Työmarkkinakelpoisuuden säilyttäminen – suosittelen!

Viime vuosina monen yrityksen keskeisin henkilöstötoimi on ollut yt-neuvottelujen läpivieminen. Henkilöstön kehittämistoimet ovat jääneet vähäisiksi, ja täydennyskoulutukseen suunnatut määrärahat on leikattu minimiin. Tässä tilanteessa yhä useampi henkilö joutuu itse varmistamaan oman kehittymisensä ja osaamisensa säilymisen ajan tasalla, jotta varmistaa työmarkkinakelpoisuutensa. Tarve uuden työpaikan etsimiseen saattaa tulla monelle eteen yllättäen; onhan luonnollista, että viimeiseen asti haluaa uskoa oman yrityksen menestykseen. Tilanteen muututtua on myöhäistä pohtia omaa osaamistaan, jos sille ei ole aiemmin uhrannut ajatuksia.

Suomalainen korkeakoulujärjestelmä tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia opiskeluun myös muille kuin varsinaisille tutkinto-opiskelijoille. Näitä avoimen korkeakoulun tarjoamia mahdollisuuksia ei kuitenkaan tunneta kovin laajasti. Paljon laadukasta ja edullista opetustarjontaa jää hyödyntämättä.

Suuri osa korkeakoulujen opintojakoista on mahdollista suorittaa ns. avoimena opiskeluna niin, että käy vain jonkin kurssin. Tällainen sopii henkilölle, joka etsii tietyn erityisalueen osaamista: tällöin voi opiskella esimerkiksi harvinaista kieltä tai ottaa haltuun vaikkapa verkkokauppaa käsittelevän kokonaisuuden. Mahdollisuuksia on lukemattomia. Avoimessa korkeakoulussa opetuksesta vastaavat korkeakoulun omat opettajat, jolloin laatu on taattu. Opettajat ovat aihealueensa syvällisiä osaajia. AMK-puolella kaikilla opettajilla on pedagoginen pätevyys, ja myös käytännön työelämäläheisyys toteutuu useimmilla kursseilla. Lisäksi kurssit ovat hyvin kohtuuhintaisia.

HAAGA-HELIAssa voi osallistua avoimen AMK:n omaan opetustarjontaan tai kaikkien koulutusten opintojaksoille. Opetustarjonnan erilaisiin joustaviin muotoihin on panostettu niin, että opintoja toteutetaan sekä päivisin että iltaisin. Opiskelussa hyödynnetään intensiiviviikkoja, verkko-opiskelua sekä monimuoto- ja etäopiskelua. Myös ylempien amk-tutkintojen master-tason opintojaksoja voi suorittaa avoimen opintoina. Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelija saa käyttöönsä ammattikorkeakoulun kirjasto- ja tietopalvelut. Kirjastossa on tarjolla lähdeaineistoa sekä painetussa että elektronisessa muodossa. Lisäksi on käytettävissä mm. videoita ja cd-romeja sekä pääsy keskeisiin tietokantoihin.

Avoimen väylän kautta on mahdollisuus päästä myös tutkinto-opiskelijaksi. Avoimessa ammattikorkeakoulussa vähintään 60 opintopistettä koulutuskohtaisia opintoja suorittanut henkilö voi hakea tutkintokoulutukseen avoimen väylän haun kautta. Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijana suoritetut opinnot ovat hyväksiluettavissa osaksi HAAGA-HELIAn ammattikorkeakoulututkintoa. Avoimen väylän kautta hakijalta ei vaadita pohjakoulutusta tai työkokemusta, eikä hänen tarvitse osallistua valintakokeeseen.

Kannattaa tutustua korkeakoulujen avoimien opintojen tarjontaan. Tarjonta on todella laaja, ja eteen tulee ennemminkin valinnan vaikeus. On hyvä lähteä liikkeelle yhdestä opintojaksosta ja ruokahalun kasvaessa poimia seuraavat kurssit. Voin suositella lämpimästi – mainio tapa pitää osaamisensa ajan tasalla.

rehtori Ritva Laakso-Manninen

Comments are closed.