Kyllä opiskelijat osaavat

Haaga-Helialla on pitkät perinteet hyvästä ja avoimesta yhteistyöstä opiskelijoittensa kanssa. Pedagoginen ajattelu on koko ajan menossa oppilaita huomioivampaan ja henkilökohtaista ohjausta korostavampaan suuntaan. Opiskelijakunta Helga on aktiivinen toimija ja se pitää hyvin jäsenistönsä ajantasalla. Aine- ja paikallisyhdistykset pyrkivät omalla toiminnallaan parantamaan opiskelijoiden paikallisia olosuhteita. Lisäksi rehtori ja palvelujohtaja tapaavat Helgan edustajat kuukausittain ja muu johto tapaa opiskelija-aktiivit säännöllisesti pidettävissä johdon ja opiskelijoiden tapaamisissa (ns. JOOP-kokouksissa). Koulutusohjelmatasolla opiskelijat osallistuvat koulutusohjelmien laatua arvioiviin yhteistyötapaamisiin varsin säännöllisesti.

Uuden ammattikorkeakoululain mukaisesti opiskelijoiden joukosta valitaan yksi jäsen Haaga-Helian korkeimpaan päätöksentekoelimeen – Haaga-Helia Oy:n hallitukseen. Tämä takaa opiskelijanäkökulman huomioimisen ison linjan päätöksiä tehtäessä. Helga on myös ollut kiitettävän aktiivinen suoranaisesti opetukseen liittyvissä kysymyksissä ja kaikissa viimeaikaisissa opetussuunnitelmaprosesseissa opiskelijaedustus on ollut varsin vahva.

Kaikki edellä mainittu on vain ja ainoastaan positiivista ja onhan aivan selvä, että korkeakouluyhteisömme keskeisin ryhmä ovat juuri opiskelijat. Heitä varten me täällä olemme ja heidän tulevaisuutta me kaikin keinoin pyrimme rakentamaan. Myös määrällisesti opiskelijoiden ja henkilöstön suhde on noin 17:1.

Silloin tällöin tulee hyviä muistutuksia opiskelijoiden roolista Haaga-Heliassa. Yksi tällainen oli strategian päivitykseen liittyvä keskustelutilaisuus 31.3., johon koko henkilöstön lisäksi oli kutsuttu opiskelijakunta Helgan edustajat. Tilaisuudessa esitettyä strategiakokonaisuutta arvioitiin varsin positiivisesti ja esiin nousi monia hyviä ideoita, joista suurin osa on sittemmin otettu huomioon siinä strategiaversiossa, joka on menossa hallitukseen huhtikuun lopussa.

Tilaisuudessa käytettiin kuitenkin yksi suhteellisen kriittinen – joskin rakentavasti esitetty – puheenvuoro, jossa Helgan pääsihteeri Aku Aarva ihmetteli sitä, että opiskelijat eivät esitetyssä strategiakokonaisuudessa juurikaan näkyneet eikä suunnitellussa mittaristossakaan ollut opiskelijoihin liittyviä mittareita. Seuraavana päivänä Helga toimitti asiasta vielä samansisältöisen puheenjohtajiston laatiman nelisivuisen kirjelmän.

Tuo puheenvuoro ja kirjelmä olivat enemmän kuin tarpeen. Joskus asiat, joita pitää itsestäänselvyyksinä ja jotka ovat täysin oman ajattelun mukaisia, eivät olekaan niin selviä. Vaikka me kuinka ajattelemme, että korkeakouluyhteisömme koostuu sekä henkilöstöstä että opiskelijoista, pitää se myös eksplisiittisesti todeta. Lienee turha todeta, että uusimpaan strategiaversioon asia on korjattu sekä opiskelijoiden että heihin kohdistuvien mittareiden osalta.

Kiitän siis opiskelijakuntaa tässä(kin) asiassa esitetystä aktiivisuudesta ja myönnän tehneeni strategiapäivityksen korjauksia hiukan posket punoittaen – kuitenkin tietäen, että muutos ilmiasussa on täysin alkuperäisenkin ajattelun mukaista. Kyllä opiskelijat osaavat!

Teemu Kokko

Comments are closed.