Siirry suoraan sisältöön

Ohjelma 7.–8.5.

Tapahtuman teemana on ”Rakennamme yhdessä tulevaisuuskestävää Suomea”. Mistä sinä rakentaisit AMK-kentän tulevaisuutta? Mikä haastaa ammattikorkeakoulujen arkea, mikä mahdollistaa kestävän tulevaisuuden?

AMK-päivillä kuullaan monia kiinnostavia puheenvuoroja ajankohtaisista aiheista. Pääset myös osallistumaan inspiroiviin keskusteluihin ja verkostoitumaan muiden korkeakoulutoimijoiden kanssa. Tapahtuman juontaa toimittaja Pauliina Grym.

AMK-päivien yhteinen ohjelma ja lounaat järjestetään Messukeskuksessa. Ensimmäisenä tapahtumapäivänä järjestettävät ohjelmapolut ovat Messukeskuksessa ja aivan sen vieressä sijaitsevalla Haaga-Helian Pasilan kampuksella.

Etkot 6.5. – varaa tila ryhmällesi 

Aikataulu

Ohjelma on alustava ja päivittyvä. Pidätämme oikeudet muutoksiin.

Päivämääräpainikkeita klikkaamalla näet suoraan kyseisen päivän ohjelman:

Keskiviikko 7.5.

8.30–10.00

Aamukahvi ja ilmoittautuminen

Paikka: Messukeskuksen kokoussiipi

10.00–12.00

Tervetuloa AMK-päiville – tapahtuman avaus

Ministeriön tervehdys

Suomi on aikamoisissa talouden ja hyvinvoinnin ongelmissa. Korkeakouluille on ladattu isot kunnianhimoiset tavoitteet ja aikamoinen yhtälö ratkaistavaksi. Työnalla olevaa korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiota siis tarvitaan.

Miten ammattikorkeakoulujen tehokkuus, innovatiivisuus, monialaisuus, työelämäläheisyys ja ratkaisukeskeisyys saataisiin nykyistä paremmin Suomen elinvoiman palvelukseen?

Asiasta keskustelemassa teemasta ovat uunituore Opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Sirkku Linna, ja Arenen hallituksen jäsen, rehtori-toimitusjohtaja Jari Multisilta.
Paneelia vetää Arenen toiminnanjohtaja Ida Mielityinen. Tilaa on myös yleisön kysymyksille.

Paikka: Sali 101, Messukeskuksen kokoussiipi

12.00–13.15

Lounas ja näyttelyyn tutustumista

Paikka: Messukeskuksen kokoussiipi

Rinnakkaisohjelmaa eri poluilla

Rinnakkaisohjelma on ryhmitelty teemoittain kuuteen eri polkuun. Teemat:

Polku 1: Tulevaisuuskestävä muutoskyvykkyys korkeakoulutuksessa
Polku 2: Navigointi teknosumussa tulevaisuuteen
Polku 3: Mahdollistava kansainvälisyys tulevaisuuden Suomessa
Polku 4: Tulevaisuutta rakentava TKI
Polku 5: Hyvinvoiva korkeakouluyhteisö tukee tulevaisuuden tekijöitä
Polku 6: Turvallisesti tulevaisuuteen

Paikka: Messukeskuksen kokoussiipi ja Haaga-Helian Pasilan kampus

13.15–13.45

Klikkaa otsikkoa, niin saat lisätietoja puheenvuorosta.

Puhuja:

Timo Aro, Valtiotieteiden tohtori, alue- ja väestönkehityksen asiantuntija

How did we get to the point where AI exploded? How is generative AI being used in innovative, creative, or even ethically questionable ways? And where are we headed as new AI agents continue to emerge? In this session, Lukas Keraitis will share his own experiments with AI and explore the possibilities that lie ahead

Puhuja:

Lukas Keraitis, Tech and content creator

Puheenvuorossa käsitellään korkeakoulujen kansainvälistä toimintaympäristöä, kansainvälisiä opiskelijoita ja heidän integroimistaan suomalaiseen työelämään ja yhteiskuntaan, vastuullisen kansainvälistymisen kysymyksiä sekä vuoteen 2040 ulottuvan vision suuntaviivoja.

