Vallilan kampusta hyvästellään haikein mielin

Vallilalaiset muuttavat kesäkuussa Pasilaan ja Malmille, ja Haaga-Helian toiminta Vallilassa lakkaa. Kyselimme vallilalaisten ajatuksia ennen muuttoa – miltä aika Vallilassa on maistunut, ja mitä odotuksia heillä on tulevalta.

 vallila-opiskelijat_web

Tradenomiopiskelijoilla Ida Järvisellä ja Sara Mäenpäällä on ensimmäinen opiskeluvuosi menossa Vallilassa. He ovat kuulleet muuttouutisen aiheuttaneen ainoastaan harmistumista. Lukuvuoden aikana he ovat tykästyneet Vallilaan ja siellä opiskeluun.

– Tämä on tosi hyvä sijainti ja tunnelmallinen paikka. Kaupunginosakin on kiva. Mieluummin olisin täällä kuin Pasilassa, siellä on niin paljon kaikkea, miettii Järvinen.

Järvinen ja Mäenpää haluaisivat siirtyä ensisijaisesti Pasilaan, mutta heidän vuosikurssinsa siirtyy ensi lukukaudeksi Malmille. Muutto epäilyttää Mäenpäätä. – Oletan, että kaikki tulee olemaan aivan sekaisin, koska muutosta aiheutuu uutta sekä opettajille että oppilaille. – Se vie varmaan oman aikansa, jatkaa Järvinen.

Lopulta opiskelijat kertovat suhtautuvansa muuttoon aika neutraalisti.

– Ei tämä koulu kuitenkaan ikuisuutta kestä. Tää on ihan fine. Olen suurempaakin vastustusta kuullut.

Yhden hyvänkin puolen Järvinen ja Mäenpää muutosta Malmille löytävät: ruoka on kuulemma parempaa!

vallila-toni-varis_web

Vallilan Opiskelijayhdistys Sture ry:n puheenjohtaja Toni Varis kertoo Sturella menevän erittäin hyvin ja tapahtumien olevan suosittuja. Sture on voittanut kolme vuotta putkeen Helgan Vuoden Opiskelijayhdistys -palkinnon. Variksen mukaan suhtautuminen kampuksen lakkauttamiseen on vaihdellut.

– Pidempään opiskelleet harmittelevat ratkaisua tunneperäisistä syistä, ja uudet miettivät, minne tulevat sijoittumaan syksyllä. Sture on informoinut opiskelijoita aina, kun lisätietoja on tullut.

– Sture jatkaa toimintaansa nykyisten jäsentensä tukena ensi syksynä. Varmistamme, että jäsentemme sopeutuminen uusille kampuksille tapahtuu mahdollisimman mutkattomasti, Varis kertoo.

Sturessa tulevaisuus nähdään valoisana, vaikka tilanne onkin muuttumassa radikaalisti. Sturen toimisto muuttaa Pasilan kellariin, jossa muut Pasilan yhdistykset toimivat.

– Toiminnan muuttuminen on väistämättä edessä, koska emme ole enää paikallisyhdistys vaan ainejärjestö toisella kampuksella. Ylläpidämme kuitenkin aktiivisesti Sture-henkeä, joka siirtyy mukanamme. Identiteetissämme on kuitenkin paljon asioita, jotka eivät ole liitännäisiä paikkaan, vaan toimintaan opiskelijoiden kanssa.

vallila_pauli_lindstrom_web

Opettaja Pauli Lindström kertoo tulleensa Vallilaan vuonna 2000. Hän tykkää Vallilan yhteishengestä, joka tekee sekä opettajien että opiskelijoiden kohtaamisesta paljon helpompaa.

– Tulen yritysmaailmasta, joka on hyvin erilainen maailma. Koko opettajan työkokemukseni on Vallilasta ja tuntiopetuksesta. Alkureaktioni muuttoon olikin, että hei mitä tapahtuu, ja minkä takia, Lindström kertoo.

Vallilan ilmapiiri on mahdollistanut henkilökohtaisia ystävyyksiä ja asioita. Elämä on muutakin kuin työtä, ja Vallilan tilat ja yhteisöllisyys ovat helpottaneet sitä. Hän on valinnut siirtyvänsä Vallilasta Malmille, koska pienemmässä yksikössä syntyy ammatillista kommunikaatiota helpommin.

Lindström arvelee nostalgisoivansa Vallilan aikoja tulevaisuudessa.

– Se voi olla jännä ajaa ohi ja miettiä, että tuossa talossa vietit 15 vuotta. Kuitenkin työ pysyy ennallaan, mutta paikka vain muuttuu. Ihminenkin pystyy mukautumaan. Kiitollisin mielin olen vuosista, jotka olin täällä, summaa Lindström.

vallila-antti_oksanen_web

Vallilassa vuodesta 2002 työskennelleen ruotsin kielen lehtori Antti Oksasen mielestä Vallilan rakennus on sopivan kodikas ja koulumainen. Hyvät tilat luovat sosiaalista ilmapiiriä, ja opettajien kahvihuoneessa jutellaankin kahvittelun lomassa niitä näitä.

– Olen ollut tosi tyytyväinen Vallilassa työskentelyyn. Olen opettanut myös Malmilla ja Pasilassa, mutta kuitenkin 12 vuotta työpisteeni ja lähimmät kollegani ovat olleet täällä.

Pasila sen sijaan tuntuu Oksasen mielestä tilana ja yhteisönä toimistomaiselta. Hän ei silti harmittele muuttoa kovinkaan syvästi, vaan suhtautuu muutokseen avoimin mielin. Tulevaisuudessa hänen tarvitsee matkata 3 opetuspisteen sijaan vain kahdessa, ja hukkaan joutuneita papereitakin tarvitsee etsiä vain Pasilasta tai Malmilta.

­– Elämässä tulee aina muutoksia, ja joskus onkin ihan stimuloivaa nähdä asioita uudelta kantilta. Kaiken kaikkiaan Vallila on ollut hyvä työpaikka, ja hyvästä on aina hyvä lähteä rakentamaan seuraavaa. Toivon, että uusiin tiloihin syntyy uusi kiva työyhteisö. Omalta kannalta tärkeintä on löytää oma paikka ja kamoille paikat, Oksanen miettii.

 

Teksti ja kuvat Susan Heikkinen

Comments are closed.