Ihmisiä vapaalla: Ralli halki Euroopan

HAAGA-HELIAn palveluliiketoiminnan yliopettaja Teemu Moilanen järjesti heinäkuussa kaveriporukalleen erilaisen kesälomareissun. Kun maksimibudjetti ralliauton hankintaan oli 250 euroa ja taivalta tiedossa parituhatta kilometriä, ei matkasta puuttunut ainakaan tilannekomiikkaa.

teemuralli_web

Parhaat reissuideat syntyvät usein huumoripohjalta. Näin sai alkunsa myös Teemu Moilasen (kuvassa vasemmalla) järjestämä Grand Prix -henkinen rallimittelö. Kolmipäiväinen ajotapahtuma starttasi Amsterdamista, jatkui Pariisin kautta Bourdeaux´n viinialueen ja Pyreneiden huikeisiin maisemiin ja päättyi lopulta ansaittuihin voitonjuhliin Barcelonassa.

Osallistujien tuli muodostaa sopiva joukkue ja ostaa auto, joka sai kustantaa korkeintaan 250 euroa. Joukkueilla oli päivä aikaa löytää alleen sopiva menopeli ja tuunata se rallikuntoon. Matkaan lähti viisi 2-4 hengen joukkuetta.

autot_web

Aluksi kisan oli määrä alkaa Berliinistä Brandenburgin portilta, mutta aloituspiste vaihtui kuitenkin Amsterdamiksi. Yhtenä syynä oli Moilasen mukaan auton ostoa mutkistavan byrokratian välttäminen.

-Auton hankinta Saksasta osoittautui hieman hankalaksi. Hollannissa auton ostaminen onnistui vartissa.

Kauneuskilpailu Pariisissa

Tiukasta aikataulusta huolimatta ulkonäköseikkoihin panostettiin huolellisesti.

Ajatuksena oli, että rallissa voi voittaa joko ajamalla nopeasti tai näyttämällä hyvältä.

 

kimalainen

Rallihassuttelun ideana ei siis ainoastaan ollut kaahata renkaat savuten maaliin. Yhtenä ohjelmanumerona järjestettiin autojen kauneuskilpailu, jossa tuomareina toimivat pariisilaiset ohikulkijat. Tiimit palkittiin tyylipisteistä aikahyödyllä. Kauneuskisan voiton ja parhaimman etumatkan nappasi kilpaileva tiimi Hurmaavat kimalaiset, joka oli tuunannut autonsa muistuttamaan kimalaista aina siipiä ja pistintä myöten.

Kisaa oli maustettu myös muilla pikkupysähdyksillä ja reittitehtävillä, joista joukkueet saivat onnistumisensa mukaan joko aikahyödyn tai -rangaistuksen.

Tehtävänä oli esimerkiksi löytää Ranskan viinialueella reitin varrelta viinitila ja hankkia sieltä voitonjuhliin pullo kuohuvaa.

 

Maanteiden helmi vei perille asti

Vaikka Moilasen joukkueen Pearliksi nimetty Saab 900 ei voittoon yltänytkään, saa vuosimallin ´93 kosla Moilaselta edelleen vuolaat kehut. Maaliin tiimi saapui kolmantena.

-Se oli kyllä hirmu väkevä auto! Tosin moottorin punainen varoitusvalo paloi jo ostohetkestä alkaen. Kun auto ei kuitenkaan hajonnut ensimmäisenä päivänä, ajattelin, että tuskin hajoaa myöhemminkään.

ryhma_ralli_web

Matkanteon tunnelmaa lisäsi myös ääriasentoon jumiutunut puhallin, joka puski autoon ainoastaan kuumaa ilmaa koko rallin ajan. Kun ulkona oli lisäksi yli 30 asteen helle, oli ikkunat pakko pitää auki.

Rallin jälkeen Moilasen ajokki löysi uuden omistajan Espanjasta.

-Myin auton pois 150 eurolla. Alun perin olisin halunnut myydä sen eteenpäin voitolla, vaikka 251 eurolla. Siitä sai kyllä joku hyvän auton, vaikka renkaiden pinta jäikin Pyreneiden vuoristoteille.

Tämän kesän rallikisa oli lajissaan ensimmäinen. Jatkoa on kuitenkin luvassa, ja uusi reitti selviää vuodenvaihteen tienoilla. Moilanen arvelee, että seuraavalla kerralla ralli voisi kulkea vaikka Alppien yli.

ralli_pariisi

-Oli sen verran hauskaa, että ensi vuonna lähdetään uudestaan. Tämän reissun kyllä muistaa vielä kiikkustuolissakin.

 

Teksti Saija Sillanpää
Kuvat Teemu Moilanen

 

Comments are closed.