Ammattikorkeakoulu-uudistus – uudistusko todella?

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on tekemässä ammattikorkeakoulujen uudistamista, johon liittyy ammattikorkeakoululain ja hallinnon uudistaminen. Samaan aikaan osuvat valtion säästötoimenpiteet, ja se luo haastetta uudistamisen toteuttamiselle.

Tiedot OKM:n suunnitelmista edetä ammattikorkeakoulu-uudistuksessa tulivat julki keskiviikkona 5.10. palautteena ammattikorkeakouluille. Koulutuspaikkojen vähentäminen herättää monia ajatuksia ja merkinnee toteutuessaan joidenkin ammattikorkeakoulujen yhdistämistä, jos koulutus vähenee esimerkiksi neljänneksellä. Kolmessatoista ammattikorkeakoulussa loppuu tiettyjen alojen koulutus kokonaan.

 HAAGA-HELIA selvisi palautteessa vähällä, noin 2 %:n leikkauksilla. Mahdollinen ruotsinkielisen koulutuksen siirtyminen Arcadaan ei vie meiltä aloituspaikkoja. OKM:n papereista voi lukea, että lisää säästöjä on tulossa rahoituksen järjestelyjen myötä. Uhkana ovat alustavien tietojen mukaan noin 6 %:n lisäsäästöt. Miten nuo säästöt kohdistetaan, on keskeinen kysymys siinä, onnistuuko ammattikorkeakoulu-uudistus. Juustohöylällä ei luoda laadukasta koulutusta.

Valtion pitää säästää, mutta HAAGA-HELIAn ja yhteiskunnan kannalta tärkeäksi kysymykseksi nousee, onko kohde oikea. HAAGA-HELIA on Suomessa johtava toimija matkailu-, ravitsemus- ja talousalalla, ja meille esitetään nyt 80 paikan vähennystä näihin paikkoihin. Viedäänkö tässä johtavalta toimijalta syömähampaita, ts. edellytykset toimia johtavana toimijana? HAAGA-HELIA on kuitenkin jatkossakin 290 aloituspaikalla edelleen tärkein toimija, kun seuraavaksi suurimmalla toimijalla on 95 aloituspaikkaa. Maassamme tarvitaan alalla johtava ammattikorkeakoulu, jossa on riittävän suuri alan toimijoiden joukko, jotta voidaan tehdä myös alalle tärkeää tutkimus- ja kehittämistyötä.

Toinen kysymys: Miten Arcadasta valmistunut ruotsinkielinen opiskelija palaa Porvoon pankkeihin ja Sipoon pienyrityksiin töihin hoitamaan heidän asioitaan? Arjessa ruotsin kieltä siellä tarvitaan. Ennuste palaamiseen on mielestäni huono. Porvoon yksikkömme sinänsä selviää ruotsinkielisen koulutuksen siirtämisestä Arcaadaan koulutusta uudelleen kohdentamalla, ja ohjelmista valmistuneille voidaan asettaa erityisvaatimuksia ruotsin kielen tasosta, mutta olisiko nykytilanne sittenkin parempi?

Onko OKM:n kepeistä meille jotain hyötyä? Ammattikorkeakoulut ovat olleet 20 toimintavuotensa aikana koko ajan erilaisten arviontien ja kehittämistoimien kohteena. Nyt taas herätellään ammattikorkeakoulujen toimijoita. HAAGA-HELIA on tunnettu ammattikorkeakoulu, koulutuksen laatu on todettu korkeaksi ja kansainvälistyminen on ollut vahvuutemme. Näillä vahvuuksilla varmasti pärjäämme. Keskeistä on jatkossakin palvella opiskelija-asiakkaitamme entistä paremmin, että he oppivat ja valmistuvat ja että yritykset saavat osaavaa työvoimaa, jotta elinkeinoelämä tulevaisuudessakin puolustaa olemassaoloamme. Business-korkeakoulussa tulee olla myös halua tehdä kaupallista toimintaa, jotta suutarin lapsella on kengät.. Itse en epäile, ettei tällä osaavalla joukolla selvitä tästä yhteen hiileen puhaltamalla.

Paula Kinnunen
vararehtori, liiketalouden koulutusyksikön johtaja

Comments are closed.