Strategiasta arjen vakauttaStrategiasta arjen vakauttaStrategiasta arjen vakautta

HAAGA-HELIAn strategian päivitys on käynnistynyt. Strategiatyössä on kaiken kaikkiaan tapahtunut iso muutos vuosikymmenten kuluessa. Suurin muutos on strategian ”arkipäiväistyminen”. Tänä päivänä strategiatyössä on mukana koko henkilöstö ja työssä etsitään konkreettisia toimenpiteitä. Kun 80-luvulla olin itse konsulttina tekemässä strategioita erilaisissa organisaatioissa, työ oli pelkästään johtoryhmien työskentelyä. Johto sitten informoi ‒ jos informoi ‒ henkilöstöä strategisista ”suurista linjoista”. Usein tämän jälkeen strategiat hautautuivat pöytälaatikkoihin.

Tänä päivänä henkilöstöllä on useimmiten mahdollisuus olla laajalti mukana ja vaikuttaa tavalla tai toisella strategiatyöhön. Tänä päivänä halutaan mahdollisimman laajasti koota erilaisia näkemyksiä eri tehtävissä ja rajapinnoissa toimivilta ja usein strategiaan haetaan paljon konkreettisempia asioita kuin aiemmin.

HAAGA-HELIAn tämän vuoden strategiakierros on päivityskierros. Strategian isot linjaukset kestävät vielä ‒ nyt kysytään tulevien kahden, kolmen vuoden toimenpiteitä, joilla saavutamme isot päämäärämme. Aikataulu määrittää paljolti toteutustapaa, ja se taas määräytyy OKM:n aikaistettujen TASO-neuvottelujen aikataulusta. Vuonna 2015 aloittavat uudet ammattikorkeakouluosakeyhiöt, ja se muutos tulee edellyttämään koko strategian uudistamista.

Strategian päivityskierroksen ensimmäisessä vaiheessa haastoimme henkilöstön vapaaseen ideointiin ja ehdotusten tekemiseen. Kierros toi paljon ehdotuksia ‒ kiitokset kaikille osallistuneille. Yhteenveto ehdotuksista kertoi myös, että viidestä osastrategiastamme kaksi on jo hyvin yhdenmukaisesti omaksuttu, ja muissa näkemykset hajaantuvat kovasti. Pedagoginen strategia ja osaamisstrategia toivat paljon samansuuntaisia ehdotuksia. Sen sijaan palvelu ja myynti sekä kansainvälisyys eivät ole samalla lailla jäsentyneet yhtenäiseksi tekemiseksi.

Strategiatyömme jatkuu henkilöstön ehdotuksista esimiesten, johdon ja hallitusten keskusteluiksi ja palaa näiden kierrosten jälkeen loppukesästä yksiköissä käytäviin keskusteluihin henkilöstön kanssa.

Ammattikorkeakoulut ovat monien toimintaympäristöistä tulevien muutosten ja uhkien alla. Tässä tilanteessa omien strategisten linjaustemme selkeyttäminen ja yhteiset näkemykset toimenpiteiden ja tekemisen tasolla ovat erityisen tärkeitä. Koko organisaation yhteinen näkemys tuo tarvittavaa jatkuvuutta ja vakautta työllemme.

Ritva Laakso-Manninen
rehtori

Comments are closed.