Puhujat:

Maija Innola, opetusneuvos, Opetus- ja kulttuuriministeriö

Puhuja(t):

Marko Forsell, vararehtori (TKI), Centria-ammattikorkeakoulu

Salla Huttunen, vararehtori (TKI ja digitalisaatio), Haaga-Helia

Irma Kunnari, tutkimusaluejohtaja (pedagogiikka ja oppiminen), Haaga-Helia

Puheenvuoro johdattaa tarkastelemaan hyvinvointia korkeakoulussa tasa-arvo- ja yhdenvertaistyön näkökulmasta. Ydinkysymyksinä ovat tutkimuksissa ja arkihavainnoissa ilmenevät hyvinvointihaasteet ja laadukkaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön mahdollisuudet edistää hyvinvointia korkeakouluyhteisössä.

Puhuja:

Ruut Kaukinen, lehtori, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Turvallisuuden nykytila, tahtotila ja tavoitteet selville ja tiekartan avulla kohti turvallisempaa korkeakouluyhteisöä.

Puhuja:

Mia Kivelä, turvallisuuspäällikkö, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

13.45–14.00

Tauko, siirtymäaika

Taukojen aikana voit napata kahvia Messukeskuksen kahvipisteeltä ja tutustua näytteilleasettajiin. Myös Pasilan kampuksen Tapahtumatorilla (1. krs) on kahvitarjoilu ja esillä TKI-hankkeita.

Etsitkö korkeakoulu- tai muuta kumppania eteläisen Afrikan alueelta? Onko sinulla kysymyksiä mahdollisista rahoituskanavista alueen toimijoiden kanssa tehtävälle työlle? Entä toiveita muunlaiselle tuelle? Tule tauon aikana kuulemaan eteläisen Afrikan Team Finland Knowledge -asiantuntijan Veera Virmasalon tietoisku alueen ajankohtaisista asioista!

Tietoisku järjestetään samassa tilassa kuin Polku 3 (TBA).

Veera Virmasalo toimii korkeakoulutuksen ja tutkimuksen Team Finland -asiantuntijana Suomen Pretorian suurlähetystössä, Etelä-Afrikassa.

14.00–14.30

Puheessaan Tapio Huttula avaa Futura-lehdessä ollutta artikkelia, jossa pohditaan ammattikorkeakoulujen kehitykseen vaikuttavia erilaisia skenaarioita. Työ jatkuu ja seuraavana sama työryhmä pohtii, miten kehitys jatkuu.

Puhuja:

Tapio Huttula, rehtori, toimitusjohtaja, Centria-ammattikorkeakoulu

Suomi on maailman huippuluokkaa varautumisessa kyberhyökkäyksiin ja disinformaatiokampanjoihin. Faktapohjainen tieto nähdään meillä huoltovarmuuden osana yhtä lailla kuin lämpö tai vesi. Mitä tämä varautuminen on käytännössä ja miten voi yksilötasolla varmistaa omien tietojensa pitävyyden?

Keskustelijoina:

Susanna Ahonen, mediakasvatusasiantuntija, Uutismedian Liitto

Senni Jyrkiäinen, erikoistutkija, Mediapooli, Medialiitto ry

Anne Leppäjärvi, journalismin koulutuksen tutkintojohtaja, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Oikein johdettuna monimuotoisuus on avain menestykseen. Se tuo uusia näkökulmia, edistää luovuutta ja mahdollistaa kestävän kehityksen. Erilaiset taustat ja kokemukset rikastuttavat työyhteisöjä, lisäävät resilienssiä ja luovat vahvempia, innovatiivisempia ratkaisuja tulevaisuuteen.

Puhuja:

Aicha Manai, toimitusjohtaja, StartUp Refugees

Tulevaisuuden tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) rahoitusnäkymät näyttävät sekä kasvavilta että uudistuvilta. Kansallisesti TKI-myöntövaltuuksia on lisätty, ja rahoitusta kanavoituu entistä enemmän rahoittajien kautta, tarjoten uusia mahdollisuuksia myös ammattikorkeakouluille soveltavaan tutkimukseen, kehittämiseen ja yritysyhteistyöhön.

