Kuinka Moodle-kurssi opiskelijalle siirtyy Menneet kurssit -välilehdelle

Yksi opiskelijoiden isoimmista Moodlen käytettävyyteen liittyvistä toiveista on, että Moodlen työpöydällä Keskeneräiset kurssit -välilehdelle opiskelijalle näkyisi vain sellaiset kurssit, jotka oikeasti opiskelijalla ovat kesken. (Tällä hetkellä Keskeneräiset kurssit välilehdellä valtaosalle opiskelijoita näkyvät kaikki Moodle-kurssit, joille opiskelija joskus on osallistunut.)

Moodle työpöydän Kurssien yhteenveto

Yksinkertainen tapa vastata tähän toiveeseen edes jollakin aikavälillä, on laittaa Moodle-kurssille päättymispäivä. Päättymispäivän jälkeen kurssi siirtyy Menneet kurssit-välilehdelle mutta ei piilota kurssia. Päättymispäivä ei kuitenkaan muuta kurssin tilaa opiskelijalle suoritetutuksi, sillä oletusasetuksilla Moodle-kurssi jää aina opiskelijalta kesken. Näin esimerkiksi oppimisanalytiikkaraportoinnissa Moodlen tietojen perusteella ei saada selville, kuinka monella osallistujalla opintojakso on suoritettu. Kurssin tila voi muuttua opiskelijalta suoritetuksi, kun opettaja

  1. Määrittää kurssille säännön/säännöt, jonka perusteella kurssisuorituksen tila muuttuu suoritetuksi.
  2. Lisää kurssille tarvittava(/t) lohko(/t), joilla kurssisuorituksen tilan opettaja ja opiskelija voivat katsoa sekä mahdollisesti päivittää

Kurssin suoritusehtojen määrittäminen

HUOM! Kurssin suoritusehtojen määrittäminen edellyttää, että kurssin asetuksissa on otettu käyttöön Suoritusten seuranta. Tämä asetus on Haaga-Helian yhteisten Moodle-periaatteiden mukainen ja näin ollen pitäisi olla käytössä kaikilla Haaga-Helian Moodle-kurssiella.

Kurssin suorittamisen ehdot opettaja määrittää kurssin toimintovalikon kohdassa Kurssin suoritus:

Kurssin suoritusehdot valikko

Opettaja pääsee asettamaan suoritusehdoksi joko kombinaation (Kurssi on suoritettu kun KAIKKI vaatimukset on täytetty) tai yhden ehdon (Kurssi on suoritettu kun vähintään YKSI määritellyistä ehdoista on täytetty.)

Itse olen päätynyt käyttämään vaihtoehtoa, jossa joko opettajana merkitsen jokaiselle opiskelijalle kurssin suoritetuksi tai vaihtoehtoisesti annan opiskelijan itse merkitä kurssinsa suoritetuksi. Eli olen laittanut seuraavat ehdot:

Kurssin suoritusasetukset esimerkki

Tämä kombinaatio mahdollistaa sen, että esim. ahotoijien ei tarvitse suorittaa kurssin kaikkia tehtäviä. Tässä luotan myös siihen, että opiskelijat eivät tee kurssin suoritusmerkintää itselleen ennenaikaisesti. Virallinen kurssin suoritusmerkintä arvosanoineen on toki aina Pepissä. Vaikka opiskelija Moodlessa merkitsisi kurssin suoritetuksi, ei siitä synny kurssiarvosanaa Peppiin ja opiskelija edelleen pääsee Moodle-kurssille, se vain näkyy hänelle ”Menneet kurssit” välilehdellä. Moodlen Suoritettu-merkintää käyttävät hyväkseen myös oppimisanalytiikkaraportit.

Suoritusehtojen lisäämisen jälkeen kurssille on lisättävä kaksi lohkoa: Kurssisuoritusten tila ja Oma edistymiseni. Jälkimmäinen on tarpeen lisätä kurssille vain silloin, jos suoritusehdoissa opettaja sallii opiskelijan oman merkinnän kurssin suorittamisesta. Opettaja-roolissa ei kannata hämääntyä siitä, että molemmat lohkot näyttävät opettajalle tekstin ”Suorituksiasi ei tällä kurssilla seurata.” Opiskelijalle lohkojen sisältö on toinen.

Opettaja laittaa suoritusmerkinnän Kurssisuoritusten tila -lohkon Näytä kurssin raportti -kautta lisäämällä ruksin niiden opiskelijoiden kohdalle, joiden kurssin on suoritettu.

Nämä opettajan osuudet kurssin suoritusehtojen määrittämiseen ja suoritusmerkintöjen antamiseen löytyvät myös Video-ohjeena. (Haka-kirjautuminen.)

Opiskelija taas tekee oman suoritusmerkintänsä klikkaamalla Oma edistymiseni -lohkoa. Video-ohje (Haka-kirjautuminen.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *