Oivaltamisen iloa

Sosiaalisessa mediassa pyörii todella sykähdyttävä videopätkä seitsenviikkoisesta Lachlan-tytöstä (https://www.facebook.com/#!/video.php?v=842799862398335), joka kuulolaitteen saatuaan kuulee ensimmäistä kertaa elämässään. Se hymy, se innostus ja se ihmetys on todella katsomisen arvoista ja kaikessa yksinkertaisuudessaan myös täysin aseista riisuvaa. Hän oivaltaa ja kokee jotain ensimmäistä kertaa lyhyen elämänsä aikana.

Parhaimmillaan koulutuksen kautta päästään (lähes) saman tason kokemuksiin, kun uudet ovet avautuvat ja uudet mahdollisuudet ovat yllättäen tarjolla. Näitä kokemuksia kokevat lähes kaikki HAAGA-HELIAn opiskelijat, mutta aivan erityisesti se noin kolmasosa opiskelijoistamme, jotka opiskelevat päätoimisen työn ohella. Kaikista opiskelijoistamme peräti 84 % tekee töitä opintojensa ohella, joten hyvää maaperää uusien oivallusten testaamiselle ja käytännön soveltamiselle löytyy helposti.

Kouluttajan näkökulmasta ehkä palkitsevinta on saattaa opiskelija uuden osaamisen äärelle, rohkaista häntä toimimaan ja ehkä sitten vuosia myöhemmin tavata tämä sama henkilö uudestaan tuon uuden osaamisalueen täysverisenä auktoriteettina. Siitä, jos jostain saa motivaatiota omaan työhönsä ja monissa tapauksissa entisestä oppilaasta tuleekin yhteistyökumppani ja joskus jopa uuden opettaja. Ympyrä ikään kuin sulkeutuu. Itsekin opettelen sosiaalista mediaa jatkuvasti nykyisten opiskelijoidemme suosiollisella avustuksella.

Oivaltamisen logiikka ei iän myötä muutu miksikään ja siksi meidän kaikkien tulisi olla uuden oppimisen ja uusien oivallusten täysiverisiä sanansaattajia. Meidän tulee välttää tietoista pitäytymistä totutuissa kuvioissa, vaikka kaikki tiedämme muutoksen ja uusien toimintatapojen mukanaan tuomat haasteet. Lähes poikkeuksetta tehtyjä muutoksia arvioidaan jälkikäteen myönteisesti ja jos – kaikesta huolimatta – tehty muutos olisi ollut askel huonompaan suuntaan, missään ei sanota, etteikö tehtyjä päätöksiä voisi muuttaa. Järjenhän tulee aina voittaa.

Emme tiedä, miten Lachlan-tytön elämä tulee menemään, mutta videossa kuvatulla hetkellä tulee olemaan hänelle ratkaiseva merkitys. Nyt ”aiheuttajana” oli lääkäri, mutta yhtä hyvin kyseessä olisivat voineet olla aikuinen ihminen ja haagahelialainen toimija. Yksi monista tehtävistämme on auttaa opiskelijoitamme ja yhteistyöyrityksiä oivaltamaan ja kokemaan uusia asioita. Sitä kautta teemme parempaa maailmaa – opiskelija opiskelijalta ja yritys yritykseltä.

 

vararehtori Teemu Kokko

 

Comments are closed.