Huippujoukkue tähtää alkulohkoista välieriin ja kohti mestaruutta – tunnelmia TKI-pelikentiltä

Tällä viikolla alkavat jalkapallon MM-kisat nostattaa kisatunnelman kattoon. Aina uudestaan ja uudestaan huippujoukkueiden peli kiehtoo ja lumoaa: loistavat yksilöt, valtava määrä harjoittelua, kunnianhimoa ja ennen kaikkea sujuva yhteispeli antaa voiton avaimet. Pikavoittoja ei ole jaossa ja ainoastaan kova työ ja sinnikkyys palkitaan.

Näissä tunnelmissa on hyvä tarkastella myös omaa kilpailukykyämme TKI-toiminnassamme tulevia koitoksia varten. Tavoitteemme on uudistaa liiketoimintaa kolmella kärkialueellamme palveluiden ja myynnin, liiketoiminnan ja oppimisen uusien ratkaisujen näkökulmasta. Tätä tavoitetta varten tarvitsemme ulkoista rahoitusta – ja onhan tämä myös yksi keskeinen tulosrahoituksen mittareista. Yrityskumppaneitamme voimme säästää hankebyrokratialta ja antaa mahdollisuuden keskittyä hankkeen sisältöjen kehittämiseen. Lisäksi voimme palvella kumppaneitamme vaikkapa uuden toimintamallin käyttöönotossa sekä uuden tuotteen tai palvelun virittämisessä kaupallistamiskuntoon.

Kilpailu TKI-rahoituksesta on kovaa. Vain parhaat ja laadukkaimmat hankkeet saavat rahoitusta. Tässä kisassa olemme vielä haastajan roolissa. Rahoituksen kokonaismäärät ovat vielä kokoomme nähden alhaiset. Onneksi meillä on myös vahvuuksia ja valmiuksia edetä kisassa. Hankehakukantamme on tällä hetkellä noin 7 miljoonaa. Rahoituskisassa olemme pärjänneet jo varsin hyvin. Keskimäärin joka viides hakemuksemme on saanut rahoitusta.

Syksyllä ulkoisen rahoituksen mahdollisuudet kasvavat monien EU- ja kansallisten rahoitusohjelmien hakujen avauduttua. Uusimpana ja kautta aikojen kaikkein suurimpana EU-ohjelmana on avautunut EU:n tutkimusohjelma Horisontti2020 ohjelma, jossa on kuuden vuoden aikana jaossa jopa noin 80 miljardia euroa. Mittava EU:n Erasmus+ ohjelma on jo avautunut hakuun samoin kuin Euroopan rakennerahastojen ja aluekehitysrahastojen ohjelmat. Monta pelikenttää on pelattavanamme.

Vain laadukkailla, ohjelmiin sopivilla ja kumppaneiden kanssa toteutettavilla hankkeilla on mahdollisuus tulla rahoitetuksi. Laadukas hakemus korreloi laadukkaat tulokset. Yksin tehden ei tätä kisaa voiteta. Kytke siis parhaat osaajat joukkueeseesi ja lähde kisakentille. Tutkimus- ja kehittämiskeskus ja taloushallinto varmistavat huollon ja tuen joukkueellesi. Nyt meillä on loistava paikka näyttää, että kyllä HAAGA-HELIA pystyy kipuamaan ulkoisen rahoituksen kisassa monta pykälää ylöspäin: aluksi alkulohkoista välieriin ja visiona mestaruus silmissä siintäen.

Vararehtori Lauri Tuomi

Comments are closed.