Teksti puheeksi ja puhe tekstiksi

Kansikuva

Teksti puheeksi – ja Puhe tekstiksi -työkalut ovat kehittyneet muutamassa vuodessa valtavasti. Alla olevalla videolla (12 min 12 s) esittelen, miten

  • Microsoftin Immersive Readerillä, eli Syventävällä lukuohjelma saa koneluettua ääneen Flipgridssä, Teamsissä ja Word Onlinessa (ja näytän, miten kökköinen Wordin työpöytäversion lukuohjelma on)
  • TTSReaderilla voi kuunnella nettisivuja
  • Puheesta tekstiksi -toiminnolla voi Wordissä ja Google-dokumentissa ”kirjoittaa puhumalla”

Jos on hidas näpyttelijä, kuten minä, on kätevä sanella viesti ja saada se automaattisesti liki oikeaan kirjoitusmuotoon, toki hiukan pitää muokata itse ennen kuin kenellekään lähettää. Kieltenopetuksessa on paljon käyttökohteita kumpaankin suuntaan muuntamiselle, mutta kaikkein tärkeintä näiden työkalujen hallinta ja niiden opiskelijoille neuvominen on siksi, että nyt elämme saavutettavuusdirektiivin voimaan astumisen aikoja!

Työkaluja tekstin ja puheen tunnistukseen (12:12)

Irmeli Pietilä

HAAGA-HELIAssa olen juuri eläkkeelle jäänyt opettajakorkeakoulun lehtori Irmeli Pietilä, nettimaailmassa minut tunnetaan nimellä Sun äitis. Blogeissa olen roikkunut vuodesta 2004. Ensimmäisen kerran käytin blogeja opetuksessa 2005. Digipeda-blogiin jaan vinkkejä, joiden tavoitteena on helpottaa opettajien pakotetun digiloikan ottamista maaliskuussa 2020.

2 Comments:

  1. Moi. Minun Docs-versiossa ei ole Voice typing -valikkoa. Mitenhän sen saa? Pitääkö olla jokin tietty Docs-versio?

  2. Minun Docs-versiossa ei ole Voice typing -valikkoa. Miten sen saa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *