’FOLLOW FINLAND’ – ’FOLLOW HAAGA-HELIA’

Osallistuin viime viikolla Suomen ulkoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön delegaatiossa Qatarin World Innovation Summit in Education (WISE) konferenssiin. Qatarin pieni, öljytuloja nauttiva maa om päättänyt nousta maailmanmaineeseen kahden teeman avulla: urheilu ja koulutus. Ihailtavan selkeä strategia! Maailman merkittäviä urheilutapahtumia onkin jo Qatarissa nähty, ja maa valmistautuu jo kuumeisesti vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin.  

WISE konferenssi on yksi maan koulutusstrategian toteutustavoista. Maa saa huikean näkyvyyden, kun kaikkialta maailmasta koulutusalan päättäjät, edistäjät ja sidosryhmät kokoontuvat jakamaan näkemyksiään koulutuksen innovaatioista ja tulevaisuudesta. Suomen menestys oli monen tämän vuotisen puheenvuoron keskeinen sisältö.  Käskipä eräskin puhuja kuulijoitaan: ”Follow Finland!”. Suomalaiselle koulutusalan osaamiselle on kysyntää. Koulutusviennin ”momentum” on siis juuri nyt.

Rohkeutta ja näyttöjä tarvitaan nopeasti. Suomen rinnalla koulutuksen mallimaina nostettiin esille mm. Hollanti ja Tanska. Moni kehittyvä maa tekee parhaillaan koulutuksen ’tiikerin loikkia’. Kysyntää on uudelle opettajuudelle, oppimisen uusille ratkaisuille ja uudistuvaan johtamiseen digitalisoituvassa oppimisen maailmassa. Emme voi jäädä seuraamaan tiikerinloikkia vaan meidän on mentävä auttamaan tiikeri loikkaan! Tässä on koulutusviennin salaisuus: se on palvelutoimintaa, jossa yhdessä asiakkaan kanssa kehitetään asiakkaalle parhaiten sopiva ratkaisu.

Qatarin kokemus osoitti lisäksi, että pysyvä sijoittautuminen markkina-alueille on tärkeää pysyvän jalansijan ja pitkäaikaisten kumppanuuksien luomiseksi. Qatarin valtio on esimerkiksi perustanut erillisen ’Education village’ kampuksen, jonne se on houkutellut ulkomaisia korkeakouluja tuottamaan osaamisen palveluita maan mittavan koulutustarpeen kattamiseen. Qatarissa toimii mm. USAn ja Iso-Britannian korkeakouluja. Näillä on pitkät ja monivuotiset kumppanuussopimukset Qatarin valtion kanssa. Suomalaisia toimijoita ei siellä näkynyt – eipä tosin paljon muuallakaan maailmassa suomalaisia korkeakouluyksiköitä näy.

Koulutusviennin selvitysryhmä jätti tällä viikolla muistionsa opetusministerille. Koulutusvientiin on työryhmän mukaan tärkeää panostaa ja samalla purkaa keskeiset lainsäädännön esteet. Työryhmä korostaa mm. strategisten valintojen tärkeyttä, myynnin ja markkinoinnin merkitystä sekä pysyvän sijoittamisen tärkeyttä. HAAGA-HELIAn koulutusvientistrategia on juuri uudistettu, ja se on linjassa työryhmän esittämien tavoitteiden näkökulmasta. Visiomme mukaan tavoittelemme kansainvälistä kasvua. Eväät on siis annettu ja nyt on näytön paikka! Eiköhän kohta maailmalla kuulla: ”Follow HAAGA-HELIA!”.

Lauri Tuomi

Comments are closed.