Pasilaan rakennettiin mediatalojen tasoiset studiotilat

Pasilassa on aina ollut av-studio, mutta viime vuonna toimipisteeseen rakennettiin myös uusi radiostudio ja tv-studio erityisesti journalismin koulutuksen käyttöön. Studio-olosuhteemme Pasilassa vastaavatkin nyt digimaailman tarpeita. Pystymme tekemään studioissa mediatalojen tasoista materiaalia.

 Ohjaamo

Kun urheilujournalismin koulutus siirrettiin Vierumäeltä Pasilaan osaksi journalismin koulutusohjelmaa, oli aika miettiä uusiksi myös Pasilan studiotilat. Työ alkoi marraskuussa 2013 ja tilat saatiin opetuksen käyttöön syksyllä 2014. Uudet laitteet toimitti ja valokuituyhteydet asensi Mediatrade Oy.

Av-asiantuntija Markus Junnila (kuvassa edessä) toimi uusien mediastudiotilojen rakentamisen projektipäällikkönä ja teki työtä yhdessä järjestelmäasiantuntija Heikki Yli-Ketolan (kuvassa takana) kanssa. Käsipareja muuttoon Vierumäeltä Pasilaan tarvittiin lisää ja sitä saatiin Esko Hatusesta sekä Haagasta Antti Tuomelasta ja Jari Mäkisestä.

-Nyt voimme tarjota toimittajaopiskelijoille oppia myös kameran käytöstä: opiskelija ymmärtää ja näkee, mitä tv-kameran takana tapahtuu. Myös videoeditointimahdollisuudet ovat parantuneet uusien laitteiden myötä. Tavoitteenamme on etähallinta myös kameratekniikassa. Seuraava tavoite on saada Pasilan auditorioon asennettavat kamerat etäohjattua ohjaamosta, Markus Junnila kertoo.

Haasteena hankkeessa oli monen tilan yhdistäminen ohjaamoon. Nyt kaikista studioista saadaan kuva ohjaamoon, johon koko toiminta keskittyy.

Av-ohjaamo ja av-studio ovat tilassa 4007 ja 4005. Tv-studiomme on tilassa 4209 ja radiostudio tilassa 4210.

ohjaamo_web

Ohjaamo (kuvassa) on Markus Junnilan ja Heikki Yli-Ketolan työhuone. Myös se uudistettiin hankkeessa kokonaan. Ohjaamosta hallitaan kaikkia studioita.

Av-studio on käytössä jokapäiväisessä tallennuksessa. Siellä kuvataan esiintymisharjoituksia, kieliryhmäharjoituksia, ryhmätöitä ja tallennetaan vierailevien luennoitsijoiden luentoja. Siellä voidaan tallentaa myös esimerkiksi verkkosivujen käytettävyystestejä. Av-studiossa tehtävästä työstä 70 % on videointia ja 30 % valokuvausta.

Pasilan tv-studioon siirrettiin myös Vierumäen mediapajalla olleet valot ja niiden ohjaukset. Radiostudiossa on käytetty suurin osa Vierumäen välineistöstä.

 

Lähetyksiä myös talon ulkopuolelle

Myös Pasilan auditoriosta aiotaan rakentaa kuvayhteys ohjaamoon. Auditorioon tulee lisäksi uutta välineistöä. Suunnitelmissa on, että studioista ja auditoriosta voidaan lähettää materiaalia webstreamina myös Haaga-Helian ulkopuolelle. Tulevaisuusfoorumiamme voi tänä vuonna seurata myös netin kautta.

-Kannattaa hyödyntää Haaga-Helian omia tiloja ja laitteita, jos tarvitsee opintojaksoilla tai muuten videoiden tekoa tai valokuvausta, Markus Junnila kehottaa.

Av-studion varaukset näkyvät tilavarausohjelma Asiossa ja varaus tapahtuu Helpdeskin kautta. Laitteiden käyttöön saa myös opastusta.

 

Markus Junnila on medianomi (amk) ja hän on valmistunut vuonna 2003 Kemi-Tornion ammattikorkeakoulusta. Hän on työskennellyt Espoon Kulttuurikeskuksessa ääni-/valoteknikkona kolme vuotta ennen siirtymistään Haaga-Heliaan vuonna 2006. Työkokemusta on karttunut myös tv:n puolelta kameramiehenä sekä webmasterin töistä Kanadan Torontossa ja Suomessa Nordisk Film & TV:ssä. Tällä hetkellä Markus opiskelee Haaga-Heliassa tietojärjestelmäosaamisen koulutusohjelmassa (tradenomi YAMK).

Lue myös: Tv- ja radiotyön kurssit limittyvät osaksi toimittajaopintoja

 

Teksti Sanna Leporanta
Kuvat Virpi Salmi

Comments are closed.

Comments are closed