3D-tulostus tarjoaa rajattomia mahdollisuuksia

3dkone3D-tulostus mahdollistaa uudenlaisen innovoinnin ja tarjoaa välineet mitä mielikuvituksellisempien tavaroiden tekemiseen. Yhä useammat yritykset hyödyntävät 3D-tulostusteknologiaa, joten myös Haaga-Heliassa tulisi kasvattaa tietoisuutta aiheesta.

Pasilan kampuksen kellarikerroksessa sijaitseva tulostuslaboratorio on täynnä jos jonkinlaisia vekottimia ja vempaimia. Huoneen täyttää tasainen hurina, kun lehtori Heikki Hietalan rakentama skanneri digitoi kaitafilmiä tietokoneelle. Täysin itsenäisesti toimiva laite on hyvä esimerkki siitä, että 3D-tulostuksen avulla voi innovoida uudenlaisia esineitä hyötykäyttöön. Lähes kaikki skannerin osat on tehty tulostamalla.

– Tähän mennessä 3D-tulostus on ollut askartelua, mutta nykyään sillä voi tehdä myös vaikka mitä vakavasti otettavaa, Hietala kommentoi.

3D-tulostus sai alkunsa 1980-luvulla ja on siitä lähtien tehnyt tuloaan kaikkien käyttöön. Hietalan mukaan 3D-tulostusta on verrattu internetin tuloon. Kun se vakiintuu käyttöön, ovat mahdollisuudet rajattomat. Jo nyt monet yritykset hyödyntävät 3D-tulostusta mieluummin kuin perinteisiä menetelmiä. Kun esine tulostuu kerros kerrokselta, on sen laadunvalvonta hyvin tehokasta. Monialayritys General Electric esimerkiksi tulostaa suihkumoottorien polttoaineen suihkutukseen käytettäviä osia ja Boeing lentokoneiden osia. Ford sen sijaan on tulostanut auton varaosia jo 1980-luvulta lähtien. Myös lääketieteelle 3D-tulostuksesta on suurta apua.

– Titaanista voi tulostaa vaikka leukaluun. Lääketieteen opiskelijoiden harjoittelukäyttöön on tulostettu myös 3D-ruumiita, Hietala kertoo.

Kalliimmissa tulostimissa käytettävien materiaalien kirjo on hyvin laaja. Hietalan mukaan Kalevalakoru esimerkiksi tulostaa koruja kultapölystä.

 

 

Haaga-Helia tarjoaa välineet 3D-tulostukseen

Haaga-Heliaan tuli ensimmäinen 3D-tulostin marraskuussa 2013. Nyt tulostimia on neljä, ja ne on nimetty Tupuksi, Hupuksi, Lupuksi sekä Akuksi. Hietala on opetellut itse käyttämään 3D-tulostimia pelkästä mielenkiinnosta aihetta kohtaan, ja jakaa mielellään tietouttaan muillekin. Osa opiskelijoista on ottanut 3D-tulostuksen jo hyvin haltuun. 3D:n alalta on tekeillä kymmenen opinnäytetyötä, joista kolme käsittelee tulostusta.

3D-tulostuksen idea on yksinkertainen. Blender-ohjelmiston avulla mallinnetaan kappale, joka halutaan tulostaa. Ohjelmisto muuttaa mallin stl-tiedostoksi, joka lähetetään tulostimelle, ja tulostin tulostaa kappaleen kerros kerrallaan. Jos kappaletta ei halua suunnitella itse, voi hyödyntää myös Thingiverse-sivustoa, jossa on noin 150 000 valmista mallia. Lisäksi laboratoriossa on tulostamalla tehdyistä osista rakennettu skanneri, jolla olemassa olevan esineen saa skannattua suoraan Blenderiin. 3D-tulostuksessa jakamistalous on keskeisessä osassa: sekä Blender että kaitafilmiskannerissa käytettävä Canon Hack Development Kit ovat ilmaisia avoimen lähdekoodin ohjelmistoja. 3D-mallien jakaminen Creative Commons -lisenssillä alkaa olla enemmänkin sääntö kuin poikkeus, ja alan foorumeilla käydään vilkasta keskustelua sekä mallintamisesta että tulostamisen pikku kikoista.

3dnalle

Mallinnusohjelma mahdollistaa mitä mielikuvituksellisempien kappaleiden tekemisen. Ainoa rajoittava tekijä on koko: Haaga-Helian tulostimilla on mahdollista valmistaa enimmillään 15 x 15 x 14 senttimetrin kokoisia esineitä. Kappaleet tehdään ABS-muovista ja värivaihtoehtoja on tarjolla lukuisia. Tällä hetkellä Hietala työstää nappuloita suureen shakkilautaan. Kun kaikki nappulat on saatu tulostettua, hän vie pelin tapahtumatorille kaikkien käytettäväksi.

3d2

Hietalan mielestä 3D-tulostusta voitaisiin hyödyntää Haaga-Heliassa vielä paljon enemmän. Kuka tahansa opiskelija voi käyttää 3D-tulostimia suoritettuaan Blender 3D -peruskurssin, jolla opiskellaan 3D-mallinnuksen perusteita. Myös henkilökunta on tervetullut tulostuslaboratorioon. Aina tiistai-iltaisin laboratoriossa kokoontuu 3D-tuloksesta kiinnostuneiden kerho, joka on avoin kaikille haagahelialaisille. Hietala haluaisi, että laboratoriosta muodostuisi rento oleskelutila, jossa luovuus kukoistaa.

 

Teksti ja kuvat Jenni Neuvonen

 

Comments are closed.