Uusia haagahelialaisia: Minna Hiillos, liiketalouden koulutusyksikön johtaja

KTT Minna Hiillos aloitti Haaga-Helian liiketalouden koulutusyksikön johtajana huhtikuussa. Hän päätyi Haaga-Heliaan, koska akateemisen maailman ja bisnesmaailman rajapinta on aina ollut hänestä kiinnostava. 

MinnaHiillos_web

Työpaikan vaihto energisoi aina, sanoo Minna Hiillos.

 

-Ajattelin jo kun väittelin, että ammattikorkeakoulumaailma voisi olla minulle kiva. Olen tuntenut myös Haaga-Helian brändin, joka on hirveän hyvä.

Perehdytysaikanaan hän on kulkenut edeltäjänsä Teemu Kokon mukana ja tutustunut yksikköönsä. 

-Olen ”varjostanut” Teemua ja tavannut paljon ihmisiä. Meillä on alueita, joilla on todella hyvää osaamista ja joita haluaisin tuoda enemmän esiin. Kuten myynnin ja palvelujen osaaminen, finanssialan osaaminen. Meillä on paljon hienoja hankkeita ja projekteja.  

Minna Hiillos on koulutukseltaan kauppatieteiden tohtori ja hän on valmistunut Hankenista.

-Nuorena innokkaana ekonomina menin ensin yrityselämään töihin rekrytointialalle. Olin Junior Head Hunter IMS:ssä, josta asiakas rekrytoi minut Wärtsilän hr-osastolle. Kun opiskelu alkoi houkuttaa taas, siirryin Hankenille, jossa olin kaksitoista vuotta johtamisen ja organisaatioiden laitoksella tutkijana ja opettajana.

 

Väitöskirja tunteiden käsittelystrategioista

Hiillos työskenteli ennen Haaga-Heliaa seitsemän vuotta Aalto-yliopiston Executive Educationin liiketoimintajohtajana, varadekaanina ja vastasi MBA-ohjelmista. Ohjelmista suurin osa järjestettiin ulkomailla: Etelä-Koreassa, Indonesiassa, Iranissa, Puolassa, Singaporessa ja Taiwanissa. Erityisesti Aasia ja aasialainen kulttuuri ovatkin tulleet hänelle tutuiksi.

Minna Hiilloksen tutkimusalueita ovat olleet tunteet organisaatiossa ja väitöskirjansa hän teki tunteiden käsittelystrategioista.

Naisjohtajuus on Minna Hiillokselle tutkimuksen kautta tutuksi tullut aihe, johon hän päätyi vähän vahingossa. Hän tutki ensin, miten kriisitilanteissa käsitellään tunteita ja haastatteli hr-johtajia. Tätä kautta hän kiinnostui tutkimaan naisjohtajuutta, jonka kehitystä on nyt seurannut viisitoista vuotta. Vuosina 2005 – 2008 Minna Hiillos vastasi laajasta, kolmen korkeakoulun yhteisestä, naisjohtajuuden tutkimus- ja koulutushankkeessa NASTAsta.

-Toivon toki itsekin naisena ja johtajana, että voisin olla kannustava esimerkiksi nuoria naisia kohtaan.

 

Maailma muuttuu, mutta ihminen ei

Minna Hiilloksen mielestä muutos on aina mahdollisuus. Muutos voi olla pelottavaakin, mutta se myös virkistää. Jokainen voi nähdä asioiden muuttumisen mahdollisuutena omaan ammatilliseen kehittymiseen.

-Opiskelijamme menevät hyvin turbulenttiin työympäristöön ja meidänkin täytyy ymmärtää sitä maailmaa. Muutos on jatkuvaa, toimintaympäristö muuttuu koko ajan. Se on hyväksyttävä.

-Maailma muuttuu hurjaa vauhtia. Mutta ihminen ei muutu kauheasti. Meillä on samat tarpeet: voida toimia ryhmissä, saada kannustusta ja tunnustusta. Esimiesten roolit – se miten ihmisiä innostetaan, inspiroidaan, miten toimitaan yhdessä – ovat aika samanlaisia kuin ovat olleet ehkäpä vuosisatoja.

Minna Hiillos kertoo aina harrastaneensa kirjallisuutta, kuuluvansa kirjallisuuskerhoon ja lukevansa paljon kaikkea. Hän myös mökkeilee ja on aloittanut golfin pari vuotta sitten.

-Golfissa riittää minulla nyt harrastusta ja haastetta.

Ennen kauppatieteiden opintoja Hiillos opiskeli yliopistossa romaanista filologiaa. Ranska ja espanja ovatkin lähellä hänen sydäntään. Ranskan kielen opiskelukaverit ovat edelleen ystäviä, joiden kanssa matkustellaan.

-Joskus opettelen vielä jonkin ihanan uuden kielen, venäjän tai jonkin eksoottisen aasialaisen kielen, Minna Hiillos hymyilee.

 

Teksti Sanna Leporanta
Kuva Susan Heikkinen

Comments are closed.