Opiskelijat radiota tekemässä

Haaga-Helian journalistiopiskelijat tuottavat Radio Tuima -nimistä nettiradiota osana uutta Radiotyö-2-opintojaksoa. Lähetykset alkavat 24.11. ja jatkuvat kolmen viikon ajan aina tiistaista torstaihin.

radiotuima_web

Radio Tuima on Haaga-Helian opiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama nettiradio, jota voi kuunnella toimittajaopiskelijoiden Tuima-verkkolehden sivuilla osoitteessa tuima.fi.

Nettiradioprojekti on tuorein uudistus Haaga-Helian radiotyön kursseilla. Radiotyön perusteet -opintojakso pidettiin Pasilassa ensimmäisen kerran syksyllä 2014 ja sittemmin opetus on moninkertaistunut. Aiemmin radiotyötä opetettiin Vierumäen kampuksella, mutta koulutus siirrettiin Pasilaan vuonna 2014. Idea opiskelijoiden nettiradiosta on peräisin radiotyön opettaja Esko Hatuselta (kuvassa oikealla). Hän muistelee tuoneensa aiheen esille ensimmäisen kerran syksyllä 2014.

Opiskelijat suunnittelevat Radio Tuiman lähetykset itsenäisesti. Kunkin viikonpäivän lähetyksestä vastaa oma kuuden hengen tiiminsä, joka koostuu tuottajasta, apulaistuottajasta sekä kahdesta juontajasta ja uutistoimittajasta. Jokaisella heistä on projektissa oma vastuualueensa. Radiolähetys kestää kello neljästä seitsemään. Ensimmäisen tunnin aikana kuullaan opiskelijoiden itse tuottamia kaupunkiuutisia, toisella tunnilla studioon saapuu ajankohtainen vieras.

– Kaksi ensimmäistä tuntia ovat ajankohtaisohjelmaa, jotka soveltuvat hyvin töistä tai koulusta palaavien kotimatkakuunteluun tai ruoanlaiton taustalle. Kolmas tunti on teematunti, jossa syvennytään aina eri teemaan, niin musiikin kuin puheen kautta, kertoo radiotyön opettaja Pauliina Siniauer.

Yksi radioon suunniteltu juttusarja on esimerkiksi Seitsemän kuolemansyntiä Helsingissä, jossa opiskelijat esittelevät, missä paikoissa kuolemansynnit ilmentyvät. Toisessa juttusarjassa sen sijaan on tarkoitus selvittää baarikulttuuria ja sen merkitystä. Juttusarjat tulevat loppuvuodesta kokonaisuudessaan Tuima-verkkolehden sivuille kuunneltaviksi.

 

Voimakas media

Hatunen ja Siniauer korostavat sitä, että radiota kuunnellaan edelleen paljon. Heidän mielestään radio-ohjelma vetoaa tunteisiin televisiota voimakkaammin.

– TV luottaa kuvaan, mutta radiossa pitää käyttää mielikuvitusta, jolloin tarina voi tulla vielä läheisemmäksi ja koskettavammaksi.

Radio on Hatusen mukaan säilyttänyt asemansa printtimediaa paremmin. Mielenkiintoisen, asiapitoisen ohjelmasisällön lisäksi tähän lienee vaikuttanut radion laajeneminen mobiiliin ympäristöön.

Asiasisältö on myös Radio Tuiman kantava teema. Musiikki on lähetyksessä selvästi pienemmässä roolissa ja sen soittamiselle on aina jokin syy. Opiskelijoita on ohjeistettu tekemään journalistisesti kunnianhimoista, hyvää radiolähetystä, sellaista, jota he itse haluaisivat kuunnella.

– Radio mielletään monesti sellaiseksi, että siellä soi musiikki ja kappaleiden välissä joku höpöttää jotain, mutta oikeasti se on paljon enemmän. Pelkällä äänellä voi saada ihmisen hymyilemään, nauramaan, itkemään tai vaikkapa mielikuvitusmatkalle Indokiinaan. On huikeaa, kun opiskelijat tajuavat tämän, Siniauer iloitsee.

 

Opiskelijoiden tuntema brändi

Radion nimi juontaa juurensa journalistiopiskelijoiden Tuima-verkkolehdestä. Hatusen mukaan nimen muuttamista mietittiin, sillä sen taustalla ei ole sen kummempaa tarinaa tai historiaa. Opiskelijat olivat kuitenkin sitä mieltä, että Tuima-nimellä on jo niin vahva brändi, että se kannattaa säilyttää.

Radio Tuiman lähetykset pyörivät nyt 10. joulukuuta saakka, mutta näillä näkymin toiminta voisi jatkua myös keväällä uuden opiskelijaryhmän voimin.

– Tämä on tällainen pilotti. Nyt kerätään kokemuksia, ja konseptia voi muokata niiden pohjalta, Siniauer ja Hatunen toteavat.

Opiskelijat ovat heidän mukaansa todella innostuneita radiotyöprojektista, sillä he pääsevät tekemään suoraa lähetystä ja saavat samalla kullanarvoista kokemusta kaikenlaisiin toimittajan töihin. Kurssille oli tulijoita tuplasti enemmän kuin sinne mahtui mukaan. Opiskelijat eivät opi ainoastaan tekemään radiotyötä, vaan he voivat myös löytää itsestään uusia asioita.

– Työ vaatii paljon henkilökohtaista ilmaisua. Jokainen opiskelija joutuu sitä tehdessään tutustumaan itseensä, Hatunen kuvailee.

 

Teksti ja kuva Jenni Neuvonen

Comments are closed.