Yrittänyttä ei laiteta

HAAGA-HELIA on yksi harvoista suomalaisista korkeakouluista, jossa yrittäjyys on nostettu peräti missiotasolle. Omat selvityksemme kertovat selkeästi, että yrittäjyys todellisena vaihtoehtona on yhä useamman opiskelijan mielessä. Perinteinen ajatus siis siitä, että mitä enemmän kouluttautuu, sitä epätodennäköisempää on oma yrittäjyys, ei onneksi pidä enää paikkaansa. Yrittäjyys on muodissa ja yrittäjyydessä on tulevaisuus. Menestyneet yrittäjät ovat myös selkeitä roolimalleja ja aivan erityisesti uudet sukupolvet näkevät yrittäjyyden yhtenä tapana ottaa oma henkilökohtaisen tulevaisuus omiin käsiinsä.

HAAGA-HELIA tarjoaa yrittäjyyspaketin joka ainoalle opiskelijalleen ja käytännön yrittäjyyttä opiskelija voi edistää joko ohjelmiin liitetyissä yrittäjyysopinnoissa tai korkeakoulun omassa StartUp Schoolissa. Runsaat sata HAAGA-HELIAn opiskelijaa oli aktiivisesti mukana viimekuisen Slush-tapahtuman järjestelyissä ja ensi vuodelle haetaan vielä näyttävämpää roolia. Omalla alueellamme teemme laajaa yhteistyötä mm. YritysHelsingin kanssa. Yrittäjyyteen, jos johonkin, liittyy laaja verkostomainen koulutusalat ylittävä yhteistoiminta. Yrittäjyys ei myöskään tunne kansallisia rajoja ja periaatteessa kuka tahansa toimija missä päin tahansa maailmaa voi haastaa nykyiset toimijat alalla kuin alalla.

Yrittäjyyteen kuuluu tietty ennakkoluulottomuus ja perinteisesti ”tosiyrittäjiä” ei juurikaan ole koulun penkillä nähty. Tähän halutaan saada muutos ja asiaa lähestytään vahvan yrittäjähenkisen kulttuurin luomisen kautta. Yrittäjyys on joillekin mahdollinen elämän pääurana välittömästi opintojen jälkeen, mutta ehkä suurin volyymi löytyy niistä, joille se on eräänlainen rinnakkaisura. Tätä rinnakkaisuraa viedään eteenpäin päätyön ohella ja vasta mahdollisissa elämän muutostilanteissa voi sitten käydä niin, että rinnakkaisurasta tuleekin pääura. Tämän logiikan mukaisesti yrittäjävalmiudet halutaan taata kaikille HAAGA-HELIAn opiskelijoille.

Myös kansallisesti yrittäjyyttä pidetään erittäin tärkeänä. Silti kansallinen lainsäädäntömme ja säännöstömme on edelleenkin erittäin raskas ja esimerkiksi ulkomaalaisten opiskelijoiden työskentelymahdollisuuksia opintojen aikana rajoitetaan – yritysten perustamisesta puhumattakaan. Jossain taivaanrannassa kuitenkin siintää uusi aika, jolloin sosiaaliturvatunnuksen lisäksi jokaisella Suomessa asuvalla olisi automaattisesti sekä digitaalinen osoite että Y-tunnus. Uudelleen määriteltynä olemme siis kaikki yrittäjiä!

Vararehtori Teemu Kokko

Comments are closed.