Copypaste-journalisti marssi uutishuoneisiin

No on heitä datajournalisteiksikin kutsuttu. Ja kutsutaan yhä useammin, sillä datajournalismi on suomalaisen journalismin kuuma peruna. Datajournalismista puhuminen on nyt trendien aallonharjalla samalla tavalla kuin somesta puhuminen oli aallonharjalla vielä viisi vuotta sitten.

Uutishuoneet ovat datajournalismista innoissaan, sillä tuottamalla oman uutismateriaalin saa uutisvoittoja. Lukijakin hyötyy datajournalismista, sillä se pyrkii esittämään monimutkaisiakin asioita yhdistämällä perinteisen journalistisen jutun sekä havainnollistavia visuaalisia keinoja, kuten infografiikkaa.

Teppo Moisio, Helsingin Sanomien datajournalisti, ja raakadatan ilosanoman sanansaattaja kertoi Haaga-Helian toimittajaopiskelijoille, miksi datajournalismi kannattaa. Moision tärkein sanoma tuntui olevan se, ettei raakadata valehtele. Data ei sisällä viestiä tai tulkintaa.

Datajournalistin erottaa yleisjournalistista juuri se, minkälaista infoa käsitellään. Datajournalisti aloittaa tiedon juurilta, datasta, kun taas journalisti lähtee liikkeelle informaatiosta. Informaatio on datasta muodostuva viesti. Näin ollen esimerkiksi Tilastokeskuksen toimittama aineisto sisältää tulkinnan, sillä kyseessä on käsitelty ja muokattu data, eli informaatio.

Mikäs journalistille sen parempaa kuin tehdä juttu kirjaimellisesti alusta loppuun, datasta ”tietoon”? Juuri tästä datajournalismissa on kyse. Journalisti kerää ja tulkitsee aineiston itse ilman välikäsiä. Data ei valehtele – kunhan datajournalisti osaa tulkita sen oikein.No on heitä datajournalisteiksikin kutsuttu. Ja kutsutaan yhä useammin, sillä datajournalismi on suomalaisen journalismin kuuma peruna. Datajournalismista puhuminen on nyt trendien aallonharjalla samalla tavalla kuin somesta puhuminen oli aallonharjalla vielä viisi vuotta sitten.

Uutishuoneet ovat datajournalismista innoissaan, sillä tuottamalla oman uutismateriaalin saa uutisvoittoja. Lukijakin hyötyy datajournalismista, sillä se pyrkii esittämään monimutkaisiakin asioita yhdistämällä perinteisen journalistisen jutun sekä havainnollistavia visuaalisia keinoja, kuten infografiikkaa.

Teppo Moisio, Helsingin Sanomien datajournalisti, ja raakadatan ilosanoman sanansaattaja kertoi Haaga-Helian toimittajaopiskelijoille, miksi datajournalismi kannattaa. Moision tärkein sanoma tuntui olevan se, ettei raakadata valehtele. Data ei sisällä viestiä tai tulkintaa.

Datajournalistin erottaa yleisjournalistista juuri se, minkälaista infoa käsitellään. Datajournalisti aloittaa tiedon juurilta, datasta, kun taas journalisti lähtee liikkeelle informaatiosta. Informaatio on datasta muodostuva viesti. Näin ollen esimerkiksi Tilastokeskuksen toimittama aineisto sisältää tulkinnan, sillä kyseessä on käsitelty ja muokattu data, eli informaatio.

Mikäs journalistille sen parempaa kuin tehdä juttu kirjaimellisesti alusta loppuun, datasta ”tietoon”? Juuri tästä datajournalismissa on kyse. Journalisti kerää ja tulkitsee aineiston itse ilman välikäsiä. Data ei valehtele – kunhan datajournalisti osaa tulkita sen oikein.
No on heitä datajournalisteiksikin kutsuttu. Ja kutsutaan yhä useammin, sillä datajournalismi on suomalaisen journalismin kuuma peruna. Datajournalismista puhuminen on nyt trendien aallonharjalla samalla tavalla kuin somesta puhuminen oli aallonharjalla vielä viisi vuotta sitten.

Uutishuoneet ovat datajournalismista innoissaan, sillä tuottamalla oman uutismateriaalin saa uutisvoittoja. Lukijakin hyötyy datajournalismista, sillä se pyrkii esittämään monimutkaisiakin asioita yhdistämällä perinteisen journalistisen jutun sekä havainnollistavia visuaalisia keinoja, kuten infografiikkaa.

Teppo Moisio, Helsingin Sanomien datajournalisti, ja raakadatan ilosanoman sanansaattaja kertoi Haaga-Helian toimittajaopiskelijoille, miksi datajournalismi kannattaa. Moision tärkein sanoma tuntui olevan se, ettei raakadata valehtele. Data ei sisällä viestiä tai tulkintaa.

Datajournalistin erottaa yleisjournalistista juuri se, minkälaista infoa käsitellään. Datajournalisti aloittaa tiedon juurilta, datasta, kun taas journalisti lähtee liikkeelle informaatiosta. Informaatio on datasta muodostuva viesti. Näin ollen esimerkiksi Tilastokeskuksen toimittama aineisto sisältää tulkinnan, sillä kyseessä on käsitelty ja muokattu data, eli informaatio.

Mikäs journalistille sen parempaa kuin tehdä juttu kirjaimellisesti alusta loppuun, datasta ”tietoon”? Juuri tästä datajournalismissa on kyse. Journalisti kerää ja tulkitsee aineiston itse ilman välikäsiä. Data ei valehtele – kunhan datajournalisti osaa tulkita sen oikein.
No on heitä datajournalisteiksikin kutsuttu. Ja kutsutaan yhä useammin, sillä datajournalismi on suomalaisen journalismin kuuma peruna. Datajournalismista puhuminen on nyt trendien aallonharjalla samalla tavalla kuin somesta puhuminen oli aallonharjalla vielä viisi vuotta sitten.

Uutishuoneet ovat datajournalismista innoissaan, sillä tuottamalla oman uutismateriaalin saa uutisvoittoja. Lukijakin hyötyy datajournalismista, sillä se pyrkii esittämään monimutkaisiakin asioita yhdistämällä perinteisen journalistisen jutun sekä havainnollistavia visuaalisia keinoja, kuten infografiikkaa.

Teppo Moisio, Helsingin Sanomien datajournalisti, ja raakadatan ilosanoman sanansaattaja kertoi Haaga-Helian toimittajaopiskelijoille, miksi datajournalismi kannattaa. Moision tärkein sanoma tuntui olevan se, ettei raakadata valehtele. Data ei sisällä viestiä tai tulkintaa.

Datajournalistin erottaa yleisjournalistista juuri se, minkälaista infoa käsitellään. Datajournalisti aloittaa tiedon juurilta, datasta, kun taas journalisti lähtee liikkeelle informaatiosta. Informaatio on datasta muodostuva viesti. Näin ollen esimerkiksi Tilastokeskuksen toimittama aineisto sisältää tulkinnan, sillä kyseessä on käsitelty ja muokattu data, eli informaatio.

Mikäs journalistille sen parempaa kuin tehdä juttu kirjaimellisesti alusta loppuun, datasta ”tietoon”? Juuri tästä datajournalismissa on kyse. Journalisti kerää ja tulkitsee aineiston itse ilman välikäsiä. Data ei valehtele – kunhan datajournalisti osaa tulkita sen oikein.

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.