Videon suosio kasvaa myös järjestöissä

Videot kasvattavat jatkuvasti suosiotaan verkkosisältönä. Mediat ovat lisänneet video- ja multimediatuotantoa. Tavalliset ihmiset lataavat esimerkiksi älykännyköillään kuvaamiaan videoita sosiaalisen median palveluihin, kuten YouTubeen, Vimeoon ja Facebookiin.

Myös järjestöt ovat löytäneet tai löytämässä videon viestinnän välineenä.

Viestintä-Piritta toteutti kartoituksen syksyn 2014 aikana järjestöjen sosiaalisen median käytön nykytilasta. Tulokset julkaistiin helmikuussa 2015.

Kartoituksen mukaan YouTube on kolmanneksi yleisin järjestöjen käyttämä sosiaalisen median kanava. Tämä kertoo siitä, että videoita tosiaan julkaistaan laajasti järjestöissä. Yleisin on Facebook, jossa on myös mahdollista julkaista videoita, vaikka se ei tavanomaisin kanava siihen olekaan.

Järjestöiltä kysyttiin myös, miten ne tulevat kehittämään sosiaalisen median käyttöä järjestöissä vuoden 2015 aikana? Tärkeimmäksi nousi videoviestinnän lisääminen. Lisäksi monessa järjestössä suunniteltiin Instagramin käyttöönottoa kuluvan vuoden aikana.

Järjestöjen videot poikkeavat toki medioiden journalistisesta sisällöstä. Tyypillisimmin järjestöjen videot liittyvät tapahtumiin tai kampanjointiin ja varainhankintaan.

Olen ollut kevään 2015 mukana vammaisjärjestön kuvausprojektissa, jossa olemme tekemässä kolme dokumentaarista videota. Videoille on kuvattu kolmen eri tavalla vammaisen henkilön arkipäivää. Lähtökohtana on tuoda esille esteitä, joita pyörätuolilla liikkuva henkilö tai näkövammainen henkilö kohtaavat. Videoissa on noussut kuitenkin keskeiseksi teemaksi kuvattavien positiivinen ja aktiivinen ote elämään.

Videolla pystytäänkin parhaimmillaan kertomaan kiinnostava tarina, joka uppoaa kohderyhmään.

Videoidemme kohderyhmänä ovat sekä päättäjät että vammautuneet ihmiset. Videon kuvaajana ja leikkaajana toivon katsojien näkevän ja tuntevan sen, mitä tekijöinä olemme halunneet viestittää. Haluaisin päähenkilöiden kannustavan sitkeydellään ja vahvuudellaan muitakin vammautuneita tai vammaisia aktiivisuuteen.

Olen iloinen siitä, että lähdin mukaan projektiin. Palkkaa en työstä saa, mutta opintopisteiden lisäksi opin dokumenttivideon tekoa alusta loppuun ammattiohjaajan opastuksella.

This entry was posted in Sosiaalinen media, YouTube and tagged , , . Bookmark the permalink.