Tv- ja radiotyön kurssit limittyvät osaksi toimittajaopintoja

Vierumäen urheilutoimittajakoulutuksen ja Pasilan toimittajakoulutuksen yhteistyöstä oli puhuttu useampi vuosi. Yhteistyö sai täysin uuden alun, kun urheilutoimittajakoulutus siirrettiin Pasilaan. Samalla Pasilaan rakennettiin uudet tv- ja radiostudiot. Nyt toimittajakoulutus on aidosti monimediallista.

 joura_web

 

Siirron myötä Pasilaan saatiin Vierumäeltä myös tv- ja radiotyön opettaja Esko Hatunen (takana vasemmalla). Hän ja toimittajakoulutuksen koulutusohjelmajohtaja Anne Leppäjärvi (takana oikealla) ovat innoissaan uusien tv- ja radiostudioiden tuomista mahdollisuuksista. Kuvassa myös opiskelijamme Anne Kantola ja Jukka Vuorio.

-Opiskelijat kävivät aiemmin radio- ja tv-työn kurssit muualla esimerkiksi viikon jaksoina. Uudistus on muuttanut opiskelun täysin, sillä nyt kurssit limittyvät osaksi opintoja. Palkinnot ovat niin mahtavia, kun näkee, mitä opiskelijoissa tapahtuu, Anne Leppäjärvi iloitsee.

-Tässä oppii hienoja tiimitaitoja, prosessin hallintaa, itsensä ja muiden johtamista, Esko Hatunen täydentää.

Opiskelijat tekevät kursseja aidosti monimediallisesti. Samasta aiheesta voi tehdä juttuja esimerkiksi verkkolehti Tuimaan, radioon, televisioon ja sosiaaliseen media. Opiskelijat pääsevät myös kokeilemaan, millaista on olla itse haastateltavana.

Viime vuonna opiskelijat tekivät sosiaalisen television kurssin yhteistyössä Docventures:in kanssa. Docventures on televisio-ohjelma, joka on profiloitunut vahvasti myös facebookissa, instagramissa ja twitterissä. Opiskelijat antoivat ideoita seitsemään lähetykseen ja olivat viimeisessä lähetyksessä mukana.

Journalismin peruskurssilla järjestettiin marraskuussa Maanantaimatineat, joilla opiskelijat pääsivät keskustelemaan toimittajavieraan kanssa. Vieraina kävivät esimerkiksi Voima-lehdessä aiemmin ollut Jari Hanska ja Ilta-Sanomien viihdetoimittaja Katri Utula. Tapaamisista tehtiin lisäksi henkilöhaastattelukurssilla haastattelut, jotka voi katsoa Tuima-tv:stä. Haastattelujen formaatti ja tallentaminen oli osa tv-työn kurssia.

 

Urheilutoimittajille vankka journalistinen osaaminen

studio_opetus

Vierumäen urheilujournalismin erikoistumisopinnot ovat olleet arvostettuja ja kouluttajina on ollut kovia nimiä, kuten selostaja Antero Mertaranta. Uudistunut urheilutoimittajakoulutus on jatkumoa Vierumäelle ja menee vielä syvemmälle toimittajan ammattiin.

Koulutuksen kivijalkana on journalistinen osaaminen ja koulutuksesta puolet onkin journalismin tutkinto-opintoja. Urheilun osuus sisältää muun muassa lajituntemusta ja urheilujournalismin historiaa sekä tutustuttaa urheilumedioihin. Opiskelija ymmärtää, millainen suomalainen urheilujärjestelmä on, miten se toimii ja mistä raha toimintaan tulee.

-Samalla kun jo teemme koulutusta täysillä, myös kehitämme sitä ja otamme huomioon myös opiskelijoiden toiveita ja tavoitteita. Opiskelijat pääsevät nyt syventämään osaamistaan eri tavoilla. Urheilujournalismin opintokokonaisuus on vasta alkutaipaleella, Anne Leppäjärvi kertoo.

Uusi laitteisto tuo uusia mahdollisuuksia opetukseen ja erityisesti verkko-opetukseen. Anne ja Esko toivovatkin erityisesti kokeneita verkko-opettajia mukaan ideoimaan heidän kanssaan. Pasilan tv- ja radiostudiot ovat pääasiassa toimittajakoulutuksen käytössä ja tilavaraukset menevät Anne Leppäjärven kautta.

 

Lue myös: Pasilaan rakennettiin mediatalojen tasoiset studiotilat

 

Teksti Sanna Leporanta
Kuvat Virpi Salmi

Comments are closed.