Omatoimikirjasto on lähtenyt hyvin käyntiin Pasilassa

Pasilassa siirryttiin omatoimikirjastoon elokuun lopussa. 31.8. alkaen kirjastoa on ollut mahdollista käyttää myös aukioloaikojen ulkopuolella aamukahdeksasta puolikymmeneen asti illalla. Kirjaston ollessa suljettuna sisään pääsee kulkukortilla, jonka opiskelija voi lunastaa infosta 20 euron panttia vastaan.

Omatoimikirjasto on saanut alkunsa asiakkaiden toiveista ja palautteesta. Aiemminkin kirjastossa on voinut aukioloaikoina itsenäisesti palauttaa ja lainata aineistoa, ja verkkomaksaminen on ollut mahdollista useamman vuoden. Nyt myös varausten itsepalvelunoudot on otettu käyttöön. ”Asiakas voi siis nykyään hoitaa kaikki nuo edellä mainitut toiminnot itsenäisesti, vaikka asiakaspalvelua ei ole saatavilla”, kertoo tietopalvelupäällikkö Eeva Klinga-Hyöty.

Omatoimikirjastoa on pilotoitu Vallilan toimipisteessä, jossa se sai paljon käyttäjiä ja positiivista palautetta. Vallilassa vahtimestarit avasivat ja sulkivat kirjaston ovet, joten omatoimikirjaston aukiolo oli sidoksissa heidän työaikaansa. Vastaavalainen järjestely otettiin Malmin toimipisteessä käyttöön 11.8.2015. Malmilla kirjastoon pääsee siis käytännössä kuka tahansa ovien ollessa avoinna, mutta Pasilassa käytettävät kulkukortit takaavat sen, että asiakas on Haaga-Helian opiskelija. Myös Pasilassa omatoimikirjasto on kuitenkin luonnollisesti sidoksissa talon aukioloaikoihin.

Toistaiseksi omatoimikirjastoa ei ole markkinoitu paljon, ja kulkukortteja on lunastettu vasta parikymmentä. Tiedotusta tullaan kuitenkin lisäämään, ja sitä kautta myös käyttäjien määrän odotetaan nousevan. Saatu palaute on ollut positiivista, ja käytännössä kaikki on sujunut hyvin. ”Ei me välttämättä sitä kauheasti huomatakaan muuten kuin, että täällä saattaa olla joku opiskelija aamulla, kun tulee töihin”, Klinga-Hyöty kommentoi. Hän ja tietopalveluassistentti Jaana Kurko epäilevät, että opiskelijat hyödyntävät omatoimikirjastoa erityisesti työskentelytilana.

Mikko TuominenNäin tekeekin hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon koulutusohjelmassa toista vuotta opiskeleva Mikko Tuominen (kuvassa), joka hankki kulkukortin syys-lokakuun vaihteessa. Hän on ollut omatoimikirjastoon tyytyväinen.

”Aukioloajat ovat rajalliset, mutta tämä tuo lisää mahdollisuuksia käyttää kirjastoa. Hyvä, kun tänne pystyy tulemaan vapaasti”, hän kommentoi. Vaikka Tuominen opiskelee Haagassa, tulee hän mielellään Pasilaan työskentelemään. Hän kehuu työtiloja hyviksi, ja kertoo hyödyntävänsä niitä paljon. Tuomisen mukaan kirjastossa on helpompi työskennellä kuin kotona, ja kirjaston tietokoneilla myös koulun ohjelmistot ovat helposti käytettävissä. Hän kehuu omatoimikirjastoa, ja toivoo että se olisi auki myös viikonloppuisin. Tällöin kirjastoa olisi hänen mukaansa hyvä hyödyntää esimerkiksi ryhmätöiden tekemiseen.

 

 

 

 

 

Teksti ja kuva Jenni Neuvonen

 

Comments are closed.