Matkalla Shanghaissa, osa 1.

HAAGA-HELIA:n Pasilan kampuksella kävi syksyllä 2014 Shanghai Finance Universitysta kolme vierailijaa tutustumassa toimintaamme ja opetukseen mitä järjestämme. Vierailun aikana kyseiset herrat kävivät tutustumassa luentoihin joita järjestän osana kurssejani, mutta tämän lisäksi he pääsivät näkemään käytännön järjestelyä yhdestä toteutusmallista kuinka järjestämme opetusta ohjelmistotuotannossa ja järjestelmien kehittämisessä HAAGA-HELIA:ssa tietojenkäsittelyn koulutusohjelmassa.

Eräs meillä järjestettävään opetukseen liittyvään oppimiskokemukseen kuuluu olennaisena osana vapaus ja itsenäinen vastuu ja kyky tuottaa ratkaisu annettuun ongelmaan. Tässä mallissa opettajat ovat määritelleet sen, mitä lopputuotoksella pitäisi pystyä tekemään ja miten kurssilla tehtävä ratkaisu palvelee käyttäjäänsä. Tämä herätti kovasti keskustelua jälkeenpäin vierailijoiden kanssa, koska malli poikkeaa paljon siitä toiminnassa, miten opetusta järjestetään Kiinassa. Saamieni ja ymmärtämieni tietojen mukaan, Kiinassa on havaittu valtiollisella tasolla opetusmenetelmien uudistamisen erääksi tärkeäksi tulevaisuuden teemaksi. Ehkä tämä tausta, keskustelu ja opetusmenetelmä olivat niitä asioita, jotka johtivat kutsuun tulla käymään kylässä vierailijoidemme luona Shanghai Finance Universityssa.  No mikä ettei, totesin kiitollisena kutsun saadessani.

DSC_0107.muutettu.muutettu

Shanghai Finance University

Shanghai Finance University

Ensimmäistä kertaa en ollut Shanghaissa käymässä, sillä olin jo hankkinut kaupungista kokemusta vuonna 1998 vaihto-oppilaana Kemi-Tornion ammattikorkeakoulusta. Kiitoksella muistelen Hannele Teirin hienosti järjestämää matkaa, joka onnistui kaikin puolin hyvin. Itse kylähän on kasvanut paljon edellisen käyntini jälkeen, pitkät ja korkeat monikaistaiset moottoritiet halkovat kaupunkia eri suunnista. Lentokenttäkin oli laitettu uuteen uskoon, liekö Euroopassakaan niin isoa kuin mitä Shanghaissa asema on nykyisin. Volyymiltaan taitavat tosin olla vielä isompia lentokentät Heathrow Lontoossa ja Charles de Gaulle Pariisissa.

Simpukoita mausteliemessä

Yksi niistä monista herkuista, mitä pääsi maistamaan: simpukoita mausteliemessä, jotka tarjoiltiin avatuissa koteloissa. Koskahan meikäläisiin ravintoloihin ilmaantuisi tällaista valikoimaa?

Käytännön järjestelyt ovat sujuneet mallikkaasti, ensimmäisen päivän ohjelmassa oli asunnon, työhuoneen ja kampuksen esittely, jonka jälkeen kulunut päivä päättyi illalliseen. Poikkeavat nämä Suomessa olevat kiinalaiset ravintolat melkoisesti valikoimiltaan ja tarjoilultaan, joskin makumaailma tuntui samankaltaiselta (lue: erittäin hyvältä).

Simpukoita mausteliemessä

Seuraavan päivän ohjelmassa ovat luentovalmistelut ja tutustuminen tienoon ympäristöön tarkemmin. Vastaanotto on ollut erittäin ystävällistä ja isännät ymmärtävät selvästi lievän kynnyksen, mitä tulee vastaan ympäristöä vaihdettaessa. Tässä kaupungissa on potentiaalia, jota nähdään seuraavassa matkakertomuksessa.

 

About Tuomo Ryynänen

The administrator of this blog is Tuomo Ryynänen from HAAGA-HELIA University of Applied Sciences. Tämän blogin ylläpitäjä lehtori Tuomo Ryynänen HAAGA-HELIA:n ammattikorkeakoulusta.
This entry was posted in Shanghai2014. Bookmark the permalink.