Toimittaja bloggaajana

Mitä hyötyä toimittajalle on bloggaamisesta? Mitä eroa on toimittajalla ja bloggaajalla?

Tällaisia kysymyksiä on pyöritelty mediassa jo jonkin aikaa. Toimittajaopiskelijana olen koittanut löytää vastauksia – onko tämä enää ala, jota kannattaa opiskella?

Maailma muuttuu ja media sen mukana. Jos haluaa pysyä menossa mukana, on muututtava itsekin. Enää ei välttämättä pärjää pelkällä valokuvaus- ja kirjoittamistaidolla. Nykytoimittajan on hallittava ehdottomasti myös sosiaalinen media. Lisäksi riippuen siitä, millaisia toimittajan hommia haluaa tehdä, on itsensä brändääminen ehdottoman tärkeää. Erityisesti freelancer-toimittajille tämä on olennaista.

Perustin blogin viime vuoden lopulla. Olen kirjoittanut Kouvolan Sanomiin muutaman vuoden ajan avustajana juttuja ja kolumneja, mutta pöytälaatikkoon tuppasi kertyä enemmän tekstejä kuin työnantajalla oli tarvetta. Lisäksi innostus valokuvaamiseen ja siinä kehittymiseen oli yksi syy blogin perustamiselle. Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen päätökseeni. Nyt minulla on alusta, jonne voin oman tahtini mukaan lisätä pohdiskelevia tekstejä ja kauniita kuvia. Palaute blogista on myös ollut positiivista.

Vahvistusta ajatukselle, että blogi on toimittajalle hyvä työväline, sain tunnilla vierailleelta Emmi-Liia Sjöholmilta, joka on toimittaja, bloggaaja ja uunituoreen keittokirjan kirjoittaja. Hänellä on paljon kokemusta sekä suurista mediataloista että blogimaailmasta. Hänen mukaansa toimittaja hyötyy blogista brändäyksen lisäksi monella tapaa. Bloggaajana voi itse päättää, mitä haluaa myydä, ja toisaalta myös julkaista sellaisia tekstejä, joille ei ole ostajaa. Lisäksi jutut voi editoida juuri haluamallaan tavalla. Blogitaidoista on hyötyä myös työmarkkinoilla.

Blogissa voi näyttää erikoisosaamisensa tai kehittää sitä. On myös mahdollista luoda oma media ja tienata sillä.

– Blogin kautta sain paljon näyttöä, ja sitten multa haluttiinkin kirja, Sjöholm kertoo.

Hänen esikoiskirjansa Viljaton kattaus – upeita makuja gluteenittomista raaka-aineista ilmestyi kauppoihin tammikuussa 2015.

Emmi-Liia Sjöholm on hyvä esimerkki siitä, että toimittajana oleminen ei sulje pois bloggaamista, eikä bloggaaminen toimittajana työskentelyä. Uskon, että omalla kohdallani ne myös vain tukevat toisiaan. Ja ehkä joskus, kuka tietää, saan pidellä käsissäni esikoiskirjaani…

 

This entry was posted in Blogit, Journalismin tulevaisuus, Sosiaalinen media. Bookmark the permalink.