E-lehtiä lainaamaan

”Nyt voit lukea e-lehtiä missä ja milloin vain!” tiedottivat pääkaupunkiseudun kirjastot huhtikuussa. Tieto otettiin ilahtuneena vastaan. Lainaamisen mahdollisuudet laajenivat, kun monipuolinen kansainvälisten lehtien valikoima tuli saataville digitaalisessa muodossa. Valikoimassa on noin kaksisataa aikakauslehteä (näköislehtinä) aina musiikkilehdistä veneilyyn ja sisustuksesta tieteeseen.

Lehtiä pääsee lainaamaan, jos omistaa Helmet-kirjastojen kirjastokortin.

Uuden palvelun käyttöönotto on periaatteessa helppoa, mutta vaatii kahteen eri järjestelmään kirjautumista. Digihelmet-sivujen ohjetta seuraillen käyttöönotto onnistuu vartissa.

Askel 1
Ensimmäiseksi on luotava  käyttäjätili RBdigital-lainausjärjestelmään (RBD), jossa lehtikokoelmaa pääsee selailemaan. Käyttäjätilin luomiseen tarvitaan Helmet-kirjastokortin numero. Tilin luominen kävi helposti nettiselaimessa sekä tietokoneella että iPadilla. RBD on englanninkielinen.

Naputeltuani tarvittavat tiedot RBDG-tilin perustamiseksi sain vahvistussähköpostin, jossa kerrottiin (jälleen englanniksi), että tilini on nyt käyttövalmis ja toimii sekä Zinio-lehtikaupassa että muissa RBD:n palveluissa, joita ovat muun muassa Rdio (musiikkia), Indieflix (elokuvia). Viesti ohjasi RBD:n kirjautumissivulle, josta pääsin selaamaan lehtiä.

Askel 2
Päästäkseen lukemaan lehtiä on luotava tili Zinio-lehtikauppaan. Tunnuksen on oltava sama kuin RBD-lainausjärjestelmässä. RBD ohjaa luomaan tilin Zinioon viimeistään siinä vaiheessa, kun lainaaja on valinnut haluamansa lehdet RBD:n valikoimista.

Lainattuja lehtiä luetaan eri päätelaitteilla Zinio-palvelussa. Zinio toimii nettiselaimessa (Pc ja Mac), ja sillä on oma sovellus eri päätelaitteille (iPhone, iPad, Android-laitteet, Kindle Fire ja Blackberry Playbook). Nettiyhteyttä et tarvitse, jos lehtiä lukee Zinion omassa lukuohjelmassa esimerkiksi iPadilla.
Zinio tarjoaa käyttäjilleen luettavaksi ilmaisia artikkeleita eri lehdistä.

Askel 3
Kahden tilin luomisen jälkeen palataan alkuun ja RBDigital-järjestelmään, jossa voi hullaantua lehtivalikoimaa selaillessaan. Lehtiä voi hakea asiasanalla, lehden nimellä tai genrellä. Naputtelin lainauslistaan Classic Rockin, Rolling Stonen, The Writer Magazinen, New York Review of Booksin ja Esquiren tuoreimmat numerot.

Palvelu avasi valitsemilleni lehdille uuden välilehden, joten selasin lehtiä yhdellä välilehdellä ja klikkaamani valinta siirtyi toiselle välilehdelle ”lainauslistaan”. Kun epähuomiossa suljin selailuvälilehden, jouduin etsiskelemään hetken tietäni takaisin RBDG:n lehtivalikoimaan. Valitsemani lehdet siirtyivät Zinioon luomalleni tilille.

Askel 4
Kun olin käyttänyt viitisentoista minuuttia tilien luomiseen ja lehtien selailuun ja valintaan, pääsin lukemaan niitä iPadilla Zinion lukuohjelmassa. Zinio avautui suomenkielisenä! Ja siellähän ne lainaamani lehdet nököttivät, sievästi odottamassa.

Jokaisesta lainaamastani lehdestä tuli myös sähköposti, joka kertoi lehden olevan nyt luettavissa Ziniossa. Lehtien uudet numerot eivät päivity Zinioon automaattisesti, ne on käytävä itse lainaamassa RBD-lainaamossa.

Vielä hieman monivaiheisesta käyttöönotosta huolimatta palvelu on hieno lisä jo ennestään monipuolisiin pääkaupunkiseudun kirjastojen palveluihin. RBD-lainausjärjestelmä on kokonaisuudessaan englanninkielinen, mikä voi olla osalle käyttäjistä hankalaa.

Tästä huolimatta lehtiä lainattiin Helmet-kirjastojen tietojen mukaan heti ensimmäisen päivän aikana 10 000 kertaa.

Ja lisää palveluja lienee tulossa: Helmet-kirjastot neuvottelevat parhaillaan tuhansia elokuvia tarjoavan Indieflixin käyttöönotosta.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , . Bookmark the permalink.