EU-tasolla valmistellaan parhaillaan uutta monivuotista rahoituskehystä ja TKI-puiteohjelmaa. Keskustelu puiteohjelman painopisteistä käy kuumana ja Euroopan komissiolta odotetaan ensimmäistä ehdotusta kesälomiin mennessä.

Tässä esityksessä kerrotaan kansallisen rahoittajan tulevaisuuden näkymistä sekä siitä mitä tiedetään EU-tason suunnitelmista tässä vaiheessa.

Puhuja:

Hannele Lahtinen, Senior Advisor, EU funding, Business Finland

Yhteisöllisyyskokemukset ja odotukset pirstoutuvat monipaikkaisen työn korkeakouluyhteisöissä. Toimivatko pakotettu yhteisöllisyys, kampuspäivät ja teamskahvit? Puheenvuoron pohjana ovat tuoreet tutkimukset Kiviä ja keitaita 4.0 -raportista ja Yhteisön parhaaksi -hankkeesta.

Puhujat:

Kimmo Mäki, korkeakoulupedagogiikan yliopettaja, Haaga-Helian Ammatillinen opettajakorkeakoulu

Tiina Mehto, lehtori, HR & johtaminen, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Korkeakoulujen yhteinen tietoturvalinjaus yhteistyön ja tietoturvallisuuden kehittämiseksi 2025-2026
Arenen tehtävänannon mukaisesti parannamme korkeakoulujen tietoturvallisuutta yhteistyössä. Teemme 1) yhteisen tietoturvakoulutuksen korkeakoulujen henkilöstölle, 2) tiedonluokittelumallin tekoälyn turvalliseen käyttöön ja 3) otamme käyttöön Traficomin kybermittarin turvallisuuden arvioimiseksi.

Puhujat:

Juha Malmivaara, tietoturvapäällikkö, Tampereen yliopisto

Ari Rouvari, IT-pääsihteeri, Ammattikorkeakoulujen tietohallintojohtajat – AAPA

14.30–14.45

Tauko, siirtymäaika

14.45–15.15

Teknologiateollisuuden osaajatarpeissa korostuvat korkeakoulutetut osaajat. Miltä tarpeet tarkemmin näyttävät ja mitä niihin vastaaminen edellyttää korkeakoulutukselta?

Puhuja:

Touko Apajalahti, koulutuspolitiikan päällikkö, Teknologiateollisuus

Tekoäly on enemmän kuin pelkkä työväline. Parhaillaan monet opiskelijat kuitenkin pohtivat, voiko tekoälyä ylipäänsä käyttää opiskelussa ja miten siitä pitäisi keskustella opettajien kanssa. Miten tekoälystä voisi tulla oppimista vahvistava kumppani? Keskustelemme tekoälyn roolista oppimisprosessissa – ei uhkana, vaan mahdollisena tukena oppimisen syventämisessä. Samalla pohdimme, miten voidaan rakentaa oppimisympäristöjä, joissa tekoälyn käyttö on läpinäkyvää, pedagogisesti perusteltua ja kriittistä ajattelua kehittävää.

Keskustelijoina:

Merja Alanko-Turunen, yliopettaja, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Eija Kjelin, lehtori, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Katja Wirenius, lehtori, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Puhujat:

Ulysseus European University:

Kitte Marttinen, projektijohtaja, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Marjaana Mäkelä, yliopettaja, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Siegfried Walch, Head of Ulysseus European University at MCI Management Center Innsbruck, Austria

Puheenvuorossa pohditaan sitä, millaisia hyötyjä ekosysteemit voivat tarjota TKI-toimijoille kun kansallisena tavoitteena on nousevien teknologioiden käyttöönoton vauhdittaminen? Millaisia hyötyodotuksia ekosyystemijäsenyyteen voi liittyä ja miten positioitua ekosysteemeissä strategisesti kestävällä tavalla?

