Bloggaus – helppo homma?

Pitäisiköhän aloittaa blogi? Helppoa, tarvitaan vain aihe, josta minulla on paljon sanottavaa ja jota kohtaan mielenkiintoni on loputon. Voisin heittää lonkalta ainakin matkustelun, elokuvat, ruoan ja musiikin. Osaan käyttää kameraa jotenkuten, joten kuvitus ei varmaan olisi ongelma. Netti pursuilee ilmaisia julkaisualustoja, joihin voi tunkea kuvia ja tekstiä mielin määrin. Epäilemättä ainakin äiti ja kaverit kävisivät lukemassa tuotoksiani. Siitä lukijakunta sitten hiljalleen kasvaisi, vähän niin kuin itsekseen. Hetken päästä voisin tehdä helppoa rahaa pienellä vaivalla: kirjoittamalla minulle rakkaasta asiasta.

Jos homma todellisuudessa olisi näin helppoa, olisin aloittanut oman blogin ajat sitten. Vakuutuin homman vaativuudesta viimeistään, kun Torkkuja ja nokkosia -blogin Emmi-Liia Sjöholm raotti bloggaajien elämää faktojen ja kokemustensa kautta.

Muoti, äitiys, sisustus, liikunta ja ruoka. Näistä aiheista rakentuvat Suomen suosituimmat blogit. Juuri tämän takia omaa blogia voi olla vaikea saada erottumaan massasta: jos samasta aiheesta on jo monta blogia, mikä tekee juuri omasta tuotoksestani kiinnostavan? Vastaus piilee brändäyksessä. Ilman sitä hukkuisin massaan. On vaikeaa tulla menestyneeksi bloggaajaksi anonyymina, mutten myöskään halua antaa itsestäni liikaa yleisen arvostelun kohteeksi. Lisäksi on oleellista panostaa blogin ulkoasuun ja kuviin. Kuvien on syytä olla hyvälaatuisia ja näyttäviä. Amatöörimäiset kuvaustaitoani eivät siis kantaisi kovin pitkälle.

Menestyvää blogia ei tuoteta vapaa-ajalla – se on työ. Suomessa suosituimmilla blogeilla on noin 20 000 – 30 000 lukijaa viikossa. Näiden blogien tekijät eivät lomaile. He julkaisevat vähintään yhden postauksen joka päivä. Lisäksi he vastailevat lukijoiden kommentteihin ja pyörittävät sosiaalisen median eri kanavia kuten Facebook- ja Instagram-sivujaan.

Edellä mainittujen asioiden valossa en usko, että olen valmis jahtaamaan unelmaa omasta menestyksekkäästä blogista. Jos joskus aloitan blogin, aloitan sen vain itselleni ilman sen suurempia paineita ja kunnianhimoja. Jätän homman suosiolla blogiammattilaisille.

This entry was posted in Blogit, Sosiaalinen media. Bookmark the permalink.