Pasilan kampuksella yhteisillä työtiloilla haetaan yhteisöllisyyttä

Vallilan kampuksen sulkiessa ovensa siirtyy henkilöstö sekä samalla Malmin tietojenkäsittelyn iltaopetus Pasilaan. Jotta uusi väki saadaan mahtumaan, muutetaan työhuoneet Pasilassa monitoimitiloiksi. Seinien kaatamisella haetaan myös yhteisöllisyyttä. 


Junkkari_Tiina_web

Annetaan muutokselle mahdollisuus. Yritetään oppia pois entisestä. Jonkun toisen kohdalla se ehkä tarkoittaa isompaa  muutosta omiin työskentelytapoihin kuin toisella, sanoo kehityspäällikkö Tiina Junkkari, joka vastaa Haaga-Helian osalta muutostöiden koordinoinnista.

 

– Osa on innoissaan ja kokee tämän myönteisenä mahdollisuutena muuttaa työtapojaan.  Toisille tämä tuntuu olevan todella vaikea paikka, Haaga-Helian kehityspäällikkö Tiina Junkkari kuvailee Pasilan henkilöstön tuntoja suuren remontin edellä.

– Ollaan pakon edessä. En usko, että remonttiin oltaisiin muuten lähdetty tällaisessa taloustilanteessa.

Muutostöiden kustannukset saadaan kuitenkin katetuksi muutamassa vuodessa, sillä Vallilassa pelkkä tilavuokra oli noin miljoona euroa vuodessa.  Ja nyt säästetään seinistä.

Mallia otetaan Porvoon kampuksen monitoimitiloista, joista napsitaan parhaat ja kehityskelpoiset ideat.

Osa henkilöstöstä saa edelleen oman huoneen, mikä on aiheuttanut Junkkarin mukaan jonkin verran närää. Erityisesti heillä, joille ajatus yhteiseen tilaan siirtymisestä on vaikea.

– Ei mahda mitään. Työtehtävät  ovat erilaisia. Esimerkiksi opintoneuvojien työhön kuuluu paljon opiskelijoiden tapaamisia. He saavat joko oman tai kollegan kanssa jaetun huoneen.

Porvoossa oli paljon monitoimitilojen vastustajia. Nyt siellä ei enää vaihdettaisi entiseen. Ratkaisut ovat parantaneet yhteisön henkeä ja viestien välitystä. Junkkari uskoo, että avoimet työtilat lisäävät Pasilassakin yhteistyötä ja järkeistävät tilojen käyttöä.

– Meillä on paljon tyhjää tilaa ja toisaalta pulaa tiloista. Esimerkiksi opettajan työpiste voi olla tyhjillään noin 25 tuntia viikossa, minkä hän viettää luokassa.

 

Matalia kaappeja ja puhelinkoppeja

Monitoimitilat jaetaan erityyppisiin alueisiin sallitun toiminnan ja volyymitason mukaan.

– Hakupalveluiden tilaan tulee hyvin ääntä eristävät sermit, sillä hakupalveluiden henkilöstö  puhuu paljon puhelimessa.

Henkilöstötiloihin tulee ”puhelinkoppeja,”  joissa on korkeaselkänojaisia tuoleja ja taittuvat sermit.  Ääni rajautuu pienelle alueelle.

Työpisteiden välissä olevat kaapit eivät saa olla yli 120 senttimetriä korkeita, sillä niiden yli pitää nähdä myös istuen. Tilat halutaan sisustaa avoimiksi. Tästä seuraa se, että kaappitilaa on vähemmän kuin ennen.

– Mutta on sitä enemmän kuin Porvoossa. Se ollaan opittu, Junkkari lupaa. Tosin jatkossa täällä ei voi säilyttää yhtä paljon paperia tai muuta tavaraa.

 

Yhteiset pelisäännöt taululle

Missä ja milloin annetaan työkavereille työrauha? Missä saa vaihtaa kuulumiset normaalisti? Opiskelijoiden tapaaminen ei enää onnistu yhteisissä työtiloissa, vaan tapaamisia varten tulee varata kolmen-neljän hengen vetoinen pikkuneukkari.

Yhteiset toimintatavat sovitaan keräämällä toiveita ja ehdotuksia SharePointissa, jonne löytyy linkki intrasta. Tarkoituksena on laatia yksinkertaiset huoneentaulut, värikoodaus, miten missäkin ollaan. Kaikkien yksiköiden tiloissa toimitaan samoilla säännöillä.

– Kaikkea ei voi ennalta tietää ja kaikesta sopia. Ajan kuluessa nähdään, mitkä asiat vaativat keskustelua. Porvoossakin etikettiryhmä mietti käytännönongelmia ja niihin ratkaisuja. 

Remontti on alkanut seitsemännestä kerroksesta toukokuun 11. päivä.  Se etenee kerroksittain aina kellarikerrokseen asti. Ainoastaan neljännessä kerroksessa ei tehdä muutoksia.

Kahdeksannessa kerroksessa tehdään hieman tarkistusremonttia ja sinne rakennetaan toinen kaupallisen koulutuksen edustusluokista.

Urakkasopimukseen on Junkkarin mukaan kirjattu sellaiset sanktiot, että remontti on  takuuvarmasti ohi viimeistään elokuun 15. päivänä.

 

Siistijöiden työhön muutoksia 

– Monitoimitilat ovat tätä päivää ja meille hyvinkin tuttuja, sanoo Lassila & Tikanojan palveluesimies Päivi Suojasalo.

Avoimet työtilat nopeuttavat siistijän työtä ja keventävät oheistyötä, kun rappaaminen lukkojen taakse vähenee.

Ehkä suurimman muutoksen Pasilan siistijöiden työnkuvaan tuovat monitoimitilojen vaatimat, akustiikkaa pehmentävät tekstiilimatot. Suojasalon arvion mukaan imuroitavaa tekstiilipintaa tulee yhteensä 2000-3000 neliön verran.

Imuroinnin takia väkeä joudutaan ehkä hieman lisäämään, mutta työaikoihin se ei oletettavasti vaikuta.  Iltasiivous alkaa edelleen iltapäivällä kolmen jälkeen. Imuroinnin ääni saattaa ärsyttää joitakuita.

– Asioita lasketaan nyt neliöiden ja numeroiden avulla.  Vasta syksyllä tiedetään, joudutaanko tekemään joitain muutoksia toimintasuunnitelmaan.

Suojasalon terveiset monitoimitiloissa työskenteleville ovat yksinkertaiset, mutta hyvät:

– Tavaroille oma paikka niin kuin tähänkin mennessä. Toimistosiivouksen kannalta on toivottavaa, että työpiste jätetään siivottavaan kuntoon. Se auttaa siistijän työtä ja pölyn hallintaa.

 

Teksti ja kuva Kati Laitinen

 

 

 

Comments are closed.