Siirry suoraan sisältöön

Työpaja vastuullisuudesta

Pidimme toisen yhteiskehittelytyöpajamme 10.5.2022, jossa teemana oli vastuullisuus. Vieraileva puhujamme Elina Sonninen Elinkeinoelämän keskusliitosta (EK) valotti meille, miksi pk-yritysten kannattaa panostaa vastuullisuuteen. Hän kertoi, että yrityksen koosta huolimatta, kaiken kokoiset yritykset ovat sitoutuneet vastuullisuuteen (FIBS yritysvastuututkimus 2021)​.

EK:n tutkimuksen mukaan pk-sektorin yritykset ovat vastuullisuudessa oletettua paremmalla tasolla, ja henkilöstö on pk-työnantajien tärkein vastuullisuuden osa-alue. Pk-yritysten rajalliset resurssit ovat suurin haaste vastuullisuuden toteuttamiselle, ja tukea toivotaan erityisesti vastuullisuusmittareiden, datankeruun ja raportoinnin kehittämiseen.

”Vastuullisuus on ​tulevaisuudelle hyvä bisnes.”​ – Elinkeinoelämän keskusliitto

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Mia Tarhanen puhui työpajassa pienyritysten vastuullisuuden mittaamisesta; siitä, kuinka yrityksillä on vastuu niiden toiminnan vaikutuksista yhteiskuntaan ja ympäristöön​, ja kuinka oleellista on, millaisilla mittareilla ja tiedolla vaikutuksia sekä edistymistä mitataan ja mistä asioista sidosryhmille viestitään. Lisäksi Tarhanen kertoi ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun ja taloudellisen vastuun indikaattoreista​.

Työpajan lopuksi Tarhanen kertoi osallistujille vastuullisen liiketoimintamallin kanvaasista, jonka avulla yritykset voivat tarkastella vastuullisuuden näkökulmia omassa liiketoimintamallissaan. Kanvaasi-työkalu auttaa yrityksiä hahmottamaan vastuullisuutta liiketoiminnan eri toiminnoissa, jolloin kehittämistoimenpiteitä voidaan kohdentaa järjestelmällisesti: asettaa tavoitteita ja määrittää indikaattorit tavoitteille. ​