Tekeekö Nokia toimittajista moderaattoreita?

Tänään, 3. maaliskuuta 2014, lanseerattiin Nokian ja MTV:n yhteistyössä kehittelemä Social News -palvelu. Me Haaga-Helian toimittajaopiskelijat saimme kuulla uudesta sovelluksesta jo etukäteen, kun Nokian Entertainment Groupin Program Manager Mikko Lintunen oli esittelemässä sitä meille tammikuun lopussa.

Social News -sovelluksen avulla kuka tahansa (Lumia-puhelimen ja Facebook-tilin omistava) mattimeikäläinen voi tehdä uutisia. Palvelu toimii siten, että rekisteröityneet käyttäjät voivat ladata sovellukseen ottamiaan kuvia tai pieniä uutisia. Jos siis todistat esimerkiksi koulumatkallasi autokolaria, voit ottaa siitä kuvan ja jakaa uutisen Social Newsin avulla. Muiden jakamia uutisia pääsee seuraamaan ilman rekisteröitymistä, ja palvelu näyttää aina juuri sen, mitä on tapahtunut lähellä sinua: esimerkiksi jos joku muu on jo jakanut uutisen kolarista koulumatkasi varrella, voit halutessasi valita toisen reitin.

Suurin houkutin Social Newsiin rekisteröitymiselle on epäilemättä se, että MTV voi poimia palveluun ladattuja kuvia ja uutisia omiin uutislähetyksiinsä. Tekijän nimi seuraa aina uutisen mukana, ja julkaistuista jutuista maksetaan käyttäjän PayPal -tilille palkkio. Lintusen mukaan suunnitelmissa on myös järjestää jonkinlainen palkinto-ohjelma ansioituneille uutistenjakajille: tarpeeksi juttujaan julki saaneet voisivat päästä esimerkiksi ammattivalokuvaajien tai toimittajien koulutukseen.

Kaiken huippuna MTV voi itse julkaista palvelussa niin sanottuja uutispyyntöjä. Näin esimerkiksi edellä mainitulle kolaripaikalle ei tarvitse lähettää Maikkarin omaa toimittajaa tai kuvaajaa, vaan uutinen voidaan kätevästi pyytää Social News -palvelun avulla joltain lähistöllä liikkuvalta sovelluksen käyttäjältä. Palvelun avulla voidaan kerätä uutisia sellaisistakin kategorioista, jotka eivät muuten saa niinkään näkyvyyttä valtamediassa, esimerkiksi arkkitehtuuri, yritysten palvelut sekä puutarha.

Mattimeikäläisen korvaan tämä kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Toimittajaopiskelijan korvaan tämä taas kuulostaa todella pelottavalta! Toimittajan rooli Social News -palvelun käytössä on uutispyyntöjen lähettäminen sekä MTV:n medioissa julkaistavien juttujen moderointi. Mikään ylempi taho ei tarkasta palveluun ladattavia kuvia tai juttuja, vaan periaate on sama kuin esimerkiksi Facebookissa: käyttäjien oletetaan itse raportoivan sopimattomasta sisällöstä.

MTV:llä käytiin viime syksynä yt-neuvottelut, jotka johtivat kahdenkymmenen työntekijän irtisanomiseen. Samaan aikaan suunnitteilla on ollut palvelu, joka mahdollistaa uutisten keräämisen tavallisilta ihmisiltä. Työ ei siis ole loppunut, mutta tekijät on korvattu halvemmalla vaihtoehdolla. Tai no, tuskin sovelluksen kehittäminenkään aivan ilmaista on ollut.

En ollut ryhmästämme ainoa, joka suhtautui Lintusen esittelemään sovellukseen skeptisesti. Voiko palvelussa julkaista mitä tahansa ilman ennakkotarkistusta? (Kyllä.) Kenellä on päätoimittajan vastuu kyseisessä palvelussa? (Käyttäjillä.) Kuka valokuvaaja tai toimittaja haluaisi pitää palvelun käyttäjille koulutusta aiheesta ”Näin viet työpaikkani”?

Lintunen kysyi tammikuisen vierailunsa aluksi luokkahuoneelliselta toimittajaopiskelijoita, miksi olemme kiinnostuneita viestinnästä. Vastauksista nousivat esiin uteliaisuus, vaikutusmahdollisuudet ja luovuus. Toivottavasti saamme nämä tarpeet tyydytettyä jatkossakin, eikä toimittajan työnkuva muutu pelkästään mattimeikäläisten lähettämien kännykkäkuvien läpikäymiseksi.

This entry was posted in Avoin data ja journalistiset innovaatiot and tagged , , , , . Bookmark the permalink.