Saara Jantunen opettaa tunnistamaan informaatiosodan muodot

Sotatieteen tohtori Saara Jantunen julkaisi lokakuussa esikoisteoksensa Infosota, joka käsittelee sosiaalisessa mediassa käytävää informaatiosotaa Venäjän ja lännen välillä. Jantunen vieraili puhumassa aiheesta Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoille.

Kirjan julkaisemisen jälkeen Jantunen on ollut paljon esillä mediassa niin myönteisessä valossa kuin kritisoijien haukkumana.

Kritisoijat muun muassa syyttävät Jantusta itseään informaatiosodan käymisestä. Jantusen tarkoitus on kuitenkin tutkijana tuoda ihmisten tietoisuuteen tilannekuva ja ymmärrys informaatiosodasta, joka on todellisuutta. Informaatiosodalla on monia muotoja. Jantunen opettaa tunnistamaan niitä.

Informaatiosodankäynnin keinoja ovat muun muassa sivustot, jotka saattavat päällepäin näyttää asiallisilta, mutta sisältävät todellisuudessa tarkoitushakuista propagandaa. Sivuston sisällöstä esimerkiksi 85 % saattaa olla asiallisia uutisia, mutta loppu onkin kaikkea muuta. Suomessa tällaisia ovat esimerkiksi Vastavalkea- ja Mv-lehti -sivustot.

Sosiaalisen median valeprofiilit taas jakavat edellä mainittujen propagandasivustojen linkkejä ja muuta tavoitteellista väärää tietoa.

Venäjällä toiminta on niin pitkälle vietyä, että Pietarissa on oma toimitalo trolleille. Toimintaa pyörittävässä yrityksessä työskentelee yli 600 henkilöä, jotka syöttävät internetiin harhaanjohtavaa ja väärää tietoa. Euroopan unionilla sen sijaan on kahdeksan hengen osasto torjumaan kyseistä toimintaa.

Jantusen mukaan Suomessa trollaamisen taso ei ole niin korkea kuin Venäjällä. Tyypillisestä valeprofiilista kertoo sen alhainen seuraajamäärä ja lyhytaikaisuus: joku luo tunnuksen nopeasti, haalii muutaman kaverin seuraajakseen ja alkaa toteuttaa tehtäväänsä. Tällainen ei saa suurta vaikutusta aikaan.

Sen sijaan Venäjällä joukko sosiaalisen median valeprofiileja saattaa esimerkiksi päivittää täsmälleen saman sisällön linkkeineen samaan aikaan, jolloin se nousee Venäjän suosituimman hakukonesivuston, Yandexin, etusivulle yhdeksi jaetuimmista uutisista. Runsaasti huomiota saanut (epäaito) uutinen otetaan tosissaan.

Informaatiosodan olemassaolon hyväksyminen ja tunnistaminen on hyödyllistä kenelle tahansa, mutta erityisesti toimittajille. Jantusen mielestä tutkijoiden lisäksi toimittajien vastuulla on totuudenmukaisen tilannekuvan tuominen ihmisten tietoisuuteen.

Toimitukset ovat kiireisiä, uutistahti on kova ja tutkiva journalismi ahtaalla. Mutta näistä älköön tingittäkö: lähdekritiikki, puolueettomuus, luotettavuus.

 

8.12.2015 korjaus: politiikasta.fi ei ole propagandasivusto vaan sivusto, jolta propagandasivustot kopioivat legitiimiä materiaalia omille sivuilleen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.