XR-teknologiaan liittyviä laitteita, alustoja ja ohjelmistoja


XR-teknologia kehittyy vauhdilla ja siihen liittyviä laitteita, ohjelmistoja ja alustoja on todella paljon. Esimeriksi virtuaalilaseja on moneen lähtöön, pelikäytöstä aina teollisuuden ja huippukoulutuskäyttöön tarkoitettuja. Tässä artikkelissa esittelemme yleisimpiä laitteita kuten virtuaalilaseja ja AR-laseja sekä ohjelmistoja ja alustoja.
XR eli extended Reality, käsittää virtuaalitodellisuuden ja augmented eli jatketun todellisuuden. Jatkettua todellisuutta voidaan tehdä useilla eri tavoilla ja katsella eri laitteilla: esimeriksi mobiililaitteet kuten puhelimet ja tabletit, joiden kamerakuvan avulla näytetään kolmeulotteista sisältöä todellisuuden päälle tai virtuaalilasit, joihin lisätty ulkoinen kamera esim. Varjo Oy:n lasit. Virtuaalilaseissa kiinni oleva stereokamera pystyy toistamaan todellisuuden ja lisäämään sisällön kuvaan ennen kuin se näkyy virtuaalilasien linssien avulla.
Virtuaalilaseilla kuten Oculus Questit (ja monet muut) on sisäänrakennetut mustavalkokamerat (infrapuna) yleensä ohjaimien ja lisälaitteiden seurantaa varten mutta, niitä voi myös käyttää sisältöjen näyttämiseen todellisuuden päälle. Koska todellisuus näytetään mustavalkeana ja yleensä aika matalalla resoluutiolla, immersio eli tunne olla mukana virtuaalitodellisuudessa on jossain määrin heikompi kuin esimerkiksi Varjo:n laseilla.
Kevyissä koulutuksissa esimerkiksi mukaan otettavat ns. stand alone lasit kuten Oculus Quest, HTC VIVE pro 2 lasit ovat melko yleisiä. Stand alone tarkoittaa sitä, että laseissa on mukana oma pieni tietokone, joten niitä ei tarvitse kytkeä erikseen tietokoneeseen. Niiden hinnat ovat alkuvuosista myös laskeneet ja niitä saa jo alle viidelläsadalla eurolla. Markkinoilla on myös pelikoneisiin liitettäviä laseja esimeriksi Playstation pelikonsoliin liitettävät PS VR-lasit.
Jatketun todellisuuden lasit kuten Hololenset heijastavat kamerakuvan puoliläpinäkyvään pelilasipintaan ja näyttävät lisätyn sisällön tummennetun linssin (vähän kuin aurinkolasit) läpi yhdistäen näin näkyvän todellisuuden sekä lisätyn sisällön.

Kuvassa Oculus Quest 1 lasit ja krippi eli osoitin.

Laitteiden pitäminen puhtaana on sekin oma operaationsa.

Kuinka puhdistan laitteita?
Erityisesti korona-aikana tarvittiin lasien puhdistamista. Moni käytti erilaisia puhdistusliinoja ja suojaimia lasien kanssa. Markkinoille tuli nopeasti myös erilaisia laitteita, jotka puhdistavat ja desinfioivat esimeriksi virtuaali- ja AR-lasit nopeasti ja tehokkaasti. Clean Box hyödyntää UV valoa ja kertoo sen tappavan noin 99,9 prosenttia kaikista bakteereista ja viruksista kuten Clostridioides difficile -bakteerin, joka aiheuttaa ripulia ja sairaalabakteerin MRSA:n. Toimii siten varmaan myös Covid-19 nujertajana pinnoilta. Yritys kertoo, että laitteilla voi desinfioida myös erilaisia suojaimia. Puhdistus sujuu hetkessä, noin minuutissa.

Boxin hinta syksyllä 2022 on noin reilut 2.200 dollaria.

Tarkempaa tietoa laitteesta sivustoilla: https://cleanboxtech.com/shop/

https://klaran.com/cleanbox-case-study

Kuvassa Clean Box, kuva https://www.vive.com/eu/accessory/clean-box/

Kuvassa Clean Box, johon sopivat hyvin esim. VR- ja AR-lasit.

Lisää Hololenseistä:
Hololense – https://www.microsoft.com/en-us/hololens
Jatketun todellisuuden lasit kuten Magicleap ja Nreal käyttävät saatavilla olevissa versioissaan primitiivistä versiota waveguide tekniikasta, jossa jatketun todellisuuden sisällöt heijastetaan lasin sisään käyttämällä mikroskooppisen pientä rakennetta, joka mahdollistaa kuvan heijastamisen silmiin vaikka linssit ovat lähes täysin läpinäkyvät. Markkinoilla on myös niin sanottuja VR/AR laseja, joissa on läpinäkyvät virtuaalilasit, joten näkymään saa myös jatkettua todellisuutta. Näistä esimerkkinä voidaan mainita ranskalaiset Lynx-lasit.
Muita virtuaalilaseja ovat mm. Wave ; Samsum Gear, HP Reverb G2, joiden hinnat lähtevät parista kympistä ylöspäin.
Erilaisia laseja on todella paljon ja ne on toteutettu eri tekniikoin. Alla linkkilistaus asiasta kiinnostuneille.

Magic Leap – https://www.magicleap.com/en-us/magic-leap-1
Nreal – https://www.nreal.ai/light/
Lynx – https://lynx-r.com/

Alla video WaveGuides laseista.

Vähän erilainen tapa tuottaa AR-effekti Tilt Five

XR rajapintoja voidaan rakentaa seuraavilla ohjelmistoilla
AR core, – https://arvr.google.com/arcore/
AR kit – https://developer.apple.com/augmented-reality/arkit/
Muita mielenkiintoisia ohjelmistoja ja alustoja, joiden avulla voidaan tuottaa XR-teknologiaan perustuvia sisältöjä
Unity3D – https://unity.com/unity/features/ar – pelimoottori AR-sovellusten tekemiseen
ZapWorks – https://zap.works/ – mobiili ja web AR-palvelu
8th wall – https://www.8thwall.com/ – web AR-palvelu
360 kuvausta hyödyntäviä ohjelmistoja ovat mm. 3D vista, joka tarjoaa myös pilvipalvelun sisältöjen tallentamiseen: https://www.3dvista.com/en/
Thinklink tarjoaa alustaa sisältöjen tuottamiseen, tallentamiseen ja jakamiseen: https://www.thinglink.com/
VirtuallDawn tarjoaa koulutussisältöjä, alustaa ja työkaluja sisältöjen tekemiseksi: https://virtual-dawn.com/


Merja Drake

Työskentelen Haaga-Helian viestinnän yliopettajana journalismin koulutusyksikössä.

Comments are closed.