Verkkolehden suunnittelussa vain yksi liike on merkittävä

Mediakenttä muuttuu jatkuvasti. Uusia asioita ja välineitä tulee käyttöön tiuhempaa, kuin niihin ehtii tutustua. Magazine Symposium keräsi yhteen joukon journalismin ammattilaisia pohtimaan ja keskustelemaan mediakentän murroksesta. Visuaalinen suunnittelija Jesper vuori otti kantaa verkkolehtien suunnitteluun.

”Kaikki pitäisi ensin suunnitella mobiilille”, toteaa Vuori puheenvuorossaan. Verkkolehtien lukeminen tapahtuu suurimmaksi osaksi erilaisilta mobiilinäytöiltä. Sivun pitää toimia helposti ja taipua monenlaiselle ruudulle. Suunnittelu tulisi tällöin aloittaa mobiililaitteesta.

Järkeväähän se on. Jos sivu toimii hyvin puhelimelle, luulisi sen taipuvan myös läppärin näytölle tai tabletilla luettavaksi. Yksinkertaisuus on valttia!

Yksinkertaiseen suunnitteluun on yksinkertainen ohjeistus. Sveitsiläinen gridi luo helposti toimivan infrastruktuurin sivulle. Tällä Vuori tarkoitti neliöistä koostuvaa mallia. Kun sivun sisältö asetetaan neliöihin, esimerkiksi yksi juttu näkyy sivulla yhdessä neliössä, sopeutuu sivu leveyssuunnassa tapahtuviin muutoksiin helposti. Vuori näyttikin tästä esimerkin, kuinka sama sivu toimii koneen ja puhelimen näytöllä. Kapea mobiilinäyttö toimi yhtälailla hyvin, kun sivun ”neliöt” asettuivat päällekkäin ja kaikki sisältö on luettavissa skrollaamalla alaspäin.

”Vain yksi liike on merkittävä”

Väitän, että koko luennon iskevin ja tärkein ohjeistus kiteytyi lauseeseen ”vain yksi liike on merkittävä”, ainakin minun kohdalla asia oli näin.

Kehitys rullaa kovalla vauhdilla eteenpäin, uudistuksia tulee ja sitten käännytäänkin päälaelle. Siinä missä ennen pyrittiin välttämään sivun skrollaamista melkein viimeiseen asti, nykyään se on suotavaa, ainakin pystysuunnassa. Mobiililaitteela luettaessa, käyttäjä haluaa välttää turhaa klikkailua ja edestakaisin veivaamista. Sivun pitää olla käytettävissä pienellä peukalon heilautuksella.

Täydellinen sivu vaatisi siis käyttäjältään vain minimaalisen sormen heilautuksen, jonka jälkeen hän voisi vaipua niskakipujen ja verkon lukemattomien sivujen koukuttavaan maailmaan.

This entry was posted in Journalismin tulevaisuus, Verkkolehdet and tagged , , , . Bookmark the permalink.