Puhuja:

Solja Sulkunen, Director, Finnish AI Region EDIH / Helsingin kaupunki

Miten kehitettiin Haaga-Helian Turvaamo ja mitä siitä voisi soveltaa omassa korkeakoulussa? Jokaisella oppilaitosyhteisön jäsenellä on oikeus kokea turvallisuutta ja osallisuutta yhteisössä. Esityksessä kuvataan yhteiskehittämisen prosessi ja sen tuloksena syntynyt Turvaamo – turvallisemman tilan toimintatapa. Keskustelua käydään pedagogiikan ja opiskeluhyvinvoinnin yhdyspinnoilla.

Puhujat:

Anna Pakkanen, opintopsykologi, Haaga-Helia

Rosa Weckman, opintovalmentaja, Haaga-Helia

Yhteiskunnan 2025 päivitetyssä turvallisuusstrategiassa koulutus ja osaamisen ylläpito nostetaan keskeiseen rooliin henkisen ja sosiaalisen eheyden, kuten myös yhteiskuntarauhan ylläpitäjänä häiriö- ja poikkeusoloissa. Näillä rakennetaan yhteiskunnan henkistä kriisinkestävyyttä.

Puhuja:

Matti Pietilä, turvallisuusvastaava, Tampereen ammattikorkeakoulu

15.15–15.30

Tauko, siirtymäaika

15.30–16.00

Keskiössä on johtajuuden murros sekä nuorien suhtautuminen johtamistyöhön. Peilaamme johtamisen opetuksen mahdollisuuksia johtajuuteen ja sen houkuttelevuuteen. Puheenvuoro perustuu Johtajuusbarometrin (2024) tuloksiin ja tutkimukseen Johtamisen opetuksen luonteesta korkeakouluissa (Mäki 2024).

Puhujat:

Sanna Kulmala, TYÖ2030-ohjelmajohtaja, Työterveyslaitos

Margit Suurnäkki, lehtori, HR & johtaminen, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Kimmo Mäki, korkeakoulupedagogiikan yliopettaja, Haaga-Helian Ammatillinen opettajakorkeakoulu

Workshopissa keskustellaan yhdessä tekoälyn kanssa ja ideoidaan tulevaisuuden oppimisen visioita. Varaa itsellesi mukaan tietokone tai älylaite kuulokkeilla ja mikrofonilla varustettuna. 

Workshopin vetäjät:

Jyrki Hämäläinen, opettaja, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Pia Kiikeri, lehtori, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Miltä näyttää korkeakouluopiskelijoiden kv-liikkuvuus vuonna 2035? Mihin opiskelijat haluavat investoida aikaansa tulevaisuudessa ja kuinka varmistamme, että opiskelijavaihto on mukana prioriteettilistalla? Toimivatko korkeakoulujen nykyiset ratkaisut ja millaisia uusia ratkaisuja meidän tulee löytää?

Puhujat:

Elin Andersson, kansainvälisten asioiden asiantuntija, Haaga-Helia

Riikka Lindholm, kansainvälisten asioiden päällikkö, Laurea

Sofia Lähdeniemi, kansainvälisten asioiden päällikkö, Metropolia

Puhuja: 

Kirsi Hyytinen, tutkimustiimin päällikkö, VTT Oy

Puhuja:

Erica Alaluusua, sosiaalipolitiikan asiantuntija, SAMOK

Mikä on AMK:ien TKI-toiminnan rooli yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden edistämisessä? Miten SM hahmottaa AMK:ien tuottaman lisäarvon kokonaisturvallisuuden saralla. Puheenvuorojen jälkeen osallistujilla on mahdollisuus visioida AMK:ien tulevaa yhteistyötä kokonaisturvallisuuden edistämiseksi.

Puhuja(t):

Pasi Hario, ResLab tutkimusryhmän vetäjä, Laurea-ammattikorkeakoulu

12.00–16.30

Haaga-Helian Lab-kierrokset, non-stop

Tutustu Haaga-Helian Lab-toimintaan. HH-labit ovat innovatiivisia ja joustavia oppimisen, tutkimuksen ja kehittämisen palvelukeskuksia.
Haaga-Helian Tapahtumatorilla on esillä kiinnostavia hankkeita.

Paikka: Haaga-Helian Pasilan kampus

16.00–18.30

Helgan ja SAMOKin verkostoitumisetkot

SAMOK tiedottaa kutsuttuja ohjelmasta ja tapahtumapaikasta.

19.00

Iltajuhla Finlandia-talolla

Tervetulomaljan tarjoaa Helsingin kaupunki
Samok palkitsee vuoden opettajan
Ruokailu ja musiikkia

Torstai 8.5.

8.30–9.00

Aamukahvi ja näyttelyyn tutustuminen

Paikka: Messukeskuksen kokoussiipi

9.00–10.30

Yhteistä ohjelmaa

Osaaminen on perinteisesti ollut Suomen vahvuus. Nyt osaamisen kehittämisen hyvä kehitys on pysähtynyt. Miten inhimillisen pääoman kasvattaminen kietoutuu työelämän tulevaisuudennäkymiin tilanteessa, jossa sen rooli tuottavuuden ja hyvinvoinnin parantamiseksi on tärkeämpi kuin koskaan?

Miksi tunnemme olomme työpäivän jälkeen uupuneiksi, vaikka olemme vain istuneet koko päivän? Vastaus piilee biologiassamme: luovimme modernissa tietoyhteiskunnassa metsästäjä-keräilijän geeneillä. Tällä luennolla selviää, miten voisimme huomioida lajityypilliset ominaisuutemme paremmin.

Paikka: Sali 101, Messukeskuksen kokoussiipi

10.30–11.00

Tauko ja näyttelyyn tutustumista

11.00–12.45

Yhteistä ohjelmaa

Eurooppalaisessa ammattikorkeakoulujärjestelmässä on käynnissä merkittävä muutos. Monissa maissa ammattikorkeakoulujen koulutus- ja tutkimuskyvykkyyksiä on pyritty vahvistamaan 2010- ja 2020-luvun aikana tehdyillä reformeilla ja ammattikorkeakoulujen tehtävänkuvien laajennuksilla. 

Uudistuksia yhdistävänä tekijänä on ollut halu ottaa ammattikorkeakoulujen kyvyt ja vahvuudet täysmääräisesti kansallisen koulutus- ja tutkimusjärjestelmän käyttöön sekä vahvistaa niiden toiminnan laatua ja vaikuttavuutta. Yksi keskeinen keino tutkimuskyvykkyyksien vahvistamisessa on ollut tohtorikoulutusoikeuden laajentaminen ammattikorkeakouluihin. Miksi ja miten tohtorikoulutusoikeuksien laajentaminen on eri maissa tehty? Ja entä mitä suomalaisten ammattikorkeakoulujen kannattaisi nyt kehittää, jotta niiden kyvykkyydet olisivat riittävällä tasolla tohtoreiden kouluttamiseen tulevaisuudessa?

Puhujat:

Samuli Maxenius, erityisasiantuntija, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry

Johanna Krappe, Head of RDI & Global Engagement, Turun AMK

Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot tulevaisuutta rakentamassa, Juha-Pekka Liljander, HAMK, Sanna Heiniö & Hannu Kotila, Haaga-Helia

AMKien TKI-toiminta tulevaisuuskestävässä Suomessa, Marko Forsell, Ammattikorkeakoulujen TKI-johtoverkoston puheenjohtaja

TKI-kärjet-videokilpailun palkintojen jako, pääjohtaja Lassi Noponen, Business Finland

Tapahtuman päätös

Seuraavien AMK-päivien julkistaminen

Paikka: Sali 101, Messukeskuksen kokoussiipi

12.45–14.00

Lounas ja näyttelyyn tutustumista

13.15–16.00

Haaga-Helian Lab-kierrokset

Tutustu Haaga-Helian Lab-toimintaan.
HH-labit ovat innovatiivisia ja joustavia oppimisen, tutkimuksen ja kehittämisen palvelukeskuksia.

Paikka: Haaga-Helian Pasilan kampus

14.00 alkaen

Ryhmien tapaamisia

Ryhmät ilmoittavat itse tapaamisistaan kutsuttaville.

Paikka: Haaga-Helian Pasilan kampus

15.15–16.00

Iltapäiväkahvit Lab-kierroksille ja tapaamisiin osallistuville

Paikka: Haaga-Helian Pasilan kampus

savethedate_amk_paivat4-2-1024x450-1