Sain viime viikolla kutsun yrityskumppanimme Fountain Park Oy:n aamukahvitilaisuuteen alustamaan avainhenkilöistä strategian toteuttajina. Samassa tilaisuudessa Solteqin toimitusjohtaja Repe Hermanen kuvasi mielestäni mainiosti strategiaa: ”Strategiahan on näppituntuma ja paras arvaus siitä, miten menestymme tulevaisuudessa, ja miten olemme tulevaisuudessa entistä vahvempia. ”
Omassa alustuksessani jatkoin teemasta ’miten strategia toteutuu arjessa?’. Aihe on ollut lempiaiheitani väitöksestäni alkaen ja jatkuen eri tutkimuksissani ja kirjoissani. Aamukahvivieraille viestini oli: avainhenkilöitä tarvitaan. Avainhenkilö voi onneksi löytyä mistä päin organisaatiota tahansa, kunhan neljä kriteeriä täyttyy: Lisäarvo (työn tulos ylittää vähintään palkan), korvattavuus (mitataan yleensä rekrytointiajan pituudella), jäljiteltävyys (ehkäpä mielenkiintoisin avainhenkilöominaisuus, palataan siis tähän..) ja organisointi (rakenne, johtaminen ja henkilöriskin vähentämistoimet).
Yksittäinen tähti, jolla on kaikki osaaminen, mutta ei halua jakaa sitä, ei tämän mallin mukaisesti voi olla kuin hetkellinen tähden lento. Jäljiteltävyyden kriteeri onkin mielenkiintoisin näistä neljästä kriteeristä. Avainhenkilörooli kasvaa ja kehittyy nimittäin sitä mukaa mitä enemmän henkilö jakaa osaamistaan, hyödyntää työssään verkostojaan, luo itselleen näppituntumaa toiminnasta – ja yleisesti tekee työtään ’1+’ –periaatteella. Teoria puhuu jopa osaamiskimpuista, jotka syntyvät strategisen haasteen ympärille ratkaissen niitä tehokkaasti ja tuloksellisesti.
Antamalla vähän enemmän itsestään, jakamalla osaamistaan ja tekemällä strategian mukaisesti töitä muiden kanssa, avainhenkilörooli vahvistuu. Näin strategia alkaa näkyä arjen tekoina ja työn tuloksina. Avainhenkilörooli ei kuitenkaan ole annettu eikä pysyvä rooli, vaan se täytyy ansaita jokainen päivä ja joka hetki uudestaan.
Aamukahvitilaisuus päättyikin yleisökysymykseen: ’ Miten avainhenkilön voisi tunnistaa?’. Oma vastaukseni kuului: ’Helpointa on aloittaa itsestä – tunnistatko nämä ominaisuudet itsessäsi? Entä kuinka hyvin toimit niiden mukaan? Ja ennen kaikkea miten voisit kehittyä avainhenkilönä?’.
Lauri Tuomi