Avoin data avaa mahdollisuuksia

Avoimella datalla tarkoitetaan julkishallinnon, yrityksen tai vaikkapa organisaation tarjoamaa maksutonta tietoa. Verkossa ja yritysmaailmassa kohistaan avoimen datan mahdollisuuksista, mutta harva vielä osaa tai uskaltaa tarjota – saati hyödyntää – avointa dataa.

Helsinki Region Infosharen projektipäällikkö Ville Meloni kertoo, että Suomessa ei ole vielä herätty avoimen datan hyödyntämismahdollisuuksiin samalla tavalla kuin esimerkiksi Iso-Britanniassa tai USA:ssa. Helsinki Region Infoshare -hanke pyrkii avaamaan pääkaupunkiseutua koskevaa tietoa kansalaisten hyödynnettäväksi. Dataa saa maksutta hyödyntää niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin.

Vaikka Suomi kulkeekin hieman jälkijunassa avoimen datan hyödyntämisessä, on meilläkin keksitty muutamia nerokkaita innovaatioita. Ville Meloni kertoo esimerkkinä muun muassa mobiilisovelluksen, joka selvittää kirjan ISBN-numeron perusteella missä lähimmässä kirjastossa kirja on vapaana ja kuinka kirjastoon pääsee.

Maailmalla avointa dataa on opittu hyödyntämään myös liiketoiminnassa. Esimerkiksi amerikkalainen matkatoimisto Expedia päätti julkaista kaikkien käyttämiensä hotellien tiedot vapaasti hyödynnettäväksi. Myöhemmin se tarjosi kenelle tahansa mahdollisuutta avata virtuaalimatkatoimisto avointa hotellidataa hyödyntäen. Eli vaikka itse data oli vapaasti ja maksuttomasti käytettävissä, myi matkatoimisto lisäksi työkalut datan hyödyntämiseen.

Myös Ville Meloni korostaa, ettei riitä että tietoa jaetaan, vaan se täytyy jakaa oikeassa muodossa ja sitä on osattava käsitellä oikeilla työkaluilla. Painettu teksti tai esimerkiksi PDF -tiedostot saattavat kyllä sisältää paljon informaatiota, mutta sen käsitteleminen on työlästä tai jopa mahdotonta.

Avoin data avaa uusia mahdollisuuksia paitsi tiedonvälitykseen, myös liiketoiminnalle. Uusille innovaatioille riittää vielä tilausta, joten nyt jos koskaan kannattaa unohtaa ennakkoluulot ja ideoida avoimesti.

This entry was posted in Avoin data ja journalistiset innovaatiot and tagged , , . Bookmark the permalink.