Yhdessä olemisesta yhdessä tekemiseen

 

Me kaikki vietämme paljon aikaa muiden kanssa. Tämä tapahtuu osittain fyysisenä yhdessä olemisena ja osittain virtuaalisesti. Samaan aikaan kuitenkin yhteiskunnassa vahva individualismi nostaa päätänsä. Paradoksi onkin, miten kaiken sosiaalisen median mahdollisuuksien äärellä moni toimii yhä enemmän yksin.

Yksi äärimmäinen muoto on asioiden kommentointi ja mielipiteitten esittäminen taustoihin juurikaan perehtymättä. Twitter-maailmassa tämä on hyvinkin tavallista. Myös kollektiivista paheksuntaa ja loukkaantumista esiintyy varsin voimakasta vastakkainasettelua rakentavalla tavalla. ”Joko olet puolellamme tai olet meitä vastaan.” Johonkin on unohtunut yhteinen keskustelu, pohdinta, vaihtoehtojen tarkastelu ja eri näkökantojen esittäminen. Olemme usein yhdessä yksin.

Haaga-Helian tuote voidaan nähdä osaamisen kartuttamisena ja uudistamisena omilla osaamisalueillamme. Jotta tämä olisi mahdollista, meidän täytyy toimia aidosti yhdessä. Meidän täytyy tietää, mitä toinen tekee ja meidän täytyy tuntea kollegamme myös henkilönä. Tuntemisen kautta kunnioitus useimmiten kasvaa ja voimme luontevasti täyttää omaa osaamisvajettamme.

Pedagogisesti olemme matkalla kohti suurempia osaamiskokonaisuuksia, mikä pitää sisällään yhteisopettajuutta ja eri osaamisalueiden vahvaa integrointia. Se aika, jossa opettaja vetää opintojaksonsa suljettujen ovien takana täydellisessä eristyksessä sekä kollegoista että työelämästä on auttamatta ohi. Olemme avoimia toiminnastamme, jaamme osaamistamme ja materiaalejamme, mutta myös vastaanotamme osaamista ja materiaaleja.

Hyvän yhteistyön peruspilari on myönteinen ihmiskäsitys sekä aito halu kehittää ja kehittyä. Yhteiskunnan rakennemuutos ja erityisesti viestintä- ja tietotekninen kehitystahti on niin kova, että yksin siinä kisassa ei pärjää. Kun nyt Haaga-Helian strategiapäivityksen ensimmäisiä versioita sorvataan, on aivan varmaa, että jossain kohdassa strategiakokonaisuutta löytyy sana ”yhdessä”. Se on pieni sana, mutta sisältää paljon sekä toimintoihimme ja kulttuuriimme liittyvää muutospainetta. Paljon on tehty, mutta paljon on vielä tehtävää.

Me haagahelialaiset olemme tiimi ja voimamme on avoimessa vastavuoroisessa yhteistyössä. Mistään vapaamatkustajuudesta ei siis saa olla kysymys. Pyrimme kaikin keinoin tukemaan yhdessä tekemistä ja muun muassa Pasilan uusia tiloja suunniteltaessa aidon yhteistyön mahdollistaminen sekä kollegoiden kesken että opiskelijoiden kanssa on ollut yksi suunnittelun peruslähtökohta. Yhteistyön tekeminen on siis työtämme ja siinä pelissä kaikki voittavat. Yhdessä on sitä paitsi kivempaa.

 

Teemu Kokko, vararehtori

Comments are closed.