska olimme muuttamassa uuteen rakennukseen. Mutta kuinka paljon opettaja viettää omassa huoneessaan tai työpisteessään vuodessa aikaa? Käyttöaste on hyvin alhainen, Ritalahti miettii.

 

Yhteisöllisemmästä työympäristöstä iloitaan

Kompromisseitta projektissa ei selvitty, mutta vakituisen työpisteen puuttumisesta ei Ritalahden mukaan ole enää kenelläkään ollut tarvetta keskustella pitkään aikaan. Samoilla linjoilla ovat kehittämispäällikkö Sirpa Lassila ja liiketalouden lehtori Anette Kairikko. Kairikko sanoo olevansa huipputyytyväinen, eikä Lassilakaan osaa ehdottaa tiloihin muutoksia.

– Voi vitsi olen onnellinen, että olen täällä töissä, kuvailee Lassila joka-aamuisia tunnelmiaan. Muutto oli parivuotisen suunnitteluprosessin tulos, ja hyvän työn jäljet näkyvät nyt jaettuna tyytyväisyytenä. Uudet tilat ovat mahdollistaneet uudenlaisen tiimityön. Porvoolaiset kokevatkin tuntevansa toisensa entistä paremmin.

– Tulee ihan erilailla kanssakäymistä ihmisten kanssa, kun ei olla hautautuneena omiin kopperoihin. Esimiehiä näkee päivittäin, joten tiedonvaihdantatarpeet eivät pääse kasautumaan. Porvoon opettajahuoneessa on lähes aina iloinen tunnelma, vitsaillaan ja nauretaan paljon, Kairikko kertoo.

 

Porvoolaisten terveiset Pasilaan

Porvoolaiset kokevat avointen tilojen tehostaneen viestintää. Kollegat tuntee paremmin, ja töissä on hauskaa. Ritalahden mukaan avoimeen tilaan tottuu hyvin nopeasti, ja ennakkoluulot kannattaisikin jättää taakseen.

Kairikko puolestaan muistelee, että Porvoossakin jännitettiin esimerkiksi sitä, miten työrauhan käy ja mihin paperinsa ja tavaransa voi jättää päivän aikana.

– Oma säilytyslokeroni on kyllä ihan tupaten täynnä, joten ennen joulua täytyy muistaa siivota. Pienet säilytystilat pakottavat säännölliseen siivoukseen. Sekin on siis lopulta enemmän positiivista kuin haaste. Hiljainen tila tuo keskittymisrauhan. Noin kerran viikossa istun sillä puolella, Kairikko sanoo.

Paljon projekteja toteuttava Lassila taas kertoo hävittäneensä kaikki kansionsa hyvillä mielin. Kopioiminen ja tulostaminen on vähentynyt, ja painopiste on siirtynyt sähköisten materiaalien ja järjestelmien käyttöön. Haasteiden ja ongelmien sijaan uusittujen tilojen nähdään mahdollistavan positiivisia asioita.

– Kyse ei ole mistään avokonttorista, jos tila on suunniteltu oikein ja hyvin, kiteyttää Ritalahti näkemyksensä Porvoon tilaratkaisuista.

 

Teksti Elina Keckman
Kuva Mona Forsblom

Comments are closed.

Comments